ÇOK SAYIDA ARKADAŞI OLANLARA KÖTÜ HABER

ÇOK SAYIDA ARKADAŞI OLANLARA KÖTÜ HABER

Ne kadar çok arkadaşı varsa o kadar mutlu olacağını düşünenlere kötü haber.

Ne kadar çok arkadaşı varsa o kadar mutlu olacağını düşünenlere kötü haber. Çok sayıda arkadaş zeki insanları mutlu etmiyor. London School of Economics ve Singapore Management University’den evrim psikologları Satoshi Kanazawa ve Norman Li tarafından yapılan bir araştırma, zeki insanların mutlu olmak için daha az arkadaşa ihtiyaç duyduğunu ortaya koydu.

Kalabalık yerler mutsuz ediyorSatoshi Kanazawa ve Norman Li, “Hayatı insanlar için ne daha yaşanılır kılıyor” sorusuna yanıt bulmak amacıyla 18-28 yaş aralığındaki 15 bin kişiyle araştırma yaptı. Sonuçları psikoloji dergisi “British Journal of Psychology“ de yayımlanan araştırma iki önemli bulguyu ortaya koydu. n-24’de yer alan habere göre, nüfus yoğunluğu az olan yerlerde yaşayan insanlar, kalabalık yerlerde yaşayanlara oranla daha mutlu. Diğer bir sonuç ise, sosyal ilişkiler arttıkça insanlar kendilerini daha mutlu hissediyor. Zekilerde durum tam tersiAma önemli bir durum var: Özellikle akıllı insanlarda bu ilişki geçerli değil, hatta tersine işliyor. Kalabalıkların insanların kendilerini mutlu hissetmesinde zekilerin aksine, IQ’su düşük olanlarda etkisi daha büyük. Diğer bir deyişle, sosyal ilişkiler arttıkça zeki insanların mutluluğu azalıyor. Sosyal etkileşim hedefe ulaşmayı engelliyorMutluluk araştırmacısı Carol Graham , bunun nedenini şu şekilde açıklıyor: Zeki insanlar gerçekleştirmek istediklerini hedeflerine yoğunlaştıkları için toplumla daha az zaman geçiriyor. Sosyal etkileşim ise, zeki kişilerin hedefine ulaşmasını engelliyor ve bu kişilerin kendilerini mutsuz hissetmelerine yol açıyor.

Beynimiz geniş alanları seviyorKanazawa ve Li’ye göre, beynimizin tasarladıkları ile günümüz şartları arasında bir uyumsuzluk var. Nüfus yoğunluğu açısından, bu şu anlama geliyor: Beynimiz geniş bir alanda az sayıda kişi ile yaşamaya tasarlanmış. Ancak günümüzde çok sayıda kişi dar alanlarda kalabalıklar içerisinde yaşıyor. Arkadaşlık ilişkileri açısından da durum benzerlik gösteriyor. İnsanoğlunun hayatı, gruplar içerisinde ve ömür boyu süren arkadaşlık ilişkileri üzerine kurulu. Yaşamın kalabalık ortamlara evrilmesi gibi arkadaşlık ilişkileri de sanayileşme, teknik ilerleme ve dijitalleşmeyle birlikte değişti. Zek insanlar bu durumla daha kolay başa çıkabiliyor. Modern dünya ile evrimsel yatkınlıklarını kolayca uyumlu hale getirebiliyorlar.

Kaynak:Haber Kaynağı