Davutoğlu İtiraf Etti 'O Uçaklara İzin Verdik'

Davutoğlu İtiraf Etti 'O Uçaklara İzin Verdik'

AKP Hükümeti, Suriye’de “Yeni bir Suriye” inşa etmeye çalıştıklarını açıkladı. Hükümet böylece Suriye’deki iç savaşta taraf olduğunu, Türkiye’yi Suriye’de boğazına kadar batağa sapladığını resmen itiraf ederken, Esenboğa Havaalanı’ndan Suriye’ye Taliban militanlarını ve silah taşıyan Suudi nakliye uçakları da doğrulandı. Dışişleri Bakanlığı inanılmaz bir skandala imza attı ve CHP milletvekillerinin adlarını karıştırdı. 
 
Suriye’deki isyancılara (!) gönderilen silahla Afganistan’dan Taliban militanlarının taşındığını gündeme getiren CHP Konya Milletvekili Atilla Kart’ın önergelerine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu nihayet yanıt verdi. Kart’ın konuya ilişkin ilk önergesini yanıtsız bırakan Davutoğlu’nun verdiği yanıta ilişkin bir açıklama yapan Kart, şunları söyledi:
 
“Bakanlık, en nihayet 15 Temmuz 2013 tarihinde cevap verme lütfunda(!) bulunmuştur. Bakanlık, cevabıyla; son derece soyut ifadelerle, sözü edilen uçuşların Suriyeli sığınmacılara insani yardım sağlamak amacıyla yapılan uçuşlar olduğunu, ülkemiz havalimanlarına iniş/kalkış izin başvurularında bulunulduğunu, Suudi Arabistan’ın da bu ülkeler arasında bulunduğunu ifade ederek; sözü edilen uçuşların insani yardım amaçlı olduğunu, Türkiye’nin Suriye halkına ve muhalefetine olan desteğinin temelinde demokrasinin, barışın ve huzurun egemen olduğu 'Yeni Bir Suriye' kurulmasının amaçlandığını ifade etmiştir."
 
SKANDALA BAK!
 
Bakanlığın yanıtının yüzeysel ve soyut nitelikte olmanın yanında, ciddiyet, inandırıcılık ve tutarlılıktan da uzak olduğunu vurgulayan Kart, “Aradan 5 aya yakın bir süre geçtikten sonra 15 Temmuz 2013 tarihinde cevap veren Bakanlık, üst yazıda ‘şahsımıza’ hitap etmiş, cevap metninin bulunduğu 2. sayfada ise ‘Konya Milletvekili Osman Korutürk’ hitabını kullanarak, ciddiyet ve sorumluluktan uzak anlayışını ortaya koymuştur. Zuhul ya da beşeri hata kavramıyla geçiştirilemeyecek duyarsız bir tavır söz konusudur” dedi.
 
“ESENBOĞA LOJİSTİK ÜS”
 
Kart açıklamasını şöyle sürdürdü:
 
“Asıl konuya gelince; benzeri yöndeki uçuşlar 15-17 Ağustos tarihlerinde de gerçekleştirilmiştir. Bu uçuşlara ilişkin bilgi ve görüntüler yedimizde mevcuttur. Anayasa ihlallerinin mütemadi bir hal aldığı görülmektedir. 
 
"Bakanlık,  Önergede dile getirilen somut iddia ve bulguların hiçbirisine açıklama getirmemiştir. Suriye konusunda bilgi kirliliği ve karartmayı sürdürmektedir. Suriye’deki gelişmelerin ve iç savaşın kritik bir hal aldığı, Suriye’ye müdahale için günler üzerinden tartışmaların yapıldığı bir dönemde, Esenboğa Havaalanındaki gelişmeler son derece önemlidir. Esenboğa Havaalanının, Suriye’deki çatışmalar ya da Suriye’ye yapılacak müdahale için ‘lojistik üs’ olarak kullanıldığı görülmektedir.”
 
“HÜKÜMET İTİRAFTA BULUNMAKTADIR”
 
Kart, Davutoğlu’nun verdiği yanıtların, Türkiye çoktan savaşın tarafı konumuna getirildiğini gösterdiğini vurgulayarak, “Fiili durum budur. Anayasanın 92. maddesi mütemadi bir şekilde ihlal edilmektedir” dedi ve şunları söyledi:
 
“Yeni bir Suriye inşa etmekten söz eden Hükümet aslında bir itirafta bulunmaktadır. Suriye olayına nasıl taraf ve müdahil olduğunu bir anlamda açıklamaktadır. Kabul edilemez bir açıklama söz konusudur. 'Yeni bir Suriye' inşa etmekten söz eden Hükümet, bir taraftan da Türkiye’yi ayrıştırmaktadır. Hükümet, uyguladığı ayırımcı politikalarla ve anayasa ihlalleriyle, Türkiye’nin toplumsal barışını tehdit eder hale gelmiştir.”
 
“TÜRKİYE MÜSTEMLEKE ÜLKE HALİNE GETİRİLDİ”
 
İnsani amaçlı yardım yapan muhtelif ülkelerden söz eden hükümetin, her nedense bu muhtelif ülkelerin adlarını açıklamaktan kaçındığına dikkat çeken Kart, şöyle konuştu:
 
“Muhteris ve kifayetsiz bir yönetim anlayışının beceriksizliği ve öngörüsüzlüğü sonucunda, Türkiye , Ortadoğu krizinin ortasına düşmüştür. Hedef ve cephe ülke haline  gelmiştir. Türkiye’nin Suriye sınırı, Türkiye’nin dış politikasının temel sorunu haline gelmiştir. Türkiye’nin bütünlüğü ve toplumsal barışı tehdit altındadır. Ortaya çıkan tablo; Türkiye’nin bölgede ‘yönetilen’, emperyal güçlerin bölgedeki amaçlarına hizmet eden ‘müstemleke bir ülke’ haline getirildiğini göstermektedir.” 

YENİ SORULAR
 
Kart, önergeye gelen yanıtlar üzerine Meclis Başkanlığı’na yeni bir soru önergesi daha verdi. Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:
 
1) “Yeni Bir Suriye” inşa etme yetkisinin, Anayasada ve Uluslararası Hukukta karşılığı var mıdır? Dayanağı var mıdır? Bir ülkenin, komşu ülkeye yönelik olarak, bu yönde hedefler içinde olmasının Uluslararası hukukta yeri olabilir mi?
 
2) Anayasanın 92. maddesinin açık hükmüne göre, Esenboğa’da sürdürülen faaliyetler yönünden TBMM’nin kararı ve izni zorunlu olmasına rağmen, neden bu izin alınmamaktadır?
 
3) Suriye’ye “insani yardım” yaptığı ifade edilen “muhtelif ülkeler” hangileridir?