CHP’NİN ANKARA'DA 5.48 OYU ÇALINDI

CHP’NİN ANKARA'DA 5.48 OYU ÇALINDI

CHP’nin Ankara’da oylarının çalındığını gösteren tutanakların ardından genel merkezde gönüllüler ordusunu yaptığı taramalardan çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. CHP’nin, 5.48 puanlık oyunun çalındığı anlaşıldı.

CHP’nin Ankara’da oylarının çalındığını gösteren tutanakların ardından genel merkezde gönüllüler ordusunu yaptığı taramalardan çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Seçimlerden sonra düzenlenen mühürsüz sandık sonuç tutanaklarıyla CHP’nin, Ankara’da 5.48 puanlık oyunun çalındığı ve belediye başkanlığının haksız bir biçimde elinden alınarak AKP’ye verildiği belli oldu.

CHP, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş’ın dün Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) yaptığı, seçimlerin yenilenmesini isteyen başvuruda yer alan, gönüllülerin çalışmalarıyla ortaya çıkartılan mühürsüz tutanaklara ilişkin analiz sonuçlarına ilişkin bir rapor hazırladı.

chp_secim_hile_arastirmasi233-001.png

Yavaş'ın açıklamasına göre; seçimde hile yapıldığı iddiaları üzerine genel merkezde oluşturulan kriz merkezinin hazırladığı raporda şöyle denildi:

“30 Mart 2014, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde, sandık sonuç tutanakları üzerinde yapılan mühür eksikliklerine dayalı hatanın, seçimin sonuçlarını doğrudan etkilediğine inanan Cumhuriyet Halk Partisi Kriz Merkezi analizlerle haklı olduğunu savunuyor.”

Rapora göre; CHP’nin yaptığı incelemelerde, Yüksek Seçim Kurulu'ndan alınan tutanak görüntülerini incelendiğinde, 2,908 (iki bin dokuz yüz sekiz) tutanağın üzerinde kanun gereği olması gereken ıslak mührün olmadığı görülmüş; normal ve usule uygun olmayan bu durumun detaylı olarak incelenmesi ihtiyacının ortaya çıktığı görülüyor.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından paylaşıma dijital olarak açılan tutanaklar arasından doğrudan tespit edilen ve veri olarak paylaşılan 2,908 (iki bin dokuz yüz sekiz) tutanak üzerinde mühür görünmüyor; ele alınan mühürsüz tutanaklar, toplamda 713,556 (yedi yüz on üç bin beş yüz elli altı) adet geçerli oya, yüzde olarak da, geçerli oyların yüzde 22.60'ına karşılık geliyor.

Analize göre; mühürsüz tutanaklara karşılık gelen oylarda AKP'nin oy oranı yüzde 48.87 olarak görünmekte ve bu Ankara geneline göre yüzde 4 AKP lehine artı bir durum ortaya koymakta. Aynı oylar göz önüne alındığında CHP'nin oy oranı yüzde 38,37 olarak görünmekte ve bu da yüzde 5,48 CHP aleyhine bir durum ortaya koymakta. Dahası, mühürsüz tutanaklara karşılık gelen oy yüzdeleri göz önüne alındığında hemen hemen diğer tüm partilerin oy oranları ya değişmemiş ya da artış göstermişken, sadece CHP'de bu durum tam tersi gözlenmekte.

CHP Genel Merkezi verilerine göre, mühürsüz olarak sayımı yapılmış tutanaklar, yasada da olması gerektiği gibi geçersiz sayıldığında, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin sonucu aşağıdaki şekilde oluyor:

Cumhuriyet Halk Partisi – Mansur Yavaş: 1,110,532 oy ve yüzde 45.46
Adalet ve Kalkınma Partisi – İ. Melih Gökçek: 1,067,808 oy ve yüzde 43.71

CHP yetkililerinin açıklamalarına göre, kanun gereği olarak da dikkate alınmaması
gereken söz konusu mühürsüz tutanaklar, seçim sonucunu şaibeli hale getirmiş olduğu ve bunun sonucu olarak da Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkenti olan Ankara’nın bu kadar vahim ve şaibeli bir seçim sonucu ile yönetilemeyeceği, dolayısıyla seçimlerin yeniden yapılması dışında bir seçenek yok görüşü kuvvet kazanıyor.

MÜHÜRLÜ VE MÜHÜRSÜZ TUTANAKLAR

Ankara genelinde tespit edilen 2,908 tutanak üzerinde mühür görünmüyor. Mühürsüz görünen tutanaklar, toplamda 713,556 adet geçerli oya, yüzde olarak da, geçerli oyların yüzde 22.60'ına karşılık geliyor.

chp_ankara_secim_analiz1.jpg


YSK sisteminde görünen oy dağılımlarını, üç büyük parti için mühürlü ve mühürsüz tutanaklara karşılık gelen sandıklara göre dağılımlarına bakıldığında şu tablo ortaya çıkıyor:

chp_ankara_secim_analiz2.jpg

Mühürsüz tutanaklara karşılık gelen oylarda AKP'nin oy oranı yüzde 48.87 olarak
görünüyor. Bu da Ankara geneline göre AKP’nin oylarının 4 puan fazla oy yazıldığı anlamına geliyor.

Aynı oylar göz önüne alındığında CHP'nin oy oranı yüze 38.37 olarak görünüyor. Bu da Ankara geneline göre CHP’nin oylarının 5.48 puan az yazıldığına işaret ediyor.

chp_ankara_secim_analiz3.jpg

Yukarıdaki tabloda, mühürlü ve mühürsüz tutanaklara karşılık gelen oyların, Ankara genelinde gerçekleşen oy yüzdelerine göre karşılaştırmasını gösteriyor.


Aynı tablo göz önüne alınarak hazırlanan çizgi grafiği, oy dağılımlarının izlediği yolu çok çarpıcı bir biçimde ortaya koymaktadır. Buna göre, Mühürlü tutanaklara karşılık gelen oylar, Ankara genelinde oluşan durumla çok benzer bir görüntü ortaya koyarken, mühürsüz tutanaklara karşılık gelen oylarda oyların izlediği yol bariz bir şekilde değişiyor.

Bu görüntü istatistik olarak değerlendirdiğinde, mühürlü tutanaklara karşılık gelen oyların Ankara geneline göre (olması gerektiği gibi) tutarlı bir yol izlediği, mühürsüz tutanaklara karşılık gelen oylarda ise genelden ciddi bir istatistiksel kayma olduğu ortaya çıkıyor.

Oy dağılımlarının izlediği yollar incelendiğinde yukarıdaki anormalliğe ek olarak, son derece önemli bir diğer anormallik daha gözlemleniyor. Mühürsüz tutanaklara karşılık gelen oy yüzdeleri göz önüne alındığında, hemen hemen diğer tüm partilerin oy oranları ya değişmemiş ya da artış göstermişken, sadece CHP'de bu durum tam tersi gözleniyor.

Ancak ve ancak, mühürsüz tutanaklara karşılık gelen sandıklarda CHP’ye ait olan oyların bazılarının diğer partilere yazılması gibi bir olgu karşısında ortaya çıkabilecek böylesi bir durumun da istatistiksel olarak açıklanması mümkün görünmüyor.

Kaynak: Gazecileronline