DANİMARKA TÜRKİYE İLE İPLERİ KOPARIYOR

DANİMARKA TÜRKİYE İLE İPLERİ KOPARIYOR

Danimarka Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Büyükelçisi Mehmet Dönmez'i" çağırarak, konuya açıklık getirilmesini istedi.

İslam karşıtı Lars Hedegar'ı öldürme girişiminde bulunan zanlının Türkiye'de tutuklu iken serbest bırakıldığı iddialarına tepkiler sürüyor. Danimarkalı siyasetçiler Türkiye ile ilişkilerin dondurulması çağrısında bulundular.Gün geçmiyor ki Avrupalı bir ülke AKP İktidarını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın izlediği politikaları ağır bir biçimde eleştirmesin.

O KADAR AĞIR TEPKİ GÖSTERDİLER Kİ

Ülkeler birbirlerini zaman zaman eleştirirler, çünkü çıkarlar çatışır. Ama eleştirilme nedenleri artık çıkar çatışmasından çıktı tamamen ideolojik nedenler ve hukuka aykırı tutumlar haline geldi. İşte en son Avrupa'nın en demokratik ülkelerinden biri olarak tanınan Danimarka'nın "Avrupa Birliğne girme şanslarını ortadan kaldıralım" önermesinde bulunacak hale gelen sert tepkisi.

NATO MÜTTEFİKİMİZ BÖYLE BİR ŞEYİ NASIL YAPAR

Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard, Berlingske gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye'ye nota verildiğini doğrularken, Danimarka Halk Partisi Dış Politika Sözcüsü Sören Espersen "NATO'da müttefik olduğumuz bir ülke nasıl böyle bir şey yapar. Türkiye NATO'dan atılmalı ve AB'ye girme şansı ortadan kaldırılmalıdır" dedi.

BÜYÜKELÇİ BAKANLIĞA ÇAĞRILDI

Uluslararası Özgür Basın Derneği Başkanı ve İslam karşıtı Lars Hedegaard'ı öldürme girişiminde bulunan bir kişinin, Türkiye'de yakalandıktan sonra, IŞİD’in elindeki 49 rehine karşılığında serbest bırakıldığı iddia edildi. Danimarka Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Büyükelçisi Mehmet Dönmez'i çağırarak, konuya açıklık getirilmesini istedi.

İŞTE ÖLDÜRÜLMEK İSTENEN GAZETECİ

hurd-hedegaard.jpg

KENDİ EVİNDE SALDIRIYA UĞRADI

Tarihçi ve gazeteci Lars Hedegaard Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da 5 Şubat 2013 tarihinde saldırıya uğradı. Uluslararası Özgür Basın Derneği Başkanı ve bir İslam karşıtı olan Hedegaard’ı kendi evinde öldürme girişiminde bulunan şahıs, aynı gün Danimarka'dan kaçtı ve daha sonra Atatürk Havalimanında sahte pasaport ile yakalandı. Danimarka makamlarının talebine rağmen Türkiye saldırganı Danimarka'ya iade etmedi.

HEDEGAR'IN HEDEFİNDE BU KEZ DE TÜRKİYE VARDI

Parlamentoda temsil edilen siyasi partiler, Türkiye ile ilişkilerin dondurulması çağrısında bulunurken, konunun baş aktörü Lars Hedegaard "Ben zanlının Danimarka'ya iade edilerek yargılanmasını bekliyordum ama serbest bırakılması beni çok şaşırttı. Türkiye öncelikle bir Müslüman ülke ve İslam dinine çok sadık. Türkiye'deki Müslümanlar için biz hiç önemli değiliz ve üzerimize pislemeye hazırlar. Zanlı belki Suriye ve Irak'a geçmiştir ve orada kadın ve çocukların kafalarını kesiyordur" dedi.

TÜRKİYE'NİN DAHA ÖNEMLİ SORUNLARI VAR

Kopenhag Üniversitesinden Türkiye uzmanı Daniella Kuzmonovic, Danimarka'nın kriz yaratma çabasına karşılık, Türkiye'nin gündeminde başka önemli konular bulunduğunu belirterek "Danimarka kriz yaratabilir. Tabi ki Ankara müracaat ve eleştirileri göz önüne alacaktır ama Türkiye'nin başka önemli sorunları var. Örneğin Kobane ve sınırlardaki güvenlik sorunu Lars hedegard'a saldıran zanlının serbest bırakılmasından daha önemli" dedi.

DANİMARKA'NIN ÇIKARLARINI HİÇE SAYMAK

Kuzmonovic, zanlının pazarlıklar sonrası serbest bırakıldığı konusunda Türk tarafından bir açıklama gelmediğini hatırlatarak, hükümetin Kobane'yi IŞİD'a sattığı konusunda da Kürtlerin endişeleri olduğunu hatırlatarak "Türkiye esir diplomatlara karşılık tutukluları serbest bıraktı ise bundan en yakın müttefiki ABD'nin haberi olmuştur" dedi. Danimarka medyası da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "diplomatları kurtarmak için IŞİD'e ne verdiğimiz önemli değil" sözlerini ön plana çıkarak, Türk hükümetinin Danimarka'nın çıkarlarını hiçe saydığı iddialarında bulundu.

GAZETECİYE SALDIRI SONRASI DANİMARKA GAZETELERİNDE YER ALAN BİR FOTOĞRAF

blackarmydenmark-600x300.png

Kaynak:Haber Kaynağı