DENİZ BAYKAL'DAN "EVLERE ŞENLİK AÇIKLAMA

DENİZ BAYKAL'DAN "EVLERE ŞENLİK AÇIKLAMA

CHP'nin eski lideri ve seçimlerden sonra Erdoğan'ın ilk görmek istediği siyasetçi olan Deniz Baykal'da "Ben başkan olsaydım" açıklaması yaptı.

Vatan gazetesinden Murat Çelik'in sorularını yanıtlayan Deniz Baykal, Erdoğan'ın da kendisiyle yaptığı görüşme sorasında koalisyon istediğini, ancak fikrini sonradan, Meclis Başkanlığı seçimlerinin ardından değiştirdiğini iddia etti. Sol Gazetesi sitesinde yer alan habere göre, Baykal kendisinin TBMM başkanı seçilememesinin ardından Erdoğan'ın fikirlerinin değiştiğini ve erken seçim istemeye başladığını belirterek, eğer başkan seçilmiş olsaydı, koalisyonun kurulmuş olacağını iddia etti.

İŞTE BAYKAL'IN İDDİALARI

O görüşmeye (Erdoğan-Baykal) ilişkin daha önce bazı açıklamalar yaptınız ama bugün daha detaylı ne söyleyebilirsiniz?
 
O görüşmede temel konu, ‘Türkiye seçime mi, koalisyona mı gitmelidir’di. Ben bütün gücümle Türkiye’nin mutlaka bir koalisyona yönlendirilmesi gerektiğini, bir koalisyonun bu ortamda milletin iradesine uygun çözüm olacağını ve bunu içimize sindirmemiz gerektiğini söyledim. Bütün koalisyon alternatiflerini sayarak, bir koalisyonun oluşmasına katkı yapmak durumunda olduğunu söyledim. Ayrıntılarıyla, uzun uzun bunu konuştuk.
 
Cumhurbaşkanı da sizle hemfikir miydi?
 
Benim bu yaklaşımım kabul gördü. Tayyip Bey de o anlayışın içinde, ertesi gün o gençlerle yaptığı konuşmayı tamamen o mantığa oturttu. Ve orada dedi ki, çözüm koalisyondur, onun gereğini yapalım.
 
Yani Cumhurbaşkanı da koalisyon hükümeti kurulmasından yanaydı.
 
Şimdi bakın, o konuşma, seçimden sonraki ilk konuşmasıdır Tayyip Bey’in. O konuşmada, egolarımızdan sıyrılalım dedi, millet iradesini ortaya koymuştur, bir koalisyon kaçınılmaz gözüküyor dedi. Bu durumda bütün imkanları kullanıp bir koalisyonu gerçekleştirmeliyiz diye bir konuşma yaptı. O konuşma, işte bizim görüşmemizin ruhunu yansıtan bir konuşmaydı. Pekiyi bu ne kadar devam etti? Meclis Başkanı seçimine kadar. Meclis Başkanı seçilinceye kadar tablo buydu. O yüzden diyorum, eğer Meclis Başkanlığı seçimi o şekilde sonuçlanmış olsaydı (uzlaşı ile kendisinin seçilmesini kast ediyor) bugün mutlaka bir koalisyon, ya CHP AKP, ya AKP MHP koalisyonu, mutlaka kurulmuştu diyorum.
 
Yani siz Meclis Başkanı seçilseydiniz... 
 
Ne zaman o seçim (Meclis Başkanı seçimi) bir sürpriz olacak şekilde, Cumhurbaşkanı için de sürpriz olacak şekilde, bir AKP’li Meclis Başkanı’nın seçilmesiyle sonuçlandı, ne zaman “Birlikte bir Meclis Başkanı seçerler ve bir koalisyonu hayata geçirirler” diye düşünülen partiler tam tersine dağınık dağınık bir görüntü verdiler ve “Bir AKP’linin oraya gelmesine izin vermeyiz” diyen MHP’nin katkısıyla bir AKP’li Meclis Başkanı seçildi; o andan itibaren Sayın Erdoğan’ın tavrı değişti. Bunu görünce, Cumhurbaşkanı da dedi ki “Bırakın koalisyonu, seçim.”
 
Onun yönlendirmesiyle elbette bunu herkes biliyor, herkes söylüyor iş buraya geldi. Ben de bu noktayı görünce, hatırlayın, dedim ki “Koalisyon görüşmeleri artık bir tiyatrodur.” Bu ne demekti? Artık taraflardan biri seçim kararını almış, ülkeyi seçime götürecek, görünüşü idare etmek için işte böyle oyalanıyor Türkiye.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı