CUMHURİYET GAZETESİNE ŞOK DİNLEME DAVASI

CUMHURİYET GAZETESİNE ŞOK DİNLEME DAVASI

Cumhuriyet'e dava açıldı.

Dışişleri Bakanlığı’nda Suriye’ye yönelik planların tartışıldığı toplantıya ait ses kaydını “Süleyman Şah Bombası” başlığıyla duyuran Cumhuriyet Gazetesi'ne “gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlamasıyla dava açıldı.

Konu ile ilgili Cumhuriyet;'de yer alan haber şöyle;

Dışişleri Bakanlığı’nda Suriye’ye yönelik planların tartışıldığı toplantıya ait ses kaydının internete düşmesinin ardından olayı kamuoyuna “Süleyman Şah Bombası” başlığıyla duyuran gazetemize dava açıldı. İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce “devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlamasıyla açılan davada gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız ile Sorumlu Yazıişleri Müdürümüz Aykut Küçükkaya 5 yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle hâkim karşısına çıkacak. Mahkeme heyeti 17 Aralık’taki duruşma öncesi Adalet Bakanlığı aracılığıyla Dışişleri Bakanlığı’na, “konuşma metinlerinin montaj olup olmadığı, montaj olmadığıtakdirde gizlilik derecesi ve niteliğini” sordu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nca, Cumhuriyet gazetesinde 28 Mart 2014 tarihinde manşetten yayımlanan “Süleyman Şah Bombası-Tarihi Skandalın Tam Metni” başlıklı haberle ilgili soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında şüpheli sıfatıyla ifade veren Yıldız ve Küçükkaya, “halkın haber alma hakkına” ve “basın özgürlüğüne” dikkat çekmişlerdi. Cumhuriyet gazetesi avukatı Bülent Utku da savunmasında, internete düşen ses kaydıyla ilgili, “TCK’nin 329. maddede geçen gizli kalması gereken bilgilerden olup olmadığının öncelikle açığa kavuşturulması gerekir. Zira toplantıya katılanlar  tarafından konuşmaların montaj olduğu dahi ileri sürülmüştür. Müvekkillerin gizli kalması gereken bilgileri açıklamaları iki nedenle söz konusu değildir: Birinci olarak gizli kalması gereken bilgi yoktur, toplantıda konuşulanların internete düşmesi ile gizlilik kalmamıştır, sadece Türkiye’de değil dünyada da ilgisi olan herkes bilgi sahibi olmuştur. İkinci olarak müvekkillerimin açıkladığı bir bilgi yoktur. Gazetecilik görevini yapan müvekkillerim değil, bu toplantıyı gizlice dinleyip kayda alan ve internete yayanlar ile toplantıyı düzenleyip gereken önlemleri almayan ve TCK’deki 329/3. maddedeki suçu işleyenlerin soruşturulması gerekir” demişti.

cumhuriyet.jpg

Cumhuriyet savcısı Zafer Koç yürüttüğü soruşturma kapsamında Türk Ceza Kanunu’nun 329. maddesi uyarınca “devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçlamasıyla hazırladığı iddianameyi 30 Haziran 2014 tarihinde İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sundu. İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi de 22 Temmuz 2014 tarihinde iddianameyi kabul etti. Yıldız ve Küçükkaya 17 Aralık 2014 günü hâkim karşısına çıkacak.

Kaynak:Haber Kaynağı