Dershane Konusunda Son Noktayı Koydu

Dershane Konusunda Son Noktayı Koydu

.

ARINÇ'TAN DERSHANE AÇIKLAMASI 

Dersanelerin dönüşüm konusu Ocak ayında TBMM gündemine gelecek. Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, dershanelerle ilgili yaptığı açıklamada; 'Dershanelerin dönüşümü konusu Ocak ayı içinde mümkün olursa TBMM'nin gündemine gelecek ve bu yasanın arkasında duracağız. Bu dönüşümün sürecinin sağlıklı olabilmesi içinse 2 yıllık bir süre öngörüyoruz' dedi.

Hükümet sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

BÜLENT ARINÇ: DERSHANELERİN KAPATILMASI GİBİ BİR DURUM GÜNDEMDE DEĞİL

Dershanelere ilişkin bir soru üzerine Arınç, dershaneler konusunun Bakanlar Kurulu toplantısında görüşüldüğünü belirterek, "Dershanelerin kapatılması gibi bir durum gündemde değil. Böyle bir şey iddia etmemek lazım. Dershaneler hür teşebbüsün unsurlarıdır. İnsanların bir ekonomik faaliyet olarak yürüttüğü bir çalışmayı kapatmaktan bahsetmek doğru değildir. Anayasa, kanunlarımız buna karşıdır. Dershanelerin artık bu ülke eğitim sisteminde ce geldiğimiz noktada takviye ders veren birer kurum olarak ihtiyaç kalmadığını düşünüyoruz. İhtiyaç olan nedir? Yeni okulların açılması yeni dersliklerin açılması. Bunu da ancak özendirerek yapabiliriz. Zorlayarak, baskı altına alarak değil. Bunun hukuktaki adı bir dönüşüm projesidir. Dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi projesidir" dedi.

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, bakanların belediye başkanlığına adaylığı konusunda; "Başbakan'ımız bu konuda kararlı, belediye başkanı adayı olan bakanlarımızın görevlerini bırakması gerektiğini düşünüyor. Aralık ayının sonuna kadar bir kabine revizyonu yapılabilir' diye konuştu.

OCAK AYINDA YASAYI ÇIKARIYORUZ EYLÜL 2015'E KADAR SÜRE VERİYORUZ

Hükümet sözcüsü Bülent Arınç, dershanelerin dönüştürülmesi ile ilgili olarak, "Ocak ayı içerisinde mümkün olursa TBMM gündemine gelecek. Bu yasanın arkasında duracağız. Bu dönüşüm sürecinin sağlıklı olabilmesi için de 2 yıllık bir süre öngörüyoruz. Eylül 2015-2016 yeni eğitim öğretim yılının başladığı tarih. Bu tarihte dershanelerin, okullaşma sürecindeki son noktaya gelmesini arzu ediyoruz" dedi.

Hükümet sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dershanelere ilişkin bir soru üzerine Arınç, "Bir dönüşüm projesini gerçekleştirmek istiyoruz. Bunun doğrudan dershanelere karşı bir husumet gibi lütfen kimse algılamasın. Sizin gazetelerde cemaat diye yazdığınız, cemaat ile hükümet arasında kavgada var canım dediklerinizi bu kapsama koyamazsınız. Bin birimlik dershane varsa, hizmet hareketi bunlardan sadece yüzde 22'sine sahip. Diğerleri hür teşebbüsün bir araya gelerek kurdukları insani ve ekonomik faaliyetlerdir. Biz meseleye rasyonel bakıyoruz. Bir tarafın penceresinden bakmıyoruz. Dershanelerin okullaşma sürecinin başlaması gerektiğini düşünüyoruz. Buna karşı sürekli adeta tehdit noktasına gelen, hükümet aleyhtarı bir gösteriye dönüşen, bir güç gösterisine dönüşen davranışları yadırgadığımızı söylemek istiyoruz. Yakınlıklarımızı herkes bilir" dedi.

"HÜKEMETİ HEDEF NOKTASINA KOYMAK DOĞRU BİR DAVRANIŞ DEĞİL"

Dershaneler konusunda hükümetin hedef noktasına konulduğunu söyleyen Arınç, "Hükümeti hedef noktasına koyarak, yapmak istemediğimiz, hatta aklımızın ucundan bile geçmeyen bir konuyu bizimle bir kavga meselesi haline ghetirmek çok doğru bir davranış değildir. Bu mesele halledilecektir. Taslak son şeklini alacak. Biz, Ocak ayında meclisin gündeminin mümkün olması halinde, yasalaşması için hükümet olarak sevk edeceğiz. Yani dershanelerin dönüşümü konusu, ocak ayı içerisinde mümkün olursa TBMM gündemine gelecek. Bu yasanın arkasında duracağız. Bu dönüşüm sürecinin sağlıklı olabilmesi için de 2 yıllık bir süre öngörüyoruz. Eylül 2015-2016 yeni eğitim öğretim yılının başladığı tarih. Bu tarihte dershanelerin, okullaşma sürecindeki son noktaya gelmesini arzu ediyoruz. Böylelikle ocak ayından itibaren kendisini hazır eden dershaneler için daha avantajlı imkanlar teklif etmeyi ama sonrasında, ben henüz hazır değilim bu hazırlığı ancak 2 yılla kadar yapabilirim diyenlere de yine teşvikler vererek, bu kadar süreyi de kendilerine tanıyarak bu meselenin çözülmesinde fayda gördüğümüzü sayın Başbakanımızla birlikte bütün bakan arkadaşlarımız kabul etti" diye konuştu.

"ŞİMDİ TAM BİR FİTNE ZAMANIDIR"

Konuşmasına hadisi şerifle devam eden Arınç şöyle konuştu: "Şimdi tam bir fitne zamanıdır. Bu fitneyi çıkaranlar, büyütmek isteyenler, bu ateşin içerisinden büyük zararlı sonuçlar çıkarmaya çalışanlar için inançları olduğuna emin olduğumdan bu hadis-i şerifi okumak istedim. Peygamberimiz şöyle buyuruyor; Fitne çıktığı zaman ayaktaysanız oturacaksınız, yürüyorsanız ayakta duracaksınız, koşuyorsanız yürüyeceksiniz. Yani fitneyi uyandırmadan veya büyütmeden ne doğruysa onu yapacaksınız. Bu sözüm önce kendimize, asla bir fitnenin unsuru olmak istemeyiz. Ama her gün televizyonlarından, gazetelerinden, kalemlerinden hükümeti hedef tahtasına oturtarak, küçücük bir meseleyi cihanşümul bir mesele haline getirerek güzel insanların arasını açmaya çalışan, birbirlerini Allah rızası için sevenlerin arasına fitne koymaya gayret edenlere buradan istirham ediyorum; fitnenin aleti olmayalım, ne biz ne de siz. Bundan sonra yazacaklarınız, söyleyecekleriniz bu ateşi büyütmeye yaramasın, bu ateşin söndürülmesi için herkes, elindeki bir bardak suyu döküversin. Bu sözümün nereye gittiğini herkes çok iyi bilir."

MESELE BASİT BİR ŞEKİLDE HALLEDİLECEKTİR

Dershane konusunun basit bir şekilde çözüleceğini belirten Arınç, "Şu ana kadar yapılan yayınlara baktığım zaman okumakta ve dinlemekte zorlanıyorum. Bu yazdıkları çizdikleri yetmiyormuş gibi başka başka yerlerden, 10 yıl öncesine ait bir takım şeyleri çıkarmak suretiyle 'Aslında bunlar vardı, daha heybelerimizi açmadık, deve yükü elimizde şunlar var' demenin fitneyi büyütmekten fazla faydası yoktur. Mesele basit bir şekilde halledilecektir, ne öğretmenler, ne öğrenciler zarar görecektir, ne de insanlar ekonomik anlamda mağdur olacaklardır. Ocak'ta yasayı çıkarıyoruz, Eylül 2015'te dönüşümü tamamlamak için bir süre veriyoruz" dedi.

Kaynak:dha/dea