DAVUTOĞLU'NDAN ERDOĞAN'A "OĞUL, DAMAT, " ŞOKU

DAVUTOĞLU'NDAN ERDOĞAN'A "OĞUL, DAMAT, " ŞOKU

“Bu benim yakınımdır, bu benim akrabamdır, bu benim tanıdığımdır diye bir kültürle devlet yürütülmeye başlandı mı çöküşün izlerini görürsünüz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı satır arasında eleştirmeyi sürdürüyor. Davutoğlu, Kara Saray’da cunta benzeri gizli bir hükümet kuran Erdoğan’ı “cuntalaşma” göndermesinde bulundu. Gazeteciler online sitesinde yer alan habere göre Davutoğlu, Erdoğan’ın damadını milletvekili adayı olması, oğlunun devletin müdürleriyle toplantı yapmasına göndermede de bulunarak, “Bu benim yakınımdır, bu benim akrabamdır, bu benim tanıdığımdır diye bir kültürle devlet yürütülmeye başlandı mı çöküşün izlerini görürsünüz” dedi.

MEMUR SEN KONGRESİNDE KONUŞTU

Davutoğlu, başta okullar olmak üzere devletteki yönetici kadrolarını yağmalamayan, toplu sözleşme görüşmelerinde memurları satan yandaş sendikalar konfederasyonu Memur-Sen’in dün yapılan 5. Olağan Genel Kongresi’nde konuştu. 

Seçilmiş bir siyasi olarak halkın kendilerine emanet olarak verdiği kamu görevi yapan memurlar olduklarını ifade eden Davutoğlu, bürokraside bütün yönetim kadrolarına AKP’li ya da AKP yanlısı memurları yerleştirmelerine karşın, bütün memurların, hangi etnik ve mezhebi kökenden, hangi bölgeden gelmiş olursa olsunlar eşit mesafede olduklarını iddia etti. Davutoğlu, ehliyet ve liyakata aykırı olarak terfi ettirdikleri yandaş memurların dinci ideolojinin militanlığını yapmasına karşın, bunların, Yusuf Has Hacip, Nizam'ül Mülk, Kınalızade, ahlak-ı aliye (yüksek ahlak) geleneklerindeki ehliyet ve liyakat esaslarına göre görevlerini yürüttüğünü ileri sürdü.

SANKİ BAŞKA BİR PARTİNİN BAŞBAKANI 

AKP’nin önde gelenlerinin akraba ve yakınlarını sınavsız olarak devlete yerleştirdiklerinin belgelenmesine karşın kendi kültürlerinde nepotizmin (akraba kayırmacılığı) olmadığını savunan Davutoğlu, "Ayırımcılık, iltimas kültürünü tümden yıkacağız. Tek bir esas var, ehliyet ve liyakat” iddiasında bulundu.

Davutoğlu ardından damadı Berat Albayrak’ı milletvekili adayı yapması, oğlu Bilal Erdoğan’ın önceki gün Diyarbakır’da Milli Eğitim Bakanıymış gibi okul müdürlerini toplaması nedeniyle Erdoğan’a “Kızım sana söylüyorum gelinim sen işit” türünden şu mesajı yolladı:

“Ehliyetin ve liyakatin olmadığı yerde başarı olmaz. 'Bu benim yakınımdır, bu benim akrabamdır, bu benim tanıdığımdır' diye bir kültürle devlet yürütülmeye başlandı mı çöküşün izlerini görürsünüz. Osmanlı Devleti'nin yükseliş dönemlerinde de bütün devletlerin yükseliş dönemlerinde de en kritik özellik meritokrasidir, yani ehliyet ve liyakate duyulan saygıdır."

SARAYA İNCE GÖNDERME

Memurlara "Ve sadece ve sadece seçilmiş siyasi iradeyle iş yapacak, o iradeye tabi olacak, milli iradeye tabi olacaksınız ve millete hesap makamında olacaksınız. Hiçbir şekilde seçilmişlerin, demokratik olarak kullandıkları haklar söz konusu olduğunda, ne askeri ne sivil bürokrasinin ve memurun bu iradenin üzerine çıkması söz konusu olamaz” diye seslenen Davutoğlu, Erdoğan’ın Kaçak Saray’da kurduğu cunta benzeri, danışmanlardan ve devlette hiçbir görevi olmayan AKP’lilerden, yani seçilmemişlerden oluşan gölge hükümete göndermede bulunarak, şöyle dedi:

HİÇ BİRİNE İZİN VERMEYİZ

“Aynı şekilde memurlar arasında örgütlenerek, bürokrasi içinde örgütlenerek, seçim sandığına gitmeden bu milletin iradesine hükmetmeye kalkan bir yapı varsa, ister bu yapı paralel yapı olsun ister vesayet olsun, ister cuntalaşma olsun hiçbirine izin vermeyiz. Hiçbirine izin vermeyiz. 'Ben şu bürokratik yapıda, şu memurlar arasında örgütleneyim, onun üzerinden siyasete şantaj yapayım, onun üzerinden milletten almadığım bir egemenliği kullanayım' diye düşünen biri varsa, ister darbe dönemlerindeki 27 Mayıs öncesi cuntalaşmalar, 12 Eylül öncesi cuntalaşmalar gibi ister 17-25 Aralık'ta gördüğümüz türde başka bürokrasi içerisindeki örgütlenmeler gibi bunlara önce biz izin vermeyiz, sonra devlete ve millete bağlı memurlarımız izin vermeyecektir."

MEMURLARA POPÜLİST VAAD

CHP’nin emeklilere vaadettiği 2 maaş ikramiyeyi popülizm olarak niteleyerek eleştiren Davutoğlu, memurara, devlete milyarlarca lira yük getirecek ek derece sözü verdi. Davutoğlu, “Sizin özel talebiniz olan ek derece talebi konusunda, 15 Ocak 2005’ten sonra memuriyete başlamış olanlara 1 derece ek derece verilmesi konusunda da prensip kararı aldık. Seçimden sonra atacağımız ilk adımlardan birisi de bu olacak” dedi.

Davutoğlu, fazla mesai konusunda da herhangi bir adaletsizliğe mahal vermeyecek şekilde de gereken adımların atılacağını, tatil ve ücretlerle ilgili düzenlemelerin de yapılacağını, ihtiyaç duyulan yerlerde de ek personel takviyesi yapılacağını dile getirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı