Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Musevi cemaatini Kutladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Musevi cemaatini Kutladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Musevi Cematinin "Hanuka" bayramını kutladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Musevi Cematinin "Hanuka" bayramını kutladı.
Musevi cemati'nin internet sitesinde konu ile ilgili açıklama mesajı şöyle;

Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül'ün "Hanuka Bayramı" Mesajı

"Musevi vatandaşlarımızın Hanuka Bayramı'nı en samimi hislerimle tebrik ediyorum.
Sevinçlerin paylaşıldığı, ailelerin, komşuların ve dostların biraraya gelerek kucaklaştığı bayramlar, aynı zamanda sevgi, saygı ve kardeşlik duygularının, birlik ve beraberlik ruhunun en saf haliyle vücut bulduğu mukaddes günlerdir.
 
Hanuka Bayramı da, ışığın karanlığa, saflığın yozlaşmaya, maneviyatın maddiyatçılığa karşı zaferini günümüze taşıyan hikayesiyle, tüm insanlığın evrensel değerlerini bugün bir kez daha hatırlamamıza vesile olmaktadır.
 
Tarihimizin her döneminde çeşitli alanlardaki sosyal, mesleki ve akademik başarılarıyla temayüz eden, sevinç ve ümitlerimizin yanısıra kederlerimizi de gönülden paylaştığımız Musevi vatandaşlarımız, Türkiye'nin emsalsiz beşeri zenginliğine müstesna katkılar sağlamaya bugün de devam etmektedirler.
 
Bu düşüncelerle, Musevi vatandaşlarımızın Hanuka Bayramı'nı bir kez daha kutluyor, esenlik ve mutluluklar diliyorum."

Hanuka Bayramı nedir?

 
Hanuka,İbrani takvimine göre Kislev'in 25. günü başlayıp sekiz gün süren bir Musevi bayramı. Ayrıca Işık Bayramı ya da Yeniden Adanma Bayramı olarak da anılır. Hanukkah sözcüğü İbranice "adama, ithaf etmek" anlamlarına gelir. Bu bayram, Gregoryen takvimiyle Aralık, Kasım sonu, ya da çok ender olarak Ocak başına denk gelirHanuka veya Hanukkah (İbranice), İbrani takvimine göre Kislev’in 25. günü başlayıp sekiz gün süren bir Musevi bayramı. Ayrıca Işık Bayramı ya da Yeniden Adanma Bayramı olarakta anılır.
Bayramda, hanukiyalar yakılır. Birinci gün bir tane, ikinci gün iki tane yakılır ve bu böylece bayram boyunca devam eder.
Hanukiya Nedir?
Hanukiya, Musevilikte Hanuka Bayramı’nda yakılan Menora’ya benzeyen fakat fazladan iki kolu daha olan 9 kollu şamdan.