CUMHURİYET GAZETESİNE SAYISIZ SORUŞTURMA VE AĞIR PARA CEZALARI

CUMHURİYET GAZETESİNE SAYISIZ SORUŞTURMA VE AĞIR PARA CEZALARI

Gazetemize gönderilen tekzip metinlerinde “sözde gazete” ve “kirli odakların maşaları” gibi ağır ithamlar yer aldı.


17 - 25 Aralık soruşturmalarının ardından yazarlarımız, muhabirlerimiz, genel yayın yönetmenimiz ve yazıişleri müdürümüze 30 soruşturma açıldı. Cumhuriyet Gazetesine yönelik baskı ve yıldırma politikalarının göz önüne serildiği Canan Coşkun haberinin ayrıntıları şöyle.

KİRLİ ODAKLARIN MAŞALARI


17 - 25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarının ardından yayımlanan haberler nedeniyle gazetemize soruşturma yağıyor. Yolsuzluk  soruşturmalarının ardından bugüne kadar yazarlarımız, muhabirlerimiz, genel yayın yönetmenimiz ve yazıişleri müdürümüze gizliliği ihlal ve hakaret iddiasıyla 30 soruşturma açıldı. Basın davalarında ise son 2 yılda İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 220 bin TL ceza kesildi. Gazetemize gönderilen tekzip metinlerinin dili de hakaret boyutuna vardı. Metinlerde gazetemizle ilgili “sözde gazete” ve “kirli odakların maşaları” gibi ağır ithamlar yer alıyor.

AYNI KİŞİLER AYNI ŞİKAYETLER

17 ve 25 Aralık soruşturmalarının ardından açılan soruşturmaların şikâyetçileri hemen hemen aynı kişiler. Şikâyetçilerin başını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan çekiyor. Soruşturma kapsamında hazırlanan fezlekelere, mahkeme kararıyla yapılan dinlemelere ve takipsizlik sonucu kapatılan dosyalara dayandırılan haberlere sürekli olarak gizliliği ihlal, hakaret ve iftira soruşturmaları açıldı.

HEP AYNI GAZETELERE DAVA

Mahkeme askılarında da hep aynı gazetelere açılan davalar yer aldı. Basın davalarının görüldüğü İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin askısında sıkça sanık olarak yer alan isimler Cumhuriyet, Yurt, Birgün Gazetesi muhabirleri, yazarları oldu. Eski DışişleriBakanı Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler arasında geçtiği iddia edilen ve Suriye’ye yönelik askeri müdahale planlarının konuşulduğu 27 Mart’ta internette yayımlanan ses kaydının gazetede yayımlanması üzerine de “devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlamasıyla dava açıldı. 

BERKİN ELVAN HABERİNE DAVA

Gezi Parkı Direnişi sırasında polisin attığı gaz kapsülünün başına isabet etmesiyle yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın hastanede olduğu süreçte yapılan haberlerde  ise gazetemize 140 bin TL ceza kesildi.1 Mayıs kutlamalarına katılmak için gittiği Taksim’de polisin attığı gaz bombası kapsülüyle başından ağır yaralanan ve kafatasında kırık oluşan Dilan Alp haberleri nedeniyle de 20 bin TL ceza verildi. 

TEKZİP METNİNDE HAKARETLER

Gazetemize gönderilen tekzip metinlerinde de hakarete varan ifadeler kullanılması dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel tarafından, Can Dündar’ın 25 Aralık fezlekelerine dayanarak yaptığı “Arkadaşın Babası” yazı dizisi ile ilgili gönderilen tekzip metninde şu ifadeler yer aldı:

KİRLİ ODAKLARIN MAŞALARI

“Özellikle ülke gündeminde siyasi iktidara karşı yürütülen kirli savaşta her yolu meşru sayan, yalan ve iftirada birbiri ile yarışan sözde gazetelerin bu iddiaları, yürüttükleri psikolojik savaşın bir parçasıdır.” Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile ilgili 17 Aralık fezlekesinde yer alan konuların haberleştirilmesinin ardından gazetemize Bayraktar’ın avukatı Fatih Erdöl tarafından gönderilen yazıda ise “TOKİ soruşturması olarak bilinen soruşturmayı 17 Aralık gününe denk getiren, bu sayede algı operasyonu yaparak müvekkilim ve ailesi hakkında çeşitli ithamlarda bulunan ‘kirli odakların maşaları’ bu dosya kapsamında gözaltına alınan 21 şahsın tamamının gözaltına alınmalarından 4 gün sonra serbest bırakılması, akabinde de haklarında takipsizlik kararı verilmesiyle amaçlarına ulaşamamışlardır” denildi.

SORUŞTURMA AÇILAN HABERLER

Can Dündar’ın 25 Aralık fezlekesine dayandırdığı “Arkadaşın Babası” yazı dizisi...

Aykut Küçükkaya’nın takipsizlik kararı verilen TOKİ dosyasında yer alan fezlekelere dayandırdığı Erdoğan Bayraktar haberleri...

Takipsizlik kararı verilen 25 Aralık dosyasında yer alan mahkeme kararı ile yapılan tape kayıtları haberleri...

17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması mahkeme sorgu ifadeleri haberleri...

Duygu Güvenç’in Yasin el Kadı’nın BM terör listesinde yer aldığı dönemlerde Türkiye’ye giriş yaptığını konu alan “Dost 4 kez gelmiş” haberi...

Amerika’da Demokrasileri Koruma Vakfı tarafından yayımlanan raporda, Türkiye’nin uluslararası terörü finanse etmekle
suçlandığı haber...

Kaynak:Haber Kaynağı