Davutoğlu'nun gizli Suriye planı

Davutoğlu'nun gizli Suriye planı

Türkiye ile Katar arasındaki gizli görüşmenin içeriği sızdırıldı: 'Suriye’yi iflas ettirmeye çalışıyoruz'

Türkiye'nin Suriye'yi çökertmek için yaptığı gizli görüşmeler ortaya çıkmaya başladı. İlk belgede, Katar Veliaht Prensi Tamim bin Hamad ile 2011 Ekim'inde görüşen Davutoğlu, Suriye'yi “iflas ettirmenin” planlarını yapıyor.

Jön Türk sitesinin aktardığı habere göre; Syrian Electronic Army Leaks sitesi, Türkiye'nin Suriye meselesi ile ilgili gizli belgeleri yayınlamaya başladı. İlk belge Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Katar Veliaht Prensi Tamim bin Hamad ile 25 Ekim 2011'de yaptığı Suriye ile ilgili. O dönemde gelişmelerin içeriğine ilişkin açıklama yapılmamış sadece Şeyh'in Van Depremi ile ilgili taziyelerde bulunduğu iddia edilmişti.

“ESAD'A KUVVETLİ BİR MESAJ VERELİM” 

   Syrian Electronic Army Leaks sitesinin yayınladığı belge



Görüşme, 25 Ekim 2011 tarihinde Katar’da gerçekleşiyor. Bu görüşmede temel konu Suriye. Katar Veliaht Prensi Şeyh Tamim bin Hamad, Davutoğlu’na, Suriye lideri Beşar Esad’a kuvvetli bir mesaj verilmesi gerektiğinden bahsediyor ve “Esad, muhalefetle görüşeceğini söyledi, ancak bunun yeterli olmadığını anlaması lazım. Güvenlik Konseyi’nde güçlü bir tepki almak gerekiyor” diye konuşuyor.

Bu sözlere Davutoğlu’nun yanıtı ise ilginç:

“Aramızdaki koordinasyon çok önemli. Esad, Çin ve Rusya’nın kendisini desteklediklerini düşünüyor. Önce Suriye’deki bazı kentlerden askerlerini çekme sözü verdi bize. Sonra yeniden saldırı başlattı. Burada şunu söylemekte yarar var. Suriye’deki durum Libya ile aynı değil. Biz Türkiye olarak NATO üyesiyiz ve Esad’a karşı bir harekatı bu çerçevede düşünmüyoruz. Bu konuda tek başımıza hareket etmeliyiz. bir dış müdahale Lübnan’da ayrıca İran ve Hamas cephelerinden de tehlikeli sonuç doğurabilir. Her ne kadar 2006 yılında Suriye ile anlaşma yapmış olsak da artık onun hükmü yok. Suriye’de muhalefeti destekliyoruz. Suriye’yi iflas ettirmeye çalışıyoruz.  İran ile bu konuyu konuştuk. bir süre verilmesinden yanayız. Arap ülkelerinin de Rusya ve Çin’e durumu anlatan bir mesaj göndermesi lazım.”

Katar Veliaht Prensi Tamim bin Hamad da şöyle konuşuyor:

“Esad bir an önce şiddetten vazgeçmeli. Ben bu konuda Çin ve Rusya nazarında elimdeng eleni yaparım, ancak topluca bir Arap desteğini almak zor. Buna yanaşmazlar.”

Bunun üzerine Davutoğlu şöyle devam ediyor:

“Ben Ürdün’e gideceğim ve Kral’la görüşeceğim. Halid Maşal (Hamas lideri) şu an Suriye’de mi? Bu konularda acil hareket etmemiz lazım.”

Tamim bin Hamad’da son olarak şunları söylüyor:

“Bu konuda Katar Başbakanı ile görüşebilirsiniz. Ben de kendisiyle gerekeni görüşeceğim.”