DAVUTOĞLU'NDAN CUMHURBAŞKANI İLE GÖREV DAĞILIMI AÇIKLAMASI

DAVUTOĞLU'NDAN CUMHURBAŞKANI İLE GÖREV DAĞILIMI AÇIKLAMASI

Londra'da düzenlediği basın toplantısının soru cevap bölümünde Cumhurbaşkanı ile başbakan arasında görev dağılımı açıklaması yaptı.

Başbakan Davutoğlu, iki günlük resmi ziyaret için geldiği Londra'da basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Sorular arasında Cumhurbaşkanı ve Başbakan görev dağılımı konusuda vardı. Davutoğlu bu soruya ayrıntıya girmeden şöyle bir yanıt verdi. "Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasındaki görev dağılımındaki yumuşak geçiş Türkiye için önemli bir testti" 

YABANCI YATIRIMCILAR İÇİN CAZİP BİR ÜLKEYİZ

Davutoğlu, "62'inci hükümet olarak bundan sonra 2023 hedefini kapsamlı bir şekilde uluslararası yatırımcılarla paylaşma imkanı buldum. Türkiye'nin önümüzdeki dönem, yabancı yatırımcılar için cazip bir atmosfer olduğunu görmekten memnuniyet duydum." dedi.

SORU - CEVAP

YÜCE DİVAN OYLAMASI

Davutoğlu, "Belli bir yasal çerçeve içinde yapılır. Bu sürede yorum yapmak yasal değildir. AK Parti olarak açık bir tavır sergiledik. Hiçbir komisyon üyesiyle konuşmamaya özem gösterdim. Genel Kurul'da oylanacak. Vekalet bıraktım, oy kullanacak. Yalçın Bey kullanacak."

PARALEL YAPI

"Maalesef devletimizin tarihinde ciddi bir şekilde karşı karşıya kaldığımız olumsuz bir tablodur" diyen Davutoğlu, "Devletin gizli güvenlik toplantılarını kriptolu telefonlar dinlendi. Bu bir casusluk faaliyetidir. Bizim görevimiz kim olursa olsun böyle bir ihanetin ortaya çıkması için bütün çabayı göstermektedir. Bu süreç kararlı bir şekilde devam edecek. Bir daha hiç kimse TC devletinin güvenlik toplantılarını dinleme cesaretini gösteremeyecektir" diye konuştu.

CAMERON'A MEKTUP

Davutoğlu, "İngiltere'deki Müslüman kanaat önderleri ile görüşeceğim. Türkiye'nin Avrupa'daki olaylarla ilgili hassasiyetini paylaşacağım. Paris yürüyüşünde de beraberdik. Avrupa kıtası çok kültürlü bir kıtadır. Herkesin görüşüne saygı duyulmalıdır." dedi.

HRANT DİNK

Davutoğlu, "Hrant Dink bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Ben kendisini tanıyan biriyim. Herhangi bir vatandaşımızın öldürülmesi bizim duyarlı olmamız gereken bir konudur. Verdiğim mesajla çağrıda bulunuyoruz. Bu insani bir çağrıdır. İnsani ve ahlaki bir konudur. Ümit ederiz 2015 yılı 1915 yılı üzerinde düşmanlıkların üretildiği bir yıl olmayacaktır. Elimizden gelen çabayı gösterdik gösteriyoruz. Türkiye ve hükümetimiz hiçbir zaman bu konuda ön yargıya sahip olmadığını gösterdik. Hrant Dink aydın bir kanaat önderidir. Katledilmiştir. Bizim vatandaşlarımızın can güvenliği devletimizin teminatındadır. Umarım bu mesaj her iki tarafa da gider. Ve bu yıl savaş acılarından dostluk üretebiliriz. Bu mesajın temel içeriği budur. Herhangi bir hesap için yapılmış değildir.

BORSALAR ARASI İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, 'İstanbul Küresel Aktör Forumu'nda Londra Borsası ve Borsa İstanbul arasındaki işbirliği anlaşmasının imzalanmasının öncesinde yaptığı konuşmada finans merkezi olarak İstanbul'un önemine vurgu yaptı. Başbakan Davutoğlu, "Benim için Londra ilk kez ziyaret ettiğim şehirdir. İngiltere'ye geldiğimde kitabevlerine gitmeye zaman ayırmaya çalışmaktayım" diyerek Londra'nın kendisi için öneminde de değindi. 

"İki büyük geleneği ve kültürü, şehir ve şehir kültürü bakımından İstanbul ve Londra'da şehir kültürünü görmekteyiz" diyen Başbakan Davutoğlu, İstanbul ve Londra'nın finansal açıdan önemine değinerek şunları kaydetti: 

"Geleneksel ekonominin merkezi İstanbul'du ve Londra'ya bakacak olursak modern ekonominin başkenti. Modern ekonomiyi anlamak için Londra'yı anlamak zorundasınız. Geleneksel ekonomiyi anlamak istiyorsanız da İstanbul'u anlamak zorundasınız. Bu iki gelenek bir araya gelmekte ve kendilerini küresel ekonomi olarak ortaya koymaktalar."

Londra ve İstanbul kent ekonomilerinin bir araya gelmesinin dünya ve Avrupa açısından da büyük önem taşıdığını belirten Davutoğlu, "Bu iki ekonominin bir araya gelmesi AB ve Brüksel için de bir çare olabilir" dedi. 

Türkiye'nin G20 üyeliğine de değinen Başbakan, geleneksel ve küresel aktör ayrımında Türkiye'nin küresel bir aktör olarak öne çıktığını vurguladı. 

HASTA ADAM YAKIŞTIRMASI 21. YY'DA AVRUPA İÇİN KULLANILMAYA BAŞLANDI

"Hasta adam yakıştırması Osmanlının son döneminde kullanılmakta iken 21. Yy'ın başında Avrupa için kullanılmaya başlandı. Avrupa için kullanılan bir terim haline geldi" diyen Başbakan Davutoğlu, ekonomisinin kendi dönemlerinde güçlendiğini ifade etti. Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi:

"2014'ten u yana bütçe açığı azaldı ve bu çerçevede Türkiye'nin bütçe fazlası veren bir ülke olduğunu ifade etmekteyim. Bütçe açığında azalma söz konusu ebetteki bunun petrol fiyatlarının inmesi de etkili oldu. Fakat 2001 yılını unutmamak gerekiyor. Burada reform mantalitesi ve rasyonel ekonomi kavramlarının ortaya çıkarılması söz konusu." 

Ekonomik büyümenin beklentilerin altında yüzde 3 oranında gerçekleştiğini belirten Davutoğlu, "Kalkınmakta olan ülkeler arasında yine de bu oran çok yüksek. Avrupa'da 2., OECD'de 3. büyük oran" dedi. 

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN ARASINDA GÖREV DAĞILIMI

"Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasındaki görev dağılımındaki yumuşak geçiş Türkiye için önemli bir testti" diyen Başbakan Davutoğlu, siyasal istikrarın demokratik seçimlerle sağlanması gerektiğini ifade ederek siyasi istikrar ve ekonomik akılcılığın önemine değindi. "Etkili bir hükümete siyasi bir vizyona sahibiz" diyen Başbakan Davutoğlu, İstanbul'un bölgenin merkezi olduğunu vurguladı. 

Vize serbestisi konusuna da değinen Davutoğlu, "Bölgesel merkez olma konumu önemli ve Türkiye bu durumda İstanbul'da bölgenin merkezi. Vize serbestisi konusunda Türkiye'nin ortaya koymuş olduklarının çok önemli olduğunu düşünmekteyiz. Çünkü Türkiye'nin kaynakları petrol değil insan kaynağı. İş dünyası nereye gitmek istiyorsa oraya gidebilmeli" diye konuştu.

NAPOLYON'DAN ALINTI YAPTI

İstanbul'un kültürel ve finansal bir merkez olması konusunda Napolyon'un bir soruya verdiği cevabı hatırlatan Davutoğlu şunları söyledi:

"Herkes İstanbul'u bilir ama Napolyon'un bu konuda bir sözü var. Napolyon, 'Dünya tek bir ülke olsaydı hangi şehir başkent olurdu?' sorusuna 'İstanbul' cevabını verdi. İstanbul bu anlamda bir merkez."

"Küresel finansal merkez endeksine bakarsak İstanbul 30 sıra birden yükselerek 72. Sıradan 42. Sıraya yükseldi. Bugün bu güzel şehirlerin evliliğini ile küresel ekonominin gelişmesine katkıda bulunuyoruz" diyen Başbakan Davutoğlu sözlerine şöyle son verdi: "Londra borsasını tebrik etmek istiyorum ve ne zaman desteğe ihtiyacınız olursa hükümetimiz yanınızda olacaktır."

Programın sonunda Londra Borsası ve İstanbul Borsası'ndan taraflar, karşılıklı düzenlenen anlaşmaya imza attı. 

Başbakan Davutoğlu'na "Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır" denilerek, kahve takımı hediye edildi.

CAMERON GÖRÜŞMESİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiltere'nin başkenti Londra'daki temasları çerçevesinde İngiltere Başbakanı David Cameron ile Başbakanlık Konutu'nda bir araya geldi.

Cameron, Davutoğlu'nun Başbakanlık Konutu'nun bulunduğu Downing Street'de kapıda karşıladı.

İkili görüşme Türkiye saatiyle 19.15'te başladı. Başbakan Davutoğlu, Cameron ile görüşmesinin ardından yabancı yatırımcılar ve şirket yöneticileriyle akşam yemeğinde bir araya gelecek. Davutoğlu daha sonra ikamet ettiği otelde Türk Sivil Toplum Kuruluşları'nın temsilcileriyle bir araya gelecek.

Davutoğlu yarın öğle saatlerinde Davos Zirvesi'ne katılmak üzere Londra'dan ayrılarak İsviçre'ye hareket edecek.

Kaynak:Haber Kaynağı