CHP'li Umut Oran'dan Davutoğlu'na Telekulak Sorusu!

CHP'li Umut Oran'dan Davutoğlu'na Telekulak Sorusu!

CHP'den Davutoğlu'na ABD telekulağı sorusu: "Niçin sert tepki vermediniz, MİT büyükelçilik ve rezidansta inceleme yaptı mı sonucu ne oldu?"

 CHP, DAVUTOĞLU’NA ABD TELEKULAĞINI SORDU
  
ABD’nin içinde Türkiye’nin de bulunduğu 38 büyükelçilik ve konsolosluğu dinlediği yönündeki haberler tüm dünyada gündeme oturmuşken, hükümetin ABD’ye yönelik herhangi bir girişimde bulunmamasını TBMM’ye taşıdı.
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Oran, önergede “Türkiye’nin gerekli sertlikte tepki ver(e)memesinin gerekçesi nedir? Girişimde bulundunuz mu? Büyükelçilikte ve rezidansta dinleme cihazı araması yaptınız mı? ABD’nin dinleme yaptığının ortaya çıkmasının ardından MİT Müsteşarlığı’na bu konuyla ilgili olarak görev verildi mi? Verildiyse elde edilen ilk bulgular ‘kamuya açıklanabilir boyutlarıyla genel olarak’ nedir?” diye sordu.
 
Oran ayrıca, söz konusu haberlerin basına yansımasının ardından Davutoğlu’nın Güneydoğu Asya Uluslar Topluluğu toplantısı için Brunei’de bulunduğu sırada ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı görüşmede de bu konuya değinilmemesini de hatırlatarak, bazı sorular yöneltti. Oran’ın, Davutoğlu’na yönelttiği sorular şöyle:
 
Niçin sert tepki veremediniz?
 
• “Konuyla ilgili olarak son bir haftada ABD nezdinde hangi girişimlerde bulundunuz, girişiminiz varsa sonucu ne oldu?
• Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande “Ortak tutum alalım” açıklamasını yaparken, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton endişe duyduğunu belirterek ABD’den izahat isterken, AB komisyonu Başkan Yardımcısı Viviane Redling “Ortaklarını dinliyorlarsa büyük transatlantik pazarı için müzakere yapamayız”, AP Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda’nın da dinleme doğruysa pozisyon değiştireceklerini ifade etmesi karşısında Türkiye’nin gerekli sertlikte tepki ver(e)memesinin gerekçesi nedir?
• Bu konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan herhangi bir resmi yazılı açıklama var mıdır, varsa hangi tarih/saatte yapıldı ve içeriği nedir?
 
Büyükelçilik-rezidansta arama yapıldı mı?
 
- Türkiye’nin Washington’daki ABD Büyükelçiliği ile büyükelçilik rezidansı, söz konusu skandal sonrasında dinleme cihazlarına karşı herhangi bir arama-taramaya tabi tuttunuz mu, sonucu ne oldu? ABD Büyükelçiliğimiz en son hangi tarihte dinleme-izleme cihazlarına karşı arama-taramadan geçirildi?
 
MİT devreye girdi mi, sonucu ne oldu?
 
- ABD’nin dinleme yaptığının ortaya çıkmasının ardından MİT Müsteşarlığı’na bu konuyla ilgili olarak görev verildi mi? Verildiyse elde edilen ilk bulgular “kamuya açıklanabilir boyutlarıyla genel olarak” nedir?”