CHP'ye bunaltıcı sorular

BUNALTICI SORULAR

Cumhuriyet, karşıdevrimin saldırısı altında varoluş mücadelesi verirken, 36. Kurultayda CHP’yi yönetenler partideki iktidarını (değişen güç dengelerine göre yeniden düzenleyerek) bir kez daha korumayı başardılar.

Eğitimden sağlığa, ekonomiden dış ilişkilere, işsizlikten yoksullaşmaya… her birisi yaşamsal boyutlara evrilen sorunlar bir yana; Cumhuriyetin, Suriye bataklığına çekilerek Sevr koşullarına doğru sürüklenişi bile tartışılmadı kurultayda.

Demek ki, 1950’dan beri izlenegeldiği halde bir kez bile olumlu sonuç alınamayan tutum, (farklı bir sonuç beklentisiyle) sürdürülecek. Nasılsa tıpış tıpış gelip oy verecek yeterince delege her zaman oluyor.

Oluyor ama bu yapı beklentileri karşılamıyor.

CHP’nin, yalnızca partililerin değil Cumhuriyetin partisi olduğu gerçeği yönetenlerce içselleştirilmeli ki, halka da anlatılabilsin. Bu olanaklı mı?

Atatürk ilkeleriyle kavgalı, sağdan soldan devşirme bir kadroyla bu güzelim ülkenin geleceği ve halkın çıkarları savunulabilir mi?

Altıokla simgelenen parti programına sahip çıkma konusunda netleşilmezse kaybettiğimiz yaşam değerlerimizi geri alma konusunda umut olunabilir mi?

AKP’nin gündemini aşamayan parlamento çalışmalarıyla sınırlı bir muhalefetle Cumhuriyetin dinamitlenmesine seyirci kalan bir yapı yitirdiklerimizi geri getirebilir mi?

Cumhuriyetin altını oyan yapılara öykünerek, “eşit yurttaşlık” belgisiyle bir yerlere mesaj göndererek ya da Atlantik ötesine şirin gözükerek kitlelere güven verilebilir mi?

16 Nisan’da Cumhuriyet hile ile yıkılıp yerine saray rejimi konulurken halkın iradesine sahip çıkamayan CHP, adil bir seçimin güvencesi olabilir mi, demokrasi güçlerine öncülük edebilir mi? 

Ülke gerçeklerine yabancı değilseniz (ki olup bitenlerden etkilenmemek olanaksız), sorular gerçekten de bunaltıcı. Ancak kabul edelim ki Cumhuriyet Halk Partisi, kurulmaya çalışılan dinci faşizan diktatörlüğe karşı çevresinde toparlanılabilecek tek yapıdır. Ancak eleştirmezsek her şeyi doğru yaptıklarını sanabilirler.

Dileyelim, bunlar tüzük kurultayında değerlendirilsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar