CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE İLK YOLSUZLUK YAPILDI

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE İLK YOLSUZLUK YAPILDI

Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Randevu Ve Şeffaf Zarf Şikayeti

Türkiye'nin Oyları Grubu Temsilcisi Müge Kişioğlu, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) uyguladığı randevu sistemine ilişkin çok sayıda ülkeden şikayet yağdığını, randevu saatinde sandık başında olmasına rağmen, seçmenin oyunu kullanamadığını belirtti. Kişioğlu, yurtdışındaki seçimlerde zarfların çok ince olduğunu ve seçmenin kime oy verdiğinin görüldüğünü de kaydetti.

DHA'nın haberine göre; cumhurbaşkanlığı seçiminde oyların namusunu korumak, şeffaf bir seçim yaşanması için sivil inisiyatif olarak örgütlenen 'Türkiye'nin Oyları' grubu, yurtdışında yaşayan seçmenler için de 'Gurbetin Oyları' olarak örgütlendi. Türkiye'nin Oyları Grubu Temsilcisi Müge Kişioğlu, cumhurbaşkanlığı seçimi için, yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının oy kullanma işlemlerinin başlamasıyla birlikte, pek çok usulsüzlükle karşılaştıklarını açıkladı.

Türkiye'nin Oyları olarak yurtdışında 10 ülkede 'Gurbetin Oyları' olarak faaliyet gösterdiklerini anlatan Müge Kişioğlu, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde birçok ilkin yaşandığı Cumhurbaşkanlığı seçiminde, yurtdışında yaşayan vatandaşlara ilk defa yaşadıkları ülkelerde oy kullanma hakkı verildi. Türkiye'nin Oyları ve Gurbetin Oyları olarak bizler, yaklaşık 2 milyon 700 bin vatandaşın yurtdışında oy kullanacağı bilgisiyle, bu seçimin planlanmasında büyük hassasiyetle davranılması gerektiğini uzun zamandır vurguluyoruz" diye konuştu.

EN ÇOK ŞİKAYET RANDEVULARDA

Seçimde, YSK'nın uygulamaya çalıştığı randevu sistemiyle ilgili, faaliyette oldukları 10 ülkenin tümünden, günler öncesinden şikayetler almaya başladıklarını belirten Müge Kişioğlu, bu şikayetlerden en önemlisinin, YSK'nın randevu sisteminden randevu almış birçok seçmene, seçtikleri zamandan ayrı bir zaman verilmesi veya çifte zaman ataması yapılması olduğunu söyledi.

RANDEVUYA RAĞMEN OY KULLANILAMADI

Bu tür şikayetlerle ilgili hem partileri hem de kamuoyunu bilgilendirdiklerini kaydeden Kişioğlu, “Bugün başlayan seçimlerle birlikte, kaygılarımızın yersiz olmadığını ve pratikte de ciddi sorunlar yaşadığımızı gördük. Sahadaki gönüllü müşahitlerimiz, fotoğraflarda bir örneğini görebileceğiniz pek çok mağduriyete tanık oldu. Randevu saatinde sandık başına gelen çok sayıda seçmene oy kullandırılmadı. Bunun üzerine, sorunun çözülmesi ile ilgili YSK yetkilileri ile görüşüldü ve çözüm için girişimde bulunacakları sözü alındı. Kamuoyunun bu konuda hassas davranacağına inanıyoruz" dedi.

ZARFLAR ŞEFFAF

Zarfların kağıtları çok ince olduğu için seçmenin kime oy verdiğinin görülebildiğini aktaran Kişioğlu, kullanılan oyların görülebiliyor olmasının çok sakıncalı olduğuna dikkat çekti.

Gurbetin Oyları grubunun belirlemelerine göre, New York'ta konsolosluğun 78 bin kişiye randevu için e-posta gönderdiği, 4 bin kişinin randevu alıp oy kullanacağı günü seçtiği belirtildi. Randevu gününü kaçıranların  sadece gümrükte oy verebileceğine dikkat çekildi.

Kaynak:Haber Kaynağı