"DAVUTOĞLU KONUŞURKEN AKP'LİLER ALAY ETTİ"

"DAVUTOĞLU KONUŞURKEN AKP'LİLER ALAY ETTİ"

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen AKP Kongresi ile ilgili çarpıcı detaylar paylaşan Hürriyet Yazarı İsmet Berkan...

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen AKP Kongresi ile ilgili çarpıcı detaylar paylaşan Hürriyet Yazarı İsmet Berkan, "Davutoğlu’nun en fazla zorlanacağı alanın, partiye hâkim olmak ve partiyi çalıştırmak konusu olacağını şimdiden söyleyebiliriz." dedi.

Berkan, partinin genel başkan seçiminde birçok delegenin oy kullanmadığını; Davutoğlu, ‘platformda teşekkür turu’ atarken delege sıralarının neredeyse boş olduğunu; teşekkür konuşması esnasında salonun büyük ölçüde boşaldığını; Davutoğlu konuşurken, AKP'lilerin kendisiyle alay ettiğini yazdı.

Berkan, analizinde çarpıcı bir de soru yöneltti: "Bu hükümet göreve başladığında Davutoğlu ilk imzalayacağı kâğıtlar olarak karşısında bazı maden ruhsatlarını veya bazı ihale dosyalarını bulduğunda ne hissedecektir?"

İşte, Berkan'ın analizinin ilgili bölümü:

Davutoğlu, Dikensiz Gül Bahçesi Devralmadı

Adalet ve Kalkınma Partisi ile bu ‘dava’nın yürütücü bireyleri söz konusu olduğunda, bir göz önünde yaşananlar, yani ‘görünenler’ var, bir de ‘görünmeyenler’.

Görünenleri herkes gördü zaten. Partinin 1425 delegesi Ahmet Davutoğlu’nu genel başkan adayı gösterdi. Başka kimse aday olmadı. Bu delegelerden 47’si sabah saat onda attıkları imzaya rağmen oy verme işlemine katılmadı, 1388’i oy verdi, 6 geçersiz oy çıktı, 1382 delege Ahmet Davutoğlu’na oy verdi.

Görünene bakınca, kavgasız gürültüsüz bir iktidar devri gerçekleşti; parti Recep Tayyip Erdoğan’ın işaret ettiği adaya disiplinle oy verdi.

Ama Davutoğlu, bir AK Parti geleneği haline gelen ‘platformda teşekkür turu’nu atarken delege sıraları neredeyse boştu; teşekkür konuşması yaptığında salon büyük ölçüde boşalmıştı bile. (Tayyip Erdoğan’ın son kongresinde seçildikten sonra attığı platform turuna ve teşekkür konuşması sırasında salondaki mevcuda bir bakın, ne demek istediğimi anlayacaksınız.)

Davutoğlu’nun genel başkanlığını devraldığı partinin büyük ölçüde Recep Tayyip Erdoğan ‘kült’ü üzerinde durduğunu, önceki gün salondaki bunaltıcı sıcağı, oylamanın sonucunun daha oylama yapılmadan belli olmasını vs hesaba kattığınızda belki salonun boşalmasını ‘normal’ sayabilirsiniz. Öte yandan Ahmet Davutoğlu’nun Erdoğan’la yarışacak seviyede olmasa da ‘lider’ olabilmesi için zamana ihtiyaç duyulduğunu da kabul etmeliyiz.

Ama yine de, göründüğü kadarıyla bile Davutoğlu bir ‘dikensiz gül bahçesi’ bulmadı; genel başkanı olduğu parti henüz ‘onun partisi’ değil.

Bir de ‘görünmeyenler’ var. Kongre salonu Tayyip Erdoğan’ın veda konuşmasından sonra büyük ölçüde boşaldı; çünkü arada film gösterimi vardı, yabancı konukların tanıtımı vardı vs. Ama sıra Ahmet Davutoğlu’nun konuşmasına gelirken art arda ve defalarca yapılan ‘Arkadaşlar az sonra genel başkan adayımız konuşacak lütfen salona dönün’ anonslarını salon dışında dinleyip bıyık altından gülen AK Parti ileri gelenlerini de gördüm; ‘Patrondan sonra başkasını dinlemeye ne gerek var’ diyenini de; Davutoğlu konuşurken ‘Dur rakamlarla madde madde sayıyor, daha harflerle de sayacak’ diyerek açık açık alay edenini de.

Davutoğlu’nun en fazla zorlanacağı alanın, partiye hâkim olmak ve partiyi çalıştırmak konusu olacağını şimdiden söyleyebiliriz. Parti, her tartışmalı durumda dönüp Çankaya’ya, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bakacaktır ve onun hakemliği, hatta karar vericiliğini arayan birileri olacaktır. Erdoğan bu noktada genel başkana rağmen partiye müdahale edecek midir, önümüzdeki dönemin kritik sorularından biri bu.

Tabii bir de hükümet var. Hadi diyelim, yarın kurulup ilan edilmesi beklenen ilk Davutoğlu kabinesi biraz mecburiyetten içinde Erdoğan’ın yer almadığı bir başka ‘Erdoğan kabinesi’ olacak; peki bu hükümet göreve başladığında Davutoğlu ilk imzalayacağı kâğıtlar olarak karşısında bazı maden ruhsatlarını veya bazı ihale dosyalarını bulduğunda ne hissedecektir?

Davutoğlu, kendi idealizmi ve ‘dava anlayışı’ ile gerçek hayat arasındaki farkları acaba nasıl karşılayacaktır?

Hepsini yaşayıp göreceğiz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

aktifhaber