Devlet 15 yıl sonra hatırladı

Devlet 15 yıl sonra hatırladı

SAKARYA'nın Taraklı İlçesi'ne yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta bulunan 36 haneli Çay Köyü'nde 1998 yılında meydana gelen toprak kayması sonrasında evleri boşaltılanlar için devlet 15 yıl sonra ev yapmaya karar verdi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı köyde oturanlar için köyün 2 kilometre dışındaki bölgeye ev yapacak.

Taraklı İlçesi'nin en eski köyü Trabzon'un Çaykara İlçesi'nde yaşayanların 300 yıl önce göç etmesiyle kurdukları 36 haneli Çay Köyü'nde 1998 yılında toprak kayması başladı. Nufusu 200 olan köy o tarihte afet bölgesi ilan edildi. Ancak, köyde oturanların yerleşimi için bir çalışma yapılmayınca bölgede oturanlar, Adapazarı Taraklı ve Geyve İlçelerine taşındı. Yaz aylarında 7-8 aile, kış mevsiminde ise, 4 ailenin kaldığı köyde 15 yıl sonra Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı çalışma yaptı. 1998 yılında 'Afet bölgesi' ilan edilen köylüler için Taraklı Kazkıran Mevkii'nde 36 konut yapılmasına karar verdi.

Köy Muhtarı Suat Kolsuz yapılacak konutların 20 yıl vadeli olarak 44 bin TL'den satılacağını belirterek, "İlk etapta 36 konut yapılacak .Ancak isteyenler olduğu için bu sayı 80'e cıkacak" dedi. 

Köylerinin toprak kaymasından bugüne kadar 4 muhtar değiştiğini belirten Kolsuz, "Ha bugün ha yarın diyerek 15 yıl geçti. Köyümüzde yeni evlerine taşınacakları günü göremeden vefat edenler oldu" dedi.