Deprem uzmanından korkutan Türkiye uyarısı

Deprem uzmanından korkutan Türkiye uyarısı

Türkiye Irak, İran sınırında dün gece gerçekleşen ve 250'den fazla insanın öldüğü 7.3 büyüklüğünde deprem sonrası, ünlü deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan korkutan Türkiye uyarısı geldi.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Irak'ta meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremle yerden 150 atom bombası gücünde bir gerginlik boşaldığını belirtip, kırık boyunca yerin 2 metre 40 santim yer değiştirdiğini söyledi. 

KIRIK TÜRKİYE'YE UZANIYOR

Prof. Dr. Ercan, depremin artçılarının 10 gün, etkisinin ise en az bir hafta süreceğini kaydederken, depremin gerçekleştiği Zağros bindirme kuşağının, Türk topları içinde Hakkari, Diyarbakır, Adıyaman, Kahramanmaraş'a doğru uzandığını ifade etti.

ARTÇILAR BİR HAFTA SÜRECEK

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Irak'ın güneydoğusunda yer alan Süleymaniye ve Halepçe kentlerinin kesiştiği noktada meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Prof. Dr. Ercan, depremin artçılarının 10 gün, etkisinin ise en az bir hafta süreceğini kaydetti.

TERS KIRILMA

Depremin Zağros kırığında, ters bir kırılma ile gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Ercan, şöyle dedi:

"Deprem Arap bindirme kuşağının  Zağros kırığında, ters bir kırılmayla gerçekleşti. Zağros bindirme kırığı, sağ atımlı Kuzey Anadolu kırığının, güneydoğuya uzayan kuyruğu üzerinde yer alır. 

Bitlis-Zağros bindirme kuşağı, Türk toprakları içinde Hakkari, Diyarbakır, Adıyaman, Kahramanmaraş'a doğru uzanır. Kırılmayı yaratan güç, Arap kalkanının kuzeye doğru (Anadolu'ya) yaklaşık yılda 2 santimetre hızla bindirmesinden kaynaklanmıştır. Depremin yerde yaklaşık oluşturduğu kırık boyu 40 ile 45 kilometredir. 
30 SANİYE SÜRDÜ

Deprem 30 saniye sürmüştür. Bu depremle yerden 150 atom bombası gücünde bir gerginlik boşalmıştır. Kırık boyunca yer 2 metre 40 santim yer değiştirmiştir. Depremin yıkım gücü 10'dur."

SON DURUM

Ölü ve yaralı sayısı artıyor! Türkiye yardım gönderdi
Prof. Dr. Ercan, depremin dağlık kesimde meydana gelmesi ve yüksek sıklıkta sarsılan kayalık alan üzerindeki az katlı konutlarda 'çalkalanma' olmaması nedeniyle yıkımın az olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Ercan, "Depremin artçıları ilk 10 gün yoğun sürecektir. Bu depremin etki alanı 200 kilometre çaplı bir alandır. 

YENİ DEPREM TÜRKİYE'DE OLABİLİR

Bu alan içinde taşma düzeyine dek birikmiş gerginleri taşıyan kırıklar varsa, bu depremin etkisiyle buralarda yeni bir depremi tetikleyebilir.Yerin çekirdeğine dek sarsıntılar indiğinden, yer kabuğu mekik, şişme-büzülme, burkulma devinimi durumundadır. Türkiye için ivedi bir etkileşim beklenmez" diye konuştu.

(DHA)

İŞTE DEPREM ANI VE SONRASI

0-012.jpg

 

İlgili Haberler