DARBE SONRASI HÜKUMET İLE TSK ARASINDA İLK GERGİNLİK

DARBE SONRASI HÜKUMET İLE TSK ARASINDA İLK GERGİNLİK

Başarısız darbe girişimi sonrası işi sıkı tutmak isteyen Hükumet ile TSK arasında açıklama krizi çıktı. Krizin ayrıntıları ise ilginç bir nedene dayanıyor.

Başarısız darbe girişiminin bastırılması ardından AKP Hükumeti ile TS arasında ilk gerginlik yaşandı. Milliyet gazetesinden Serpil Çevikcan'ın yazısına göre, gerginliğe darbenin 1 numaralı şüphelisi ve medyaya darpedilmiş fotoğrafları servis edilen tutuklu Eski hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk neden oldu. İşte Serpil Çevikcan'ın yazısının konuyla ilgili satırbaşları.

"Dün, önce Çankaya Köşkü’nde, ardından Meclis’te sürdürdüğümüz gazetecilik mesaisinde de yukarıda özetlemeye çalıştığım havaya tanık oldum."  diyerek başladığı yazısına şöyle devam ediyor.

ENİŞTE GÜNDEMİ

Çankaya Köşkü’nün ardından, OHAL kararına ilişkin Başbakanlık tezkeresinin görüşmelerinin yapıldığı TBMM’ye geçtik.
İktidar kulisi de olağanüstü hareketli günlerinden birini yaşıyordu.
Darbe girişimi gecesi, en sıcak saatlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanında olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın etrafı AK Partili vekillerce adeta sarılmıştı. Albayrak’a, “geçmiş olsun” deyip, “nasılsınız?” diye sordum. Yüzü gülüyordu, “süper” yanıtını verdi.
İktidar kulisindeki sohbetlerin iki gündem maddesi, OHAL uygulamalarının neler olacağı ve Cumhur-başkanı’nın darbe girişimini eniştesinden öğrendiğine ilişkin sözlerinin yarattığı tartışmaydı.
Vekiller ve bürokratlar arasındaki sohbetler, darbe girişiminden neden haberder olunamadığından daha çok Cumhurbaşkanı’nın neden zamanında uyarılmadığı ve darbe girişiminin olası artçı sarsıntıları konusuna odaklanmıştı.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun temaslarıyla da hareketlenen Parlamento’nun Başbakanlık katında da yoğun bir trafik vardı.

AKIN ÖZTÜRK RAHATSIZLIĞI

Başbakan Binali Yıldırım, 15 Temmuz gecesi yerle bir olan Başbakanlık makamı yerine zorunlu olarak AK Parti Grup ofisinde çalışmalarını sürdürdü.
Bu arada, Meclis’te tezkere görüşmeleri sürerken, Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan dünkü detaylı açıklamanın da Başbakanlık katında bir hareketlenmeye yol açtığını not edeyim.
Genelkurmay Başkanlığı, darbenin bir numaralı ismi olduğu gerekçesiyle tutuklanan Yüksek Askeri Şura üyesi Orgeneral Akın Öztürk’ün ismini geçirdiği açıklamasında, “Hava Kuvvetleri Komutanı, Ankara’da Akıncı Üssü lojmanları bölgesinde bulunan Orgeneral Akın Öztürk’ü arayarak kendisine 4’üncü Ana Jet Üssü Akıncı’dan kalkan uçakların yasadışı olduğunu, ivedilikle üsse giderek oradaki kalkışmada bulunanları ikna etmesini istemiştir” bilgisini duyurmuştu.
Soru işaretleri yaratan bu ifadeler de iktidar kulislerinin dünkü gündem maddelerinden biriydi.
Başbakanlığın, Genelkurmay Başkanlığı’nın, soruşturması devam eden, tutuklanmış bir ismi zikrederek açıklama yapmasını doğru bulmadığı bilgisini paylaşmalıyım.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılmadığı OHAL oylamasında sonuç beklendiği gibi çıktı.
Önceki gün gerçekleştirilen MGK ve Bakanlar Kurulu toplantısında alınan çerçeve kararlar önümüzdeki günlerde ete kemiğe bürünecek.
Bunlar içinde kamuda görevden alınanların geri dönmemek üzere ihracı gibi hemen sonuç verecek olanlar da var, istihbarat bürokrasisi ve TSK’ya dönük yapısal değişiklikler de.
Devlet aygıtının da sokaktaki vatandaşın da beklemediği tarzda bir darbe girişimine maruz kalan Ankara, Cumhurbaşkanı’nın orkestrasyonunda, “hesap sorma-devlet mekanizmalarında yeniden dizayn-yaraları sarma” sacayağı üzerinde ilerliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı