ÇOCUĞU ÖZEL OKULDA OKUYANLARA KÖTÜ HABER

ÇOCUĞU ÖZEL OKULDA OKUYANLARA KÖTÜ HABER

Özel okullarda eğitim desteği verilecek öğrencilerin sayısı 230 binden 75 bine düşürüldü.

Eğitim desteğinden yararlanmak isteyen okullar ve öğrencilerin başvuru süreci dün başladı. Başvurular, 2 Eylül’e kadar devam edecek.

5580 sayılı Kanun kapsamında özel okullarda öğrenim görecek öğrencilere verilen eğitim desteği uygulaması 2014-2015 öğretim yılında verilmeye başlandı. İlk yıl toplam 250 bin öğrenciye verilen eğitim desteği 2015-2016 öğretim yılında 230 bin öğrenciye verildi. Bu yıl geçen yıla göre oran üçte iki azaldı. Teşvikten 2016-2017 öğretim yılında 75 bin öğrenci yararlanabilecek.

Tüm sınıflara aynı

2014’te devlet okullarından özel okula geçenler teşvik başvurusunda bulunabiliyor, özel okullarda öğrenim gören öğrenciler teşvik başvurusunda bulunamıyordu. Bu nedenle neredeyse başvuruda bulunan tüm öğrenciye teşvik çıkmıştı. Ancak özel okul öğrencileri başvuruda bulunamadığından ara sınıfa gelen az sayıda öğrenci haktan yararlanabildi. 2015’te özel okul öğrencilerine de teşvik başvuru hakkı verildi. Ancak başvuru kılavuzunda (5. Sayfa -7. Madde) yerleştirme işleminin alt sınıflardan üst sınıflara doğru yapılacağı açıklandı ve yerleştirme 1, 5. ve 9. sınıflar ağırlıklı yapıldı. 2016 kılavuzunda ise (5. Sayfa-b madde) sınıf seviyelerinin her birine okulun destek kontenjanının yüzde 25’i kadar öğrenci yerleştirileceği açıklandı.

Bu durumda her sınıf seviyesinde başvuru yapan öğrencilerin eşit şansı olacak. Geçen yıl başvuruda bulunup da teşvik alamayan öğrenciler bu yıl başvuru yaptıklarında daha şanslı olacaklar.

Yılmaz: Çok umutlanmayın

Oğuzkaan Koleji yönetim kurulu üyesi ve eğitim uzmanı Hatice Yılmaz, velilere şu uyarılarda bulundu: “Bu yıl teşvik verilecek öğrenci sayısı çok azalmış olduğundan velilerin fazla ümitlenmemeleri gerekiyor. Özellikle geçen yıl birinci, beşinci ve dokuzuncu sınıflar ağırlıklı teşvik çıktığını düşünerek özel okula kayıt yaptırmış öğrencilerin velilerinin kararlarını bir kere daha gözden geçirmeleri gerekiyor.

Yerleştirmelerde öğrencinin desteğe hak kazanması kadar okulun aldığı destek kontenjanı da önemli. Örneğin; kontenjanı 400 olan ortaokulun destek kontenjanı 200. Bu her sınıftan başvuruda bulunan en çok 30 öğrenci teşvik alabilecek demek. Ancak okulun öğrencilerinden daha önce 100’ü teşvik almış ise bu yıl başvuru yapacaklardan toplam 100 öğrencilik teşvik kontenjanı olduğu ortaya çıkar. Bu durum her sınıf başına 25 öğrencinin teşvik alabileceğini gösterir.”

cumhuriyet / Figen Atalay

Kaynak:Haber Kaynağı