DEVLET BAHÇELİ AKP'YE NEDEN DESTEK VERİYOR

DEVLET BAHÇELİ AKP'YE NEDEN DESTEK VERİYOR

" Erdoğan Barış sürecini seçim sonrası kuracağı koalisyonda MHP ve Devlet Bahçeli'ye yükleyerek içine düştüğü bataklıktan kurtulmak istiyor" diyor. " Bahçeli'ye de Erdoğan'ı kurtarma görevi verilecek"

Cuma HİKMET

Devlet Bahçeli, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın sözlerini değerlendirerek; "Türkiye'nin izni olmadan ne konuşulmuşsa kamuoyuna açıklanması sebebiyle devlet başkan yardımcısı sayın Erdoğan'dan özür dilemelidir" dedi. Ortalık fena halde karıştı.

KULİSLERDE KONUŞULAN İDDİALAR

TBMM'de bayramdan önce yapılan Irak ve Suriye'ye asker gönderme tezkeresine desteğinden sonra Devlet Bahçali'den gelen bu açıklama siyasi kulislerde ilginç yorumlara neden oldu. Ortaya çeşitli senaryoların atıldığı kulislerde;" Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın MHP Lideri Devlet Bahçeli ile anlaştığı, ilk seçimin ardından kurulacak koalisyonda, Devlet Bahçeli'nin Başbakan Yardımcısı olarak Barış sürecinin sorumlusu yapacağı" ileri sürülüyor.

SİYASİ KULİSLERDE YÜRÜTÜLEN MHP AKP KOALİSYONU SENARYOLARI

Yakın zamana kadar çok ağır eleştirdiği AKP ve Erdoğan'ı önce tezkere oylamasında, ardından da bu gün yaptığı açıklamalarla destek olan MHP Lideri Devlet Bahçeli'de ki ani değişiklik, siyasi kulislerin bayram boyunca tartışma konusu oldu. İlk dillendirilen konu ise Devlet Bahçeli'nin Erdoğan'a verdiği bu desteğin bir pazarlık sonucu olduğu ve MHP tabanı ve parti gurubunun yapılan bu pazarlıktan haberi olmadığı ve rahatsız olduğu konuşuluyor. CHP kanadın da ise Bahçeli'de ki değişikliğin, AKP ve Erdoğan tarafından ilk seçimlerin ardından Başbakan Yardımcılığı ve AKP MHP koalisyonu vaadi olduğu ileri sürülüyor.

ERDOĞAN'I KURTARMAK

Bir Milletvekili ;"Erdoğan'ın barış süreci konusunda çok zor durumda kaldığını, artık iyice sarpa saran sürecin Kürt tarafını ilk seçimlere kadar oyalayıp, seçim sonrası MHP ile koalisyon planladığını" ileri sürüyor. Milletvekili iddialarına şunuda ekliyor; " Erdoğan, Barış sürecini seçim sonrası kuracağı koalisyonda MHP ve Devlet Bahçeli'ye yükleyerek, içine düştüğü bataklıktan kurtulmak istiyor" diyor. " Bahçeli'ye de Erdoğan'ı kurtarma görevi verilecek" diye de ekliyor.

BAHÇELİ'NİN AKP DESTEĞİNİN ŞİFRELERİ

Siyasi kulislerde ileri sürülen iddiaların en başında, " Bu destek bir garanti alınmadan verilecek destek değildir" konusu geliyor. Bu da Bahçeli'nin açıklamaları arasında gizli bir şifre halinde. İşte bu gün yaptığı açıklamalar.

MHP lideri Devlet Bahçeli, Ankara'da partililerle bayramlaşma törenine katıldı. Bahçeli, Kurban Bayramı'nın hem Türkiye'de hem yakın komşularında çok büyük acılara, ızdıraplara sebebiyet veren bir ortamda gerçekleştiğini söyleyerek; "Milletimiz buruktur, üzüntülüdür. Ortadoğu ülkelerinde yaşayan kardeşlerimiz ise çok büyük acı içerisindedirler. İnşallah bu bayram sonrasında hem Türkiye'ye hem Ortadoğu'ya barış ve istikrarın gelmesini niyaz etmekteyiz" diye konuştu. Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Bahçeli, gündemdeki konuları değerlendirdi.

Türkiye'nin ateşle çemberi içinde olduğunu söyleyen Bahçeli, Meclis'ten geçen Irak ve Suriye tezkerelerini değerlendirdi. Bahçeli şunları söyledi; "Bu tezkere çok iyi değerlendirilmelidir. Öncelikle milli güvenliğimizi tehdit eden unsurlar, tamamen bertaraf edilmeli, özellikle sınır kentlerinde baş göstermiş olan eylemlere de son verilmelidir. Özellikle, Irak ve Suriye olmak üzere, BM ve oluşturulmuş olan koalisyonlar en kısa sürede gerekli tedbirleri almak suretiyle, karşılıklı çatışmaya son verebilen bir davranışı sergileyebilmelidir." Bahçeli konuşmasını şöyle sürdürdü 'Bunu yapacağız' sözüyle toplum ve ülkeler aldatılmamalıdır."

"SAYIN ERDOĞAN'DAN ÖZÜR DİLEMELİDİR"

Bahçeli, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın sözlerini değerlendirerek şöyle konuştu; "ABD Başkan Yardımcısının, ABD'nin çok önemli bir üniversitesinde vermiş olduğu konferansta kullanmış olduğu ifadeler gerçekdışı ise mutlaka Türkiye'den ve özellikleden Harvard Üniversitesi'de konferansa katılanlardan özür dilenmesi lazım. Eğer bu böyle değil, yapılmış olan bir görüşmenin kısa süre içinde izinsiz kamuoyuyla paylaşılması olayıyla Türkiye karşı karşıya kalıyorsa, o zamanda bu görüşmeleri yapan taraflara arasında Türkiye'nin izni olmadan ne konuşulmuşsa kamuoyuna açıklanması sebebiyle devlet başkan yardımcısı sayın Erdoğan'dan özür dilemelidir." 

Bahçeli'nin burada ki sözleri tam anlaşılmıyor ama her zamanki devlet temsil edenlere karşı gösterilmesi gereken saygı konusunu anlatmaya çalıştığı kesin. Anlaşılan Bahçeli Amerika ve Erdoğan arasında gidip gelen bu özür diplomasinden pek tatmin olmamışa benziyor. Yine de açıklaması destek olarak anlaşılabilir. Bu da yapılan "Ufukta AKP-MHP Koalisyonu görünüyor" iddialarına bir dayanak teşkil ediyor.

"CHP'NİN MHP İLE MİLLİYETÇİLİK YARIŞINA GİRMESİ ÇOK DOĞRU OLMAZ"

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun MHP'nin tezkereye 'evet' demesi üzerine yönelttiği eleştirilere yanıt veren Bahçeli; "MHP ve CHP, Türk siyasi hayatında yeri olan önemli iki siyasi kurumdur. CHP'nin Türkiye'ye ilişkin her türlü önerileri, kendilerinin tespitidir. Dolayısıyla MHP, bir siyasal kurumun kendi görüşleri doğrultusunda ortaya koymuş olduğu tavır ve eylemlere saygı gösterir. Aynı saygıyı MHP'nin beklemesi hakkıdır. CHP tezkereye hayır diyorsa, onun doğabilecek sonuçlarından kendisi ne kadar sorumluysa, MHP'de tezkereye evet demekle doğabilecek her sorumluluğu kabullenecek demektir ki tezkereye evet demektedir. CHP ile MHP arasında bir milliyetçilik yarışına CHP'nin girmesi çok doğru olmaz. Onlar gele gele en son ulusalcılıkta kalırlar. Bir türlü milliyetçi olmak şansları da gözükmemektedir" ifadelerini kullandı. 

CHP İLE ASLA AKP İLE EVET

Bu açıklamanın satır aralarında ise;" Bahçeli'nin CHP 'yi kendisi ile asla Milliyetçilik kulvarında göremeyeceğinin ip uçlarını veriyor" deniliyor. Bahçeli siyasi bir işbirliği ve ortaklık konusunda hala AKP'yi kendine yakın buluyor. Bu yüzden AKP'ye karşı çıkışları,eleştirileri hiç bir zaman net ve kesin olmadı şeklinde yorumlar yapılıyor. Gelecek günler hangi yorumların isabetli olduğunu gösterecek.

TEZKERE DESTEĞİ KARŞILIĞI NE SÖZ VERİLDİ

Bir başka önemli iddia ise yine muhalefet cephesinden. Bahçelinin tezkereye verdiği desteğin karşılığı aldığı söze bakmak lazım şeklinde. İddialara göre AKP tarafından Devlet Bahçeli Tezkerenin amacı konusunda şöyle ikna edildi. " Askerimiz sınırımızda ister IŞİD olsun ister PKK ve destekçileri olan diğer silahlı kuvvetler. Bunları temizleyeceğiz ve sınırımızın ötesinde güvenli bir bölge oluşturacağız" vaadinde bulunuldu deniyor. İddia sahibi Milletvekili; "Her iki partinin tezkere konusunda ortaya attıkları şey aynı" diyor ve ekliyor. "Ama yapılacakları görmeden AKP'ye inanmak yine yanılmak olacaktır" 

 

Kaynak:Haber Kaynağı