ÇOBAN YÖNETMEN 3. ÖDÜLÜNÜ ALDI

ÇOBAN YÖNETMEN 3. ÖDÜLÜNÜ ALDI

Radyo Televizyon Programcılığı bölümünden mezun olan 3 çocuk babası Mehmet Emin Türküz, iş bulamayınca para kazanmak için çobanlık yaptı.

IĞDIR'da yaşayan 35 yaşındaki Mehmet Emin Türküz, ailesinin sattığı saman parasıyla aldığı kamerayla çektiği 'Kayıp' adlı film, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından düzenlenen 4'üncü Kurmaca Kısa Film ve Belgesel Yarışmasında birinci oldu.

SAMAN PARASI KAMERAYA 3. ÖDÜL

SERKA tarafından düzenlenen yarışmalarda 3'üncü kez ödül alan Türküz, kazandığı para ödülleriyle de yeni kamera ve malzeme aldığını söyledi.

Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars'ta faaliyet yürüten SERKA'nın bu yıl 4'üncüsünü düzenlediği Kurmaca Kısa Film ve Belgesel Yarışması sonuçları açıklandı. Serhat illerindeki sosyal ve kültürel yaşamı çocukların gözüyle anlamaya çalışmak, bölge illerinde yaşayan çocukların yaşama dair düşleri, sahip oldukları olanakları belirlemek amacıyla düzenlenen yarışmaya başvuran filmler, Başkan Pınar Şenel ile üyeler Dr. Ali Karadoğan ve Kıvanç Yalçıner'den oluşan seçici kurul tarafından değerlendirildi.

KAYIP

Kurmaca kısa film dalında Mehmet Emin Türküz'ün yönetmenliğini yaptığı 'Kayıp' yerel motifleri katmanlı bir anlatımla soyutlaması ve sinema dilindeki başarısı nedeniyle 6 bin TL değerindeki birincilik ödülüne değer görüldü. Yarışmada, toplumda kız çocuklarının eğitim hakkından yoksun bırakılmasına dikkat çeken Onur Demir'in yönettiği 'Baharsız' filmi ikinci oldu, 4 bin 500 TL'lik ödülü kazandı. Mahmut Kemal Açıkyol'un yönettiği 'Kediyi Kırmak' filmi ise 3'üncü oldu 3 bin TL kazandı. Yarışmada, 1000 TL değerindeki özendirme ödülü, yönetmen Serpil Özcan'ın filmi 'En Anlamlı Hediye'ye verildi.

ÜNİVERSİTEYİ BİTİRDİ, ÇOBANLIK YAPTI

2008 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Radyo Televizyon Programcılığı bölümünden mezun olan 3 çocuk babası Mehmet Emin Türküz, iş bulamayınca para kazanmak için çobanlık yaptı. Film festivallerini ve belgesel yarışmalarını internetten takip eden Türküz çobanlık yaparken bir taraftan da belgesel çekmeye başladı. Ailesinin sattığı saman parası ve çobanlıktan kazandıklarıyla bir kamera alan Türküz, SERKA tarafında 2012 yılında düzenlenen yarışmada 'Göçme' filmi ile birinci, 2013'de 'Hayat Ağacı' filmiyle üçüncülük elde etti. İkinci kez birinci olduğunu bildiren Türküz, şunları söyledi:

SARIKAMIŞ KÖYÜNDE ÇEKTİ

"Filmi Sarıkamış'ın Kazkaya köyünde çektik. Arkadaşım Rodi Yüzbaşı da bana destek oldu. Çekimler yaklaşık 15 gün sürdü. Rodi'nin anne ve babasını filmimde oynattım. Film Kürtçe çekildi, Türkçe alt yazılı olacak. Filmin konusu insanı, doğayı sahiplenme. Doğanın insana kendini ifade edememe problemi, doğadaki hayvanların aç kalma, insanların doğa ile birbiri ile iletişim kuramaması. Şimdi ağırlıklı olarak belgesel çekmeye başladım. Arkadaşımla televizyonlara program çekiyoruz. Bütün sıkıntılarına rağmen, bu bir aşk, ben de aşkımı tercih ettim. Kazandığım para ödülleri ile otomobil, kıyafet almam. Hep kamera ve yeni malzemelerde kullanırım. Yeni filmler çekmeye devam edeceğim."

 

Kaynak:Haber Kaynağı