ÇOCUĞUNUZUN 5 YAŞINDA KANSER OLMASINI İSTER MİSİNİZ?

ÇOCUĞUNUZUN 5 YAŞINDA KANSER OLMASINI İSTER MİSİNİZ?

Profesör Karababa açıkladı

EGE Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, termik santrallerin tüm canlıların üzerinde olumsuz etkisi olduğunu açıkladı.

Batı Karadeniz Platformu, termik santrallerin yoğun olduğu Kilimli İlçesi'ne bağlı Çatalazı Beldesi'nde düğün salonunda, 'Termik cehenneme hayır' konulu halkı bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Prof. Dr. Karababa, Türkiye'de ve dünyada doğumsal anormalliklerin artarken, 5 yaşını doldurmadan ortaya çıkan kanser vakalarının arttığını, giderek daha çok kişinin alerjik sorunlarla dünyaya geldiğini söyledi. Prof. Dr. Karababa, "Günümüzde bu hastalıkların yüzde 80’i çevresel risklerden kaynaklanıyor. Bu giderek de artıyor. Çevremiz bu denli önemli" dedi.

Prof. Dr. Karababa, termik santrallerin ciddi su tüketmesi nedeniyle su kaynaklarının kenarlarına kurulduğunu vurguladı. Prof. Dr. Karababa, "Termik santraller su varlığımız açısından sıkıntılı tesisler. Doğadaki tüm canlıların üzerinde olumsuz etkisi var. Suları, havayı kirletiyor, yerleşim yerlerini etkiliyor. 1 yılda AB içinde 18 bin 200 kişi ortalama yaşam süresini tamamlayamadan ölüyor. Neden? Termik santrallerin çevreye verdiği etkilerden. Avrupa bu rakamları görünce temiz enerjiye geçiyor. Yüzde 25 enerjisini artık rüzgar, güneş gibi temiz enerji kaynaklarından üretiyor. Biz hala termik santral yatırımı yapıyoruz. Birileri bir tarafa giderken biz onların gittiği yerden tersine dönüyoruz. Öyle bir akış var" diye konuştu.

Termik santrallerin bacasından çıkan tozun bir çok rahatsızlığa yol açtığını ifade eden Prof. Dr. Ali Osman Karababa, şöyle devam etti:

"Akciğerlerde işlev kaybına neden oluyor. Aynı zamanda kronik akciğer hastalıklarına da neden oluyor. Toz kanın akışkanlığını azaltıyor. Kanın akışkanlığının azalması demek damar sertliği demek, daha da kötüsü kalbinizin damarlarını tıkar. Daha kötüsü beyin damarlarının çatlayarak beyin kanaması geçirip felç olmanıza neden olur. Bunları görünce termik santrallere iyi gözle bakabilir misiniz? Çocuklarınızın zeka geriliğiyle dünyaya gelmesini ister misiniz? Çocuklarınızın dünyaya geldikten sonra 5 yaşını doldurmadan kanser olmasını ister misiniz? 'İsteriz' diyorsanız buyurun termik santraller burada zaten, çalışıyorlar. Yenisi de kurulmaya çalışılıyor. Onları da kucaklayın. Siz bilirsiniz? Bizim görevimiz bilimsel verileri sizinle paylaşmak."

Kaynak:Haber Kaynağı