CHP'li İzmir Ödedi AKP'li Gökçek Sildirdi !

CHP'li İzmir Ödedi AKP'li Gökçek Sildirdi !

Yine Melih Gökçek

YİNE MELİH GÖKÇEK CİNLİĞİ

Yaptığı cinlikler ile gazete manjetlerinden düşmeyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in hazineye olan 522 milyonluk borcunu geçen yıl bakanlar kurulu kararı ile sildirdiği ortaya çıktı. Gazetecileronline adlı haber sitesinde yer alan habere göre, en borçlu belediyeler arasında 2. sırada bulunan Ankara Büyükşehir Belediyesi üstüne üstlük 522 milyon borcunu da bakanlar kurulu kararı ile sildirmiş. İsrail'in özür dileme konusunu "Başbakana Teşekkür" manşetleri ile afişler hazırlatıp Ankara'yı donatan Gökçek," Kimin Parası ile yağcılık yapıyor?" eleştirileri almıştı.


İLGİLİ HABERE GİTMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Melih Gökçek’in 522 milyonluk borcunu sildiler
 
02-04-2013
 
Melih Gökçek’in yönettiği Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı iki büyük kuruluşun 522 milyon lirayı aşkın borcunun Bakanlar Kurulu kararıyla geçen yıl silindiği ortaya çıktı. 
 
Belediyeler 1980’li yıllardan bu yana, yurt dışından aldıkları kredi borçlarını ödemiyorlar. Bu kredileri hazine garantisi ile aldıkları için belediyeler borçlarını ödemeyince hazine ödemek zorunda kalıyor. 
 
Belediyelerin yanı sıra KİT’lerin de üstüne yatarak hazineye ödettikleri borçlar büyük boyutlara ulaşınca ve 2001’de yaşanan büyük ekonomik krizde de önemli bir rol oynayınca sorunun çözümü için yasal düzenleme yapıldı. 2002’de çıkartılan Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Yasası ile belediyelere borçlarını gecikme faizlerinin bir bölümünün silinerek yeniden yapılandırma olanağı tanındı. 
 
O tarihten sonra birçok belediye, Hazine Müsteşarlığı bünyesinde oluşturulan uzlaşma komisyonuna başvurdu ve borçlarının bir bölümünü sildirerek, yeniden yapılandırdı. Bu belediyelerden biri CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi oldu ve borçlarının büyük bölümünü ödeyerek kapattı. 

CHP'Lİ İZMİR BELEDİYESİ ÖDEDİ GÖKÇEK'İN BELEDİYESİ ÖDEMEDİ
 
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise belediyeye bağlı Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) ile Elektrik Gaz Otobüs (EGO) İşletmesi’nin borçlarını yeniden yapılandırarak kapatmak için Hazine’ye başvurmadı. Gökçek, tam dokuz yıl bekledi. 
 
Hükümet, 2011’de çıkardığı 6111 sayılı kanunla belediyeler için yeniden başvuru hakkı tanıdı ve borçlarının, Hazine veya İller Bankası’ndan paylarından kesilmesine olanak sağladı. Gökçek, bunun ardından Hazine’ye başvurdu. 
 
Hazine ile belediyenin oluşturduğu uzlaşma komisyonu, ASKİ’nin aslı 72 milyon lira olan ve uzun yıllardır ödenmediği için faiz, gecikme faizi ve enflasyon farkıyla birlikte 340 milyon 425 bin lirayı bulan borcunu 165 milyon 390 bin lirasını sildi. 

HAZİNE BORCUN YARISINA SÜNGER ÇEKTİ
 
Komisyon, EGO’nun aslı 111 milyon lira olan; faiz, gecikme faizi ve enflasyon farkıyla birlikte 710 milyon 927 bin liraya ulaşan borçlarının, yarısından fazlasını; yani 357 milyon 432 bin lirasının üzerine çizgi çekti. 
 
Varılan uzlaşma gereğince EGO ve ASKİ’nin taksitlendirilen ve faiz uygulaması da durdurulan borçlarının; bütçe ve hazine payları ile İller Bankası paylarından kesilerek ödenmesi kararlaştırılırken, Bakanlar Kurulu, kararı geçtiğimiz yıl 4 Nisan tarihinde onayladı. Böylece Hükümet, Gökçek’in toplam 522 milyon 823 bin lira borçtan kurtarmış oldu. 
 
Bunun sonucunda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Hazine’ye olan ve 4.5 milyar lirayı bulan borcu, borç silme ve paylardan kesinti yoluyla ödeme operasyonunun sonucunda 3.3 milyar liraya indi. Gökçek, kalan bu borcu ise “Benden önce alındı” iddiasıyla ödemiyor