DAVUTOĞLU KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞMESİ AYRINTILARI

DAVUTOĞLU KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞMESİ AYRINTILARI

Bir aydan uzun süredir beklenen görüşme bugün CHP Genel Merkezi’nde saat 14.00’te gerçekleşecek. Salı ve çarşamba günleriyse gözler MHP ve HDP genel merkezinde olacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri kapsamında ilk tur görüşmelerine bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla başlıyor.Cumhuriyet'in haberine göre, bugünkü buluşmada, 7 Haziran seçim sonuçlarında yaklaşık yüzde 41 oy alan AKP ile yüzde 25 oy alan CHP buluşacak ve milli iradenin yüzde 66’sı masada temsil edilmiş olacak.

HÜKÜMETİ BÜYÜK ZORLUKLAR BEKLİYOR

Başta ekonomik sorunlar olmak üzere kurulması merakla beklenen koalisyon hükumetini kırılma noktasına gelmiş bulunan Kürt Süreci sorunuda bekliyor. Seçimin ardından bu güne kadar yapılan açıklamalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dışında bulunan tüm taraflar Erken Seçim yerine güçlü bir koalisyon hükümeti kurulmasını istiyor gibi görünüyor.

GÖRÜŞME ÖNCESİ DAVUTOĞLU MESAJI (İLGİLİ HABER)

Taraflar “kırmızı çizgileri”nin olmadığını açıklasalar da iki taraf da kendine göre bazı kırmızı çizgiler açıklamış durumda. CHP’nin 14 ilkesi, ilk gün kurulacak masanın gündemi. Davutoğlu’nunsa Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı ve 17-25 Aralık yolsuzluklarını tartıştırmayacağı belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hükümet kurma görevini vererek 45 günlük süreci başlatmasının üzerinden 4 gün geçti. Davutoğlu, yurtdışı seyahatinin ardından koalisyon müzakerelerinde ilk tur görüşmeler bugün saat 14.00’te yapacağı CHP ziyaretiyle başlıyor. Bugüne kadar basın üzerinden verdikleri mesajlarla birbirlerinin tutumlarını tartan liderler, haftanın ilk 3 gününde yüz yüze müzakereye girecek.

Davutoğlu, parti ziyaretlerini kurduğu 4 kişilik “koalisyon komisyonu”yla yürütecek. Liderler de karşılıklılık esası üzerinden AKP heyetini 4 kişi ile karşılayacak. Bir aydan uzun süredir beklenen görüşme bugün CHP Genel Merkezi’nde saat 14.00’te gerçekleşecek. Salı ve çarşamba günleriyse gözler MHP ve HDP genel merkezinde olacak.

AKP-CHP görüşmesine yer alacak isimler 

İlk görüşme bugün saat 14:00’te AKP ve CHP kurmayları arasında yapılacak. AKP ve CHP, görüşme de yer alacak isimleri belirledi. Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki AKP heyetinde Ömer Çelik, Numan Kurtulmuş, Cevdet Yılmaz ve Ayşenur Bahçekapılı yer alacak.

CHP heyetinde ise Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na Faik Öztrak, Akif Hamzaçebi, Haluk Koç ve Selin Sayek Böke eşlik edecek.

KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞME ÖNCESİ NE DEMİŞTİ (İLGİLİ HABER)

Davutoğlu, sandık sonuçlarının açıklanmasının ardından geçen bir aydan fazla süre içinde, oturacağı CHP ve MHP masalarında elinin altında olacak dosyayı hazırlattı. Dosyalarda, CHP ve MHP’nin seçim beyannameleri, programları ve seçim döneminde ortaya koydukları vaatlerinin, AKP seçim beyannamesi ve programıyla karşılaştırmalı değerlendirmesi yer aldı. Davutoğlu’nun, ilk tur görüşmelerine, herhangi bir önkoşul sürmeyeceği, öncelikli olarak liderlerin koalisyona ilişkin kanaatlerini dinlemesi AKP’nin görüşlerini paylaşması bekleniyor.

Ancak yine de Davutoğlu’nun özellikle seçimlerden sonra MHP ve CHP tarafından ortaya konan “kırmızı çizgiler”e sıcak bakmayacağı ifade ediliyor. Buna göre Davutoğlu, koalisyon görüşmelerinde şu unsurların gündeme gelmesini istemiyor:

1- Cumhurbaşkanlığı makamıyla ilgili tartışmaların koalisyon görüşmelerinin parçası haline gelmesi.

2- 17-25 Aralık yolsuzluklarının etkin bir biçimde yargılanması.

CHP’NİN 14 MADDESİ BUNLAR ANCAK SON AÇIKLAMALARDA YUMUŞAMIŞ GÖRÜNÜYOR

CHP’nin bugünkü görüşmede, ağırlıklı olarak Davutoğlu’nu dinlemesi bekleniyor.

Masanın ana gündem maddesiyse Kılıçdaroğlu tarafından daha önce açıklanan 14 ilke olacak.

CHP’nin ilk görüşmeden sonraki süreçteki tavrını, Davutoğlu’nun şu ilkelere yaklaşımı belirleyecek:

1- Hukukun üstünlüğü yeniden sağlanmalı.

2- 12 Eylül darbe hukuku tarihe gömülmeli.

3- Siyasette ahlak egemen olmalı.

4- Refah tabana yayılmalı, sosyal devlet anlayışına geçilmeli.

5- Cumhurbaşkanı anayasal sınırlarına çekilmeli.

6- Örtülü ödenek yalnızca başbakan tarafından kullanılmalı.

7- Barış eksenli yeni bir dış politika oluşturulmalı.

8- Gençleri potansiyel suçlu gören anlayışa son verilmeli.

9- Özgürlüklerin alanı genişletilmeli.

10- Medya üzerindeki baskıya son verilmeli.

11- Vergi denetimi siyasi araç olmaktan çıkarılmalı.

12- Kamu maliyesi şeffaf olmalı.

13- Özgürlükçü, demokratik bir anayasa yapılmalı.

14- Yolsuzluklarla etkin mücadele edilmeli.

Kaynak:Haber Kaynağı