DAVUTOĞLU;DÜNYADA EKONOMİK ADALETİ İNŞA EDİYORUZ

DAVUTOĞLU;DÜNYADA EKONOMİK ADALETİ İNŞA EDİYORUZ

Davutoğlu, Tika İle BM Kalkınma Programı Konferansında Konuştu

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Çırağan Sarayı'nda düzenlenen "Uluslararası Kalkınma İşbirliği: Eğilimler ve Yükselen Fırsatlar Yeni Aktörlerin Bakış Açıları Konferansı"nda konuştu.

Davutoğlu, "Kimsenin dışlanmadığı, herkesin farklı dini, kültürel, mezhebi, etnik arka planıyla bütün bir insanlık birikiminin parçası olarak görüldüğü ve demokratik bir uluslararası sistem işleyişiyle siyasal, yani BM karar mekanizmalarına katıldığı, bununla birlikte uluslararası ekonomik düzende adaletin yerleştiği yeni bir perspektifi geliştirme zarureti var" dedi.

Davutoğlu, dünyanın, uluslararası siyasal, ekonomik, kültürel düzeninin yeni bir ruha, yeni bir nefese, sese ihtiyaç hissetiği bir dönemden geçildiğini vurgulayarak, "Türkiye'nin barış içinde olması için, dünyanın barış içinde olması lazım. Dünyanın barış içinde olması için dünyadaki ekonomik adaletsizliklerin bitirilmesi lazım" dedi.

Türkiye'nin medeniyetler çatışması tezine karşı medeniyetler ittifakı, arabulucular girişimi gibi BM inisiyatiflerine destek verdiğini dile getiren Bakan Davutoğlu, "Dışlayan, parçalayan, kutuplaştıran bir kültüre değil, insanlığı birleştiren, kaynaştıran, ortak hedefe yönelten bir yeni uluslararası kültürel düzenin öncülüğünü yapmaya çalıştık" dedi.

"GİZLİ GÜNDEMİMİZ YOK"

Davutoğlu, "Çok zor şartlar içinden geçerek bugünkü yükselen Türkiye'yi inşa ederken, hangi aşamalardan geçtiğimizi bildiğimiz için aynı aşkla, aynı şevkle kendimiz için istediğimiz her şeyi, geri kalmış veya kalkınmakta olan ülkelere de istediğimiz için dünyanın her yerinde varız. Hiçbir gizli gündem olmaksızın varız" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin UNDP'yle işbirliğini sürdürmeye kararlı olduğunu belirten Davutoğlu, "Dünyada ekonomik adaleti inşa etmeden, kuzey ile güney arasındaki uçurumu kapatmadan, barış söz konusu olamaz. Bütün Afrika'nın harcadığı toplam enerji, Batı'da, ABD ya da Avrupa'da bir ya da iki şehrin enerjisine eşitse, bu adaletsizliği gidermek lazım" dedi.

ANLAŞMA İMZALANDI

Konferans öncesi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark ile bir araya geldi. Yaklaşık 20 dakika süren görüşmenin ardından, Davutoğlu ve Clark, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Avrupa ve Bağımsız Devlet Topluluğu Bölgesel Hizmet Merkezi'nin İstanbul'da açılması ve faaliyete geçmesine olanak sağlayan, ayrıca bölgede sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen 15 milyon dolarlık anlaşma imzaladı.

Kaynak:Haber Kaynağı