Deniz Feneri 9Milyon Avroyu Kim Teslim Etmiş?

Deniz Feneri 9Milyon Avroyu Kim Teslim Etmiş?

Bu nasıl şirket ilişkisi?Yüzyılın yolsuzluğu olarak nitelenen Deniz Feneri’ndeki ilginç para trafiği, bu olayları araştırırken sanık durumuna düşüp geçen hafta beraat eden savcıların yargılandığı dava dosyasına yansıdı. Dosyaya giren anlatım ve belgelere

DENİZ FENERİ’NDE İBRETLİK BELGELER


Bu nasıl şirket ilişkisi?


Yüzyılın yolsuzluğu olarak nitelenen Deniz Feneri’ndeki ilginç para trafiği, bu olayları araştırırken sanık durumuna düşüp geçen hafta beraat eden savcıların yargılandığı dava dosyasına yansıdı. Dosyaya giren anlatım ve belgelere göre, Deniz Feneri Derneği davasının sanıklarının yanında SSK’li olarak çalışan “işçi” statüsündeki bir kişi derneğe ait 9 milyon Avro’yu Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman’a teslim etti. Kanal 7’nin Genel Yayın Yönetmeni İsmail Karahan’ın “asistanı” ise şirketlere tedbir kararından sonra sanıkların ortağı olduğu şirketten “tek kuruş” vermeden 125 bin TL’lik hisse satın aldı. Deniz Feneri yolsuzluğunu araştırırken “sahtecilik ve görevi kötüye kullanma” savlarıyla yargılanan savcılar, soruşturmayı yürütürken Deniz Feneri zanlılarına yönelik “örgüt kurmak ve yönetmek” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlamasında bulunmuşlardı. Ancak savcılar soruşturmadan el çektirildikten sonra, örgüt ve dolandırıcılık suçlamaları “buharlaşarak” yerini daha düşük cezalar istenen görevi kötüye kullanma suçuna dönüşmüştü. 

İşçi-işveren ilişkisinin böylesi


Nadi Türkaslan’ın avukatı Cevat Balta esas hakkındaki savunmada bu konuya ilişkin, “Bu nasıl işçi ve işveren ilişkisidir ki bir işçi işverenlerinden olan Zekeriya Karaman’a 9 milyon Avro dernek parasını götürüp teslim etmiştir?” değerlendirmesini yaptı. Dosyadaki bir başka ilginç ayrıntı ise Ticaret Sicil Kayıtlarına göre Mez Otomotiv şirketinin ortakları Deniz Feneri sanıklarından İsmail Karahan ve Zeki Akbal adlı kişi. Malvarlıklarına tedbir kararından sonra Deniz Feneri sanıklarına ait şirketlerden birinde ücret karşılığında çalışan Karahan’ın da asistanı olan Pınar Aslan, diğer ortak Zeki Akbal’ın 125 bin liralık hissesini satın aldı. Pınar Aslan’ın bu hisseyi tek kuruş para ödemeden aldığı saptanırken hisse parasını Karahan’ın ödediğine ilişkin ifadesi dosyaya girdi.