CHP'Lİ SEÇMENİN KOALİSYON TERCİHİ BELLİ OLDU

CHP'Lİ SEÇMENİN KOALİSYON TERCİHİ BELLİ OLDU

3’ü “CHP’nin yer aldığı”, 4’ü ise “AKP’nin bulunmadığı” formüllerden oluştu. AKP-MHP seçeneği ilk sırada yer alırken AKP-CHP formülü sekizinci oldu.

7 Haziran seçimlerinin en önemli mesajı AKP'nin tek başına iktidar olamayacak şekilde seçmen tarafından cezakandırılmasıydı. Her ne kadar AKP yönetimi bu mesajı, "En çok oyu bize verdiler AKP'siz hükumet olmaz" şeklinde topluma algılattırmaya çalışıyor olsada yapılan araştırmalarda ülke seçmeninin % 60'ı AKP'nin muhalefet görevi yapmasını istiyor.

CHP TABANI AKP İLE HÜKUMET İSTEMİYOR

Konuya ilişkin Cumhuriyet'te Fırat Kozlu imzası ile yer alan habere göre, CHP’nin koalisyon tartışmalarıyla ilgili genel eğilimleri ölçmek ve tabanın görüşlerini almak için yaptırdığı kamuoyu araştırmasına göre seçmenin en çok istediği 5 koalisyon formülünden 3’ü “CHP’nin yer aldığı”, 4’ü ise “AKP’nin bulunmadığı” formüllerden oluştu. AKP-MHP seçeneği ilk sırada yer alırken AKP-CHP formülü sekizinci oldu.

İŞTE O ARAŞTIRMANIN SONUÇLARI

Araştırmaya göre CHP seçmeninin partisinin yer alacağı olası koalisyondan beklediği “olmazsa olmaz” öncelikse “yolsuzlukların araştırılması.” CHP tarafından LRC Danışmanlık AŞ’ye yaptırılan çalışmalardan ilki için veriler 13 Haziran 2015’te İstanbul’un 6 ilçesinde 660 kişiyle yüz yüze görüşülerek elde edildi. Araştırmadan çıkan bazı sonuçlar şöyle:

ERKEN SEÇİM EKONOMİYİ BOZAR GÖRÜŞÜ

Erken seçim ekonomiyi bozar: Katılımcıların büyük çoğunluğunun erken seçimin ülkenin ekonomik dengesini kötü etkileyeceği yönünde ciddi kaygı taşıdığı belirlendi. “Erken seçim ekonomiyi olumlu etkiler” diyenlerin oranı yalnızca yüzde 22.3’te kaldı. Katılımcıların yarısından fazlasının (yüzde 52) erken seçimin dolar kurunda sıçrama yaratacağı tahmini ekonomiye dönük kaygının bir diğer göstergesi oldu.

İŞTE TERCİHLER SIRALAMASI

İlk tercih AKP-MHP: En çok istenilen koalisyonlar yüzde 25.5 AKP-MHP, yüzde 19.1 CHP-MHP, yüzde 17.4 CHP-MHP-HDP, yüzde 14.6 CHP-HDP, yüzde 11.2 AKP’siz her formül, yüzde 10.8 AKP azınlık hükümeti, yüzde 10 CHP azınlık hükümeti, yüzde 8.3 AKP-CHP, yüzde 7.4 AKP-HDP, yüzde 4.9 ile AKP-CHP-MHP.

Kadınların tercihi AKP’siz formül: AKP-MHP koalisyona kadınların desteği yüzde 20.34, AKPHDP’ye 5.17 iken, CHP-HDP’ye destek yüzde 16.21’e, CHP-MHPHDP’ye destek 16.90’a, CHPMHP’ye destekse 22.76’ya çıkıyor. Yüzde 16.55’i “AKP’siz her formül” diyor.

Kaynak:Haber Kaynağı