CIA UZMANINDAN ŞOKE EDEN İHH İDDİALARI

CIA UZMANINDAN ŞOKE EDEN İHH İDDİALARI

CIA bağlantılı Türkiye uzmanı Henri Barkey önemli açıklamalarda bulundu.

CIA bağlantılı Türkiye uzmanı Henri Barkey, IŞİD ve Musul sorunu ile Türkiye’nin rehine krizi hakkında açıklamalarda bulundu. IŞİD’in Bağdat’ı alacak gücünün olmadığını belirten Barkey, Türkiye’nin durumunun çok kötü olduğunu ve AKP’nin rehine krizi konusunda, IŞİD’le dirsek temasında bulunan Iraklı Sünni politikacılar ile İHH gibi kurumlarla ilişkide olduğunu söyledi.

Amerika’nın Sesi Radyosu’nun sorularını yanıtlayan CIA bağlantılı Türkiye uzmanı ve Lehigh Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyesi  Henri Barkey, IŞİD’i, eylemlerini kestirmenin güç olduğu tehlikeli bir örgüt olarak tanımladı, ancak örgütün Bağdat’a kadar ilerleyerek güç kazanma ihtimalinin bulunmadığını belirtti.

‘Türkiye’nin durumu çok kötü’

Türkiye’nin Musul’daki rehine krizine değinen Barkey, bu durumun hem iç hem dış boyutu olduğunu söyledi. Rehine krizinin, Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığını ilan edeceği bir zamanda denk geldiğine dikkat çeken Barkey,  bu durumun Erdoğan’ı çok zor duruma düşürdüğünü ve krizin uzun bir müddet daha devam etmesi halinde seçimlere gölge düşüreceğini vurguladı.

Türkiye’nin hem Suriye’ye hem de Irak’a karşı geliştirdiği politikaların sorgulandığını belirten Barkey, “Eskiden Türkiye’nin El Nusra ve belki de IŞİD gibi örgütlerle yakın temasta olması, ne kadar kötü olduğunu başkaları Türkiye’ye söylemesine rağmen, Türkiye’nin engel çıkarmadığı için şimdi Türkiye’nin durumu çok kötü görünüyor” dedi.

‘IŞİD’in Bağdat’ı alacak gücü yok’

IŞİD’in daha fazla ilerleyemeyeceğini ve Bağdat’ı alacak bir güçlerinin bulunmadığını söyleyen Barkey, Şii güçlerinin kendilerini toparlayarak şiddetli bir karşılık vereceklerini ifade etti.

Barkey, IŞİD’in asıl ve henüz dünyanın tanıklık etmediği en büyük başarısının ise Suriye’de, Özgür Suriye Ordusu ve Kürtlere karşı kullanacağı askeri güçle ortaya çıkacağını savundu.

‘Beyaz Saray güçsüz ve olacakları göremedi’

Obama’nın ‘Tüm seçenekleri masaya yatırdık’ açıklaması üzerinden sorulan soruya, Beyaz Saray’ın güçsüz olduğunu ve olacakları göremeden hareket ettiğini belirten Barkey şunları söyledi:

IŞİD olayında sorumluluk yüzde 65 Maliki’nin, yüzde 35 Amerika’nın. Beyaz Saray maalesef, çok güçsüz bir Beyaz Saray olduğu için bütün bu mefhumu göremedi. Ve son derece pasif, politikayı düşünmeden, işte sırf şu kadar asker lazım, işte şu kadar silah gerekecek, şu kadar hazırlık yapmaları gerekecek şeklinde baktılar. Halbuki kuzeyde eğer Musul olsun, Kürdistan olsun muazzam gelişmeler oluyordu. Onları ne takmasını bildi, ne anlamasını bildi. Bu bir. İkincisi şimdiki durumda Amerika kendi askerlerini savaşa sokacak halde değil. Fakat ileride iki kademeli şekilde yardım olabilir. Bir, onu herhalde yapıyorlardır, İnsansız savaş uçaklarını kullanıp IŞİD’in mevzilerinin nerede olduklarını falan çıkartmaya çalışıyorlar, belki de rehineleri nerede olduğunu anlamaya çalışıyorlar.

‘ABD uçakları İncirlik’ten kalkmalı’

ABD’nin Irak Ordusu’na hava desteği sunma kararı alabileceğini belirten Barkey, uçakların İncirlik’ten kalkması gerektiğini ancak bu durumda IŞİD’in Türkiyeli rehineler hususunda farklı bir tavır sergileyebileceğini belirtti:

İlerde Amerikan savaş uçaklarının Irak Ordusu’na yardım, savaşacak bir Irak Ordusu’na yardımı olabileceğini beklemek lazım. Burada önemli olan uçakların nereden kalkacağı. Normal olarak bence uçakların İncirlik’ten kalkması lazım. Fakat bu rehine krizi, İncirlik meselesini çok sorgulatıyor. Çünkü IŞİD isterse belki Türk hükümetine şunu söyleyebilir: Siz Amerikalılara İncirlik’ten uçak kaldırtırsanız biz rehinelere bir şey yapabileceğiz.

‘El Nusra’ya, IŞİD’e silah, insan taşıyan İHH’

Rehine krizi konusunda AKP hükümetinin uygulamaya çalıştığı politikaya da değinen Barkey, hükümetin Maliki karşıtı Sünni politikacılarla ve Türkiye’de cihatçıların ‘yardım kuruluşu’ İHH aracılığıyla IŞİD’le dirsek temasında bulunduğunu söyledi:

Şu anda hükümetin yapmak istediği şey mümkün olduğu kadar IŞİD’le dirsek temasında bulunan gerek Iraklı politikacılar olsun, mesela Tarık Haşimi gibi,  ya da Türkiye’deki İHH gibi eskiden, belki hala IŞİD ve El Nusra’ya silah yetiştiren, yardım eden, insan taşıyan İHH’nın onlarla çok yakın ilişkilerinin olduğunu düşünüyorum. Belki onlar vasıtasıyla mesaj yolluyorlar… Yani askeri bir operasyon çok zor görünüyor. Şu an da rehinelerin tam nerde olduklarını bilmiyoruz. Yani uzunda sürebilir, belki birkaç rehineyi serbest bırakılabilir. Kim bilir, bu IŞİD’in sağı solu belli olmuyor işte. Problem burada zaten. Yani IŞİD gibi bir örgütün tam bir karar mekanizmasının olduğuna inanmıyorum.

Kaynak:Haber Kaynağı