DERSPIEGEL'DEN ŞOK İDDİA

DERSPIEGEL'DEN ŞOK İDDİA

Snowden belgelerinden ilginç ayrıntılar çıkmaya başladı.

Der Spiegel’in eski NSA-CIA çalışanı Snowden tarafından sızdırılan belgelere dayanarak verdiği habere göre; 2011 Aralık ayında 34 sivilin hayatını kaybettiği Uludere katliamının istihbarat bilgisi konvoyun üzerinde uçan Amerikan Predator uçağından geldi.

ABD ve İngiliz istihbarat servislerinin aynı Almanya gibi Türkiye’yi dinleme ve takibe aldığını Snowden belgelerine dayanarak ortaya çıkaran Der Spiegel, Uludere katliamının da ABD’nin Türkiye’ye verdiği hatalı istihbarattan kaynaklandığını yazdı. Daha önce 2012 yılında Wall Street Journal tarafından bölgedeki Amerikan Predator insansız uçağından alınan görüntüler sonrası operasyonun gerçekleştiği iddiasının doğru olduğunu belirten haber dergisi, o gece yüklü katırlarla Irak" target="_blank" class="tag"> Kuzey Irak’tan Türkiye’ye geçen kaçakçıların üzerinde uçan Predator’ün görüntü aldığını, bu görüntüleri izleyen ABD’li askeri analistlerin de Ankara’ya ‘alarm’ verdiğini belirtti. Spiegel, ABD’nin PKK ile mücadelede Türkiye’ye buna benzer birçok istihbarat verdiğini, hatta PKK liderlerinin konuşma kayıtlarından kim olduklarını tespit edebilecek bir ses tanıma sisteminin bile Türk istihbaratıyla paylaşıldığını yazdı. 

2013’te PKK ikinci hedef

Ayrıca MİT’in verdiği PKK’lıların e-mail adreslerine de sızılarak elde edilen yazışmalar da Ankara ile paylaşıldı. Böylece Avrupa’daki PKK liderlerinin oturdukları evden para transferlerine kadar birçok bilgi MİT-NSA işbirliği ile elde edilmiş oldu. Öyle ki PKK, daha geçen yıl, 2013’te ABD’nin Rusya’dan sonra en yoğun istihbarat hedefi haline geldi. Toplanan tüm istihbaratlar Ankara’da bulunan SUSLAT adlı ortak istihbarat merkezine aktarıldı. Türkiye bunun karşılığında Ukrayna ve Rusya ile ilgili elinde olan istihbarat bilgilerini ve analizlerini ABD ile paylaştı. 

Güneş operasyonunun hedefleri de ABD’den

gunesoperasyonu.jpeg

Der Spiegel, 2007 sonunda Türkiye’nin PKK’ya yönelik sınır ötesi harekatlarının da ABD istihbaratıyla gerçekleştirildiğini yazdı. ABD tarafından verilen PKK istihbaratının Ankara’daki ortak istihbarat merkezine iletildiği, 2007 sonunda PKK kamplarına düzenlenen hava operasyonları ve 2008 başındaki Güneş Operasyonu hedeflerinin de bu istihbarat bilgilerine dayanarak seçildiği belirtildi.
 
Predator gördü F-16’lar vurdu!

predator.jpeg

Wall Street Journal muhabiri Joe Parkinson ve Adam Entous, 2012’de çok tepki çeken haberinde Pentagon raporunu ele geçirdiğini belirterek olayı şöyle anlatmıştı:

- Türkiye-Irak sınırında rutin devriye görevi yapan ABD hava kuvvetlerine ait Predator, 38 kişi ve katırların bulunduğu bir konvoyu Irak toprakları içinde tespit etti. Konvoyun Türkiye sınırına doğru ilerlediğini görüntüledi. 

- Görüntüler Ankara’daki ABD-Türkiye ortak istihbarat biriminde (Fusion Cell) gerçek zamanlı izlendi. 

Predatör’e ‘çekil’ emri

- Görüntüyü izleyen Amerikalı subay, noktanın PKK’lıların sık sık Türkiye’de eylem yapmak için geçiş noktası olarak kullandığı bir bölge olması nedeniyle şüphelendi. Konvoydakilerin terörist mi yoksa sivil mi oldukları anlaşılamıyordu. 

- Amerikalı subaylar sonunda görüntüyü ‘şüpheli geçiş’ yorumuyla birlikte Türk meslektaşlarıyla paylaştıancak tavsiye olarak Predator’ün bir süre daha yakın çekip yapıp konvoyun sivil mi terörist mi olduğunun anlaşılabileceğini söyledi. 

- Türk subaylar ise bu uyarıyı dikkate almayıp Predator’ün pilotlarına ‘çekil’ emri verdi. Türk tarafından gelen bu talep üzerine Amerikalılar Predator’ü geri çekti. 

- Dakikalar sonra Türk savaş uçakları bölgeye geldi. Ve 40 dakika boyunca konvoyun üzerine bomba yağdırdılar. 34 kişi hayatını kaybetti. Bunların 11’i Encü soyadını taşıyordu.

Genelkurmay yalanladı

- Bu haberin ardından Genelkurmay Başkanlığı, sert bir açıklamayla iddiaları yalanlamış, istihbaratın yerel birimlerden geldiğini öne sürmüştü.

Kaynak:Haber Kaynağı