COLORADO  ESRARI SERBEST BIRAKTI BAKIN 6 AY İÇİNDE NE OLDU

COLORADO ESRARI SERBEST BIRAKTI BAKIN 6 AY İÇİNDE NE OLDU

2014 Ocak esrarın yasallaştırılması kararı çıkmıştı.

Yasağın ilk kaldırıldığı güne ‘Yeşil Çarşamba’ denilen Colorado’da onlarca mağazanın, keyif amaçlı tüketilmek üzere esrar satışına başlamasının üzerinden geçen ilk altı ayda, Başkent Denver'in resmi sitesinde yayınlanan rapora göre suç oranında ciddi bir azalış tespit edildi

OYLAMA YAPILDI ESRAR SERBEST BIRAKILDI

2012 yılının Kasım ayında Colorado ve Washington’da, 21 yaşını doldurmuş kişilere uygulanan esrar bulundurma ve esrar kullanma yasağının kaldırılması için oylama yapılmış ve sonuçta esrarın yasallaştırılması kararı çıkmıştı. Bu bir tesadüf mü bilinmez ama, Denver hükümetinin yayınladığı istatistiklere bakılırsa, esrar Satışının Serbestleşmesinden sonra, soygun ve şiddet içerikli suçlarda ciddi azalışlar gerçekleşti.

BİR SATICI MAĞAZADA GÖREVLİ ESRAR TARTIYOR

343232_marijuana-denver.jpg

TESADÜF MÜ?

 Resmi yetkililer bu sonucun Esrar satışı na getirilen serbestlikle bağlantısı olduğuna ilşkin kesin bir kanıt sayılmayacağı konusunda çekince de bildiriyorlar.

SATIŞLARIN SERBEST BIRAKILDIĞI GÜN KUYRUKLAR OLUŞMUŞTU

abdde-bir-ilk-esrar-serbest-2014-01-02_m.jpg

SUÇ ORANLARINDA CİDDİ ORANDA DÜŞÜŞ VAR

Fakat yayınlanan istatistiklerde sadece kısa bir süre içerisinde. Sadece bir yıllık süre içinde, sayısı cinayet sayısı  % 52.9 . Cinsel saldırılar% 13.6 oranında azalmıştır. Soygunlar ise % 4.8 ve saldırılar ise % 3.7 oranındaydı. Meydana gelen suç oranı azalmasını doğrudan esrar satışına bağlamak istemeyen yetkililer, esrar kullanımının belirli bir bireysel yatışma ve öfke şiddet duygularını önlediği gerçeğini de kabul ediyorlar.

FAYDASI VE ZARARI KONUSUNDA DÜNYA İKİYE BÖLÜNMÜŞ DURUMDA

dsfsdf-640x360.jpg

ÖZENDİRMEK İSTEMEYİZ AMA

Adını açıklamak istemeyen bir hükümet yetkilisi, " Esrar satışlarının serbest bıraklılması sonrası meydana gelen suç azalaması gerçeğini görmezdene gelemeyeceklerini" belirtiyor. Yetkili tüm dünyada yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisi bilinen Esrar bitkisinin kullanımını özendirmek istemeyiz ama sonuç ortada" demekle yetiniyor.

DENVER EKONOMİSİ ALTIN YILLARINA GERİ DÖNDÜ

Esrar satışlarının 2014 Ocak ayından itibaren serbestleştiği Colorada'da esrar kullanım oranında herhangi bir artış olup olmadığı henüz bilinemiyor. Ancak eyalete ve özellikle başkent Denvere sağladığı müthiş ekonomik katkı gözle görülebilir düzeyde. Denver'e sırf esrar satın almak ya da içmek amacı ile dışarıdan gelenlerin sayısında ciddi bir artış olduğu gözlenebiliyor. Eyalette yaşayanların, esrar satışlarının serbest bırakılmasının ardından ekonomiye yansıyan sonuçlarından çok memnun olduğu sanılıyor.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı