“Derin devletin yerini Gülen’in devleti alıyor”

“Derin devletin yerini Gülen’in devleti alıyor”

Almanya”da Fethullah Gülen konusunda araştırmaları ile tanınan, “Die Junge Welt” gazetesinin yazarı Dr. Nick Brauns, Ergenekon davası ile ilgili olarak; “Türkiye’de eski ‘derin devlet’in yerini Gülen cemaatinin ‘yeni derin devleti’alıyor” seklinde yorum yaptı.

Türkiye’nin Kürt sorunu ve Ortadoğu hakkında araştırmalarıyla tanınan Nick Brauns, gelinen sürecin Kafka’nın Dava romanından farksız olduğunu söyledi. “600 görüşme günü sonrasında İstanbul Silivri’de sonuçlanan dava Kafkavari bir oyun gibi” diyen Brauns, Erdoğan’ın Türkiye’de yaşanan iç savaşın sorumlusu olarak askeri ve baskı politikalarını gösterdiğini, ancak Ergenekon davasında izlenen politikanın 12 Eylül 1980 askeri darbesini gölgede bıraktığını belirtti.

Ergenekon davasının arkasında Fethullah Gülen’in olduğunu düşündüğünü söyleyen Brauns, Fethullah Gülen’in, 2010 yılında emniyet ve yargı gibi yüksek mevkilere kendi adamlarını getirmesiyle birlikte kitlesel tutuklamaların başladığını ifade ederek, “Eski ‘derin devlet’in yerini Gülen’in yeni ‘derin devlet’i alıyor” dedi.

“4000 SAYFALIK ÇILGINLIK”

Suçlamaların büyük bölümünün dijital verilere dayandığını ifade eden Brauns, “2007′de el bombalarının bulunmasıyla başlayan davada hukukçular, akademisyenler, gazeteciler, mafyayla bağlantısı olan kişiler tutuklandılar. Kulağa çılgınca gelse de 4000 sayfalık bir iddianameden bahsediyoruz ve bunun (Ergenekon’un) arkasında PKK, sağcı nasyonalistler ve İslami grupların varlığından söz ediliyor. Suçlamaların büyük bölümü dijital verilere dayanıyor. Bu grupların da bu verilere dayanılarak hükümeti yıkmak istedikleri iddia ediliyor” şeklinde açıklamada bulundu.