ÇİN'DEN  "ÖZERK UYGUR BÖLGESİ" AÇIKLAMASI

ÇİN'DEN "ÖZERK UYGUR BÖLGESİ" AÇIKLAMASI

Çin Dışişleri Bakanlığı, ülkenin batısındaki Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde herhangi bir "etnik sorun" olmadığını savundu.

 

Türkiye ve Türk vatandaşlarının yaşadığı bir çok ülkede yaygın protestolara neden olan Şincan Özerk Bölge Türklerine yapıldığı ileri sürülen işkence ve öldürmelerle ilgili olarak Çin Hükumeti sessizliğini bozdu.

HAYATLARINDAN MEMNUNLAR

Türkiye ve Çin arasında gerginliğe neden olan konuya ilişkin Cumhuriyet sitesinin Reuters'a dayandırdığı haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Uygurlar huzurlu ve hallerinden memnun bir şekilde yaşayıp çalışıyorlar. Anayasadaki kanunlar çerçevesinde dini özgürlüklerinden faydalanıyorlar" dedi.

Hua, "Yani bazı haberlerde bahsettiğiniz gibi Şincan'da sözde 'etnik sorun' diye bir şey yok" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN PEK ÇOK KENTİNDE GÖSTERİLER DÜZENLENİYOR

Türkiye ile Çin arasındaki ilişkiler, Pekin yönetiminin Doğu Türkistan olarak da bilinen Şincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygurlara yönelik politikaları yüzünden gerildi. Bölgedeki Uygur Türklerinin oruç tutmalarının ve diğer ibadetlerini yerine getirmelerinin Çin yönetimi tarafından yasaklandığına dair haberler üzerine Türkiye'nin birçok kentinde gösteriler düzenleniyor.

Türk Dışişleri Bakanlığı da geçtiğimiz günlerde yayımladığı açıklamayla, konuya ilişkin endişesini dile getirmişti. Açıklamada, "Türkiye'nin duyduğu derin kaygının Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisine de iletildiği" belirtilmişti.

ÇİN'DEN "YALNIZ DOLAŞMAYIN" UYARISI

Pekin yönetimi dün de Çin karşıtı gösteriler düzenlenen Türkiye'ye seyahat eden Çinlileri uyarmıştı. Çin Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yayımlanan bildiride, Türkiye'de son dönemde Çinli turistlerin "saldırıya uğradığı ve rahatsız edildiği" belirtilerek, şöyle denilmişti:

"Kesinlikle protestoları filme almayın ya da yaklaşmayın. Ve mümkünse dışarıda tek başınıza gezmemeye çalışın."

Kaynak:Haber Kaynağı