ÇYDD ABLUKA ALTINDA

ÇYDD ABLUKA ALTINDA

Ankara’da cenaze çelengine vergi cezası kesen Maliye İstanbul’da da tüm hesapları inceliyor

Sağladığı burslarla binlerce kız çocuğunu yaşama bağlayan ÇYDD Maliye Bakanlığı tarafından abluka altına alındı. Ankara’da, yapay çelenklerle bağış toplanmasını ticari faaliyet sayarak derneğe ceza yağdıran Maliye, İstanbul ÇYDD’nin de tüm hasaplarını incelemeye aldı. ÇYDD Başkanı Çelikel, “Eski kinleri devam ediyor. Bizle hâlâ uğraştıklarına göre ekonomik olarak da bizi bitirmek istiyorlar” dedi. 



18 yıldır 55 bin kız öğrenciyi okutan, yaptırdığı yurtlar ve okullarla binlerce kişinin yaşamını değiştiren Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Maliye ablukasında. Derneğin cenazelerde yapay çelenklerle bağış toplamasını “ticari faaliyet” sayan Maliye, Ankara Şubesi’ne ceza yağdırdı. Ankara’nın ardından operasyonu İstanbul’a kaydıran Maliye, bugünlerde bir ekiple derneğin tüm hesaplarını inceliyor. 
Sağladığı burslar ve yaşama geçirdiği projelerle binlerce kız çocuğunu yaşama bağlayan ÇYDD, Maliye’nin şok operasyonlarıyla sarsıldı. Dernek, bağış kaynaklarını çeşitlendirmek üzere 2009 yılında İstanbul’da yeni bir proje geliştirdi. Bu kapsamda kamuya yararlı birçok dernek gibi cenaze törenlerinde camilere çelenk göndermek yerine derneğe bağışta bulunmak isteyenlerin önü açıldı. Derneğe bağışta bulunanların isimleri cenazenin kaldırıldığı cami avlusuna yerleştirilen bir adet çelengin üzerine yazıldı ve kendilerine birer teşekkür mektubu gönderilmeye başlandı. Çalışma İstanbul’da başarılı olunca diğer şubelere de kaydırıldı. Derneğin Ankara Şubesi de 1.5 yıl önce aynı yöntemle bağış toplamaya başladı. Ancak konuyla ilgili inceleme başlatan Maliye Bakanlığı derneği krize sokacak bir sürece imza attı. 
ÇYDD Genel Başkanı Aysel Çelikel, yaşadıkları süreci şöyle anlattı:

“İstanbul’da bu çalışma başarılı olunca Ankara ve İzmir şubelerini de teşvik ettim. Onlar da başladılar. Dernekler masası sık sık bizi denetler; ama yaklaşık 4 ay önce bu kez Maliye Bakanlığı denetleme başlattı ve sonuçta bize, ‘Sizin bu aldığınız bağışlar aslında bağış değildir; ticari işlemdir. Dört çeşit vergiyi ödemek zorundasınız. Bu vergileri ödemediğiniz için hem borçlusunuz hem de cezaları var’ dedi. Bunun üzerine mali denetimlerimizi yapan firmalarla gittik, raporlar sunduk, itiraz ettik. İtirazımız kabul edilmeyince de vergi mahkemesine başvurduk.”
Çelikel’in dile getirdiği 4 kalem verginin içerisinde en çarpıcı olanı ise “özel tüketim vergisi”. Maliye’ye göre cenaze çelengi aracılığıyla bağış toplayarak “ticarete atılan” ÇYDD, bu işlem karşılığında ödemesi gereken özel tüketim vergisi, katma değer vergisi ve kurumlar vergisini ödememiş.
Ankara’daki cezalarla ilgili yargı süreci devam ederken Maliye ikinci operasyonunda İstanbul’a yöneldi. Bir grup denetim elemanı ÇYDD Genel Merkezi’nde çalışma başlattı. Ankara Şubesi’ne kesilen cezaların İstanbul’a da kesilebileceğini anlatan Çelikel, ÇYDD’nin bugüne kadar 55 bin kız çocuğuna eğitim olanağı sağladığına dikkat çekerek, “Bizimle uğraşmaktan vazgeçmemiş görünüyorlar. Eski kinleri devam ediyor. Bizle hâlâ uğraştıklarına göre ekonomik olarak da bizi bitirmek istiyorlar. Bunu başarabilirler de... Çünkü bizim üyelerimizin, yönetim kurulundaki hiçbir arkadaşımız böyle bir cezayı ödeme gücü yok. Bugüne kadar hep bağışlarla ayakta kaldık, şimdi birdenbire bu bağışlar ticari faaliyet oldu. Oysa Borusan’ın kurucusu Sayın Asım Kocabıyık’ın cenazesinde toplanan 5 bin 800 TL bağışla biz iki kız çocuğunun 4 yıllık bursunu karşıladık.”