ÇİN VE ABD PARİS İKLİM ANLAŞMASINI ONAYLADI

ÇİN VE ABD PARİS İKLİM ANLAŞMASINI ONAYLADI

Küresel ısınmaya en çok katkı yapan iki ülke olan Çin ve ABD, Paris iklim anlaşmasını onayladıklarını açıkladı. İki ülke dünyanın karbon salınımının yüzde 40'ından sorumlu.

ABD’nin de Çin’in Hangzhou kentinde başlayacak G20 zirvesinde Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi’nin Paris küresl iklim anlaşmasını onayladığını açıklamasının ardından, bugün ABD de anlaşmayı onayladığını açıkladı.


Aralık’ta Paris’te 200’e yakın ülkenin katılımıyla yapılan iklim konferansında, küresel sıcaklık artışının yüzyılın sonuna kadar 2 derecenin altında tutulmasını konusunda anlaşmaya varılmıştı.
Resmi haber ajansı Şinhua’ya göre, Çin Halk Meclisi Daimi Komitesi üyeleri bir hafta süren toplantılarının ardından Paris Anlaşması’na onay verdi.


Paris anlaşması, dünyanın ilk kapsamlı iklim anlaşması. Anlaşma, küresel karbon emisyonlarının yüzde 55’inden sorumlu olan en az 55 ülkenin iç onay sürecini tamamlamasından sonra yürürlüğe girecek.
ABD ve Çin, küresel karbon salımlarının yüzde 40’ından sorumlu. Anlaşmayı şimdiye kadar 23 ülke resmen onayladı. Bu ülkelerin toplam karbon emisyonları küresel salımın sadece yüzde birine denk geliyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı