CHP'den Başbakan'a Cizre Sorusu

CHP'den Başbakan'a Cizre Sorusu

AKP hükümeti tüm gücüyle gençlere saldırırken terör örgütü Türkiye sınırları içerisinde 'polis teşkilatı' kurdu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Cizre olayları ilgili sorular sordu...

Terör Örgütü Cizre'de Polis Teşkilatı Kurdu:

Gezi Parkı olayları nedeniyle tüm yurtta neredeyse sıkı yönetim ilan eden AKP, Şırnak’taki olayları görmezden geldi. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde 3 kişinin yan yana gelmesini engellemeye çalışan polis teşkilatı, bölücülerin Şırnak’ın Cizre ilçesinde sözde asayiş timi kurup yollarda kimlik kontrolü yapmasına ses çıkarmadılar.


Terör örgütünün şehir ve gençlik yapılanmalarından olan Yurtsever Demokratik Gençlik- Hareketi (YDG-H), Cizre’de asayiş timi kurdu. Örgüt üyelerine sözde asayiş eğitimi verilen ve Teröristbaşı Öcalan’ın fotoğrafı ve PKK paçavralarının açıldığı törende yüzleri maskeli PKK’lılar sözde yemin edip asayiş teşkilatının diplomasını aldılar.


Bölücülerin gençlik yapılanmasının üyeleri tören alanında sözde güvenliği sağladı. Daha sonra çatışmalarda öldürülen terör örgütü mensupları için saygı duruşu yapıldı. Yüzü kapalı bir PKK’lı tarafından okunan açıklamada çözüm süreci ile birlikte mücadelenin yeni bir boyut kazandığı iddia edildi. Süreçle birlikte öz savunmanın daha da önemli olduğunu savunan teröristler YDG-H’nin sözde asayiş gücü olacağını ifade ettiler.


Yapılan açıklamanın ardından yüzü kapalı kişilerin isimleri anons edilerek, sözde diplomaları verildi. Daha sonra mahalle ve caddelere inen PKK’lılar, yol kontrolü yaptı. Lastik yakıp yolu trafiğe kapatan gruba polis müdahale ederek dağıttı.


CHP'den Başbakan'a Cizre Sorusu:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "Teröristbaşı dediğiniz kişiyle MİT üzerinden görüşmeniz çelişki değil mi? Emniyet varken asayiş teşkilatı kurulması hukukla bağdaşır mı?" diye sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "Teröristbaşı dediğiniz kişiyle MİT üzerinden görüşmeniz çelişki değil mi? Emniyet varken asayiş teşkilatı kurulması hukukla bağdaşır mı?" diye sorduŞırnak ilinin Cizre ilçesinde PKK terör örgütü sempatizanlarının yaptığı eylemi TBMM'ye taşıyan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Bir yandan 'teröristbaşı' olarak ifade ettiğiniz şahısla yine Başbakanlığa bağlı MİT Müsteşarı üzerinden görüşme yürütmek tutarlı mıdır? Bu konudaki samimiyetinizi mi göstermektedir? Herhangi bir ilimizde, Türkiye çapında kurulmuş Emniyet Teşkilatı varken farklı bir asayiş teşkilatının kurulması hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmakta mıdır, bu eylemleri yapanlar hakkında hangi adli veya idari soruşturma açılmıştır?" diye sordu. 

Oran, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye sunduğu soru önergesinde, "26 Haziran 2013 tarihinde kamuoyuna yansıyan bilgilere göre Şırnak ilinin Cizre ilçesinde bazı şahıslar üzerinde 'YDG-H asayiş' yazan t-shirtler giyerek bir 'asayiş' örgütü kurduklarını ilan etmişlerdir. Cizre'nin çeşitli caddelerinde 'kimlik kontrolü' yapan bu grup daha sonra bir toplantı düzenlemiş, toplantıda da terör örgütü PKK bayrakları açılarak örgüt lehine sloganlar atılmıştır" dedi. Başbakan Erdoğan'ın cevaplaması istenen sorular şunlar: 

"Daha önce paçavra olarak ifade ettiğiniz bayrakların açılması, size bağlı bulunan MİT Müsteşarlığı ile görüşmelere devam ettiğiniz, bir yandan da 'teröristbaşı' dediğiniz terör örgütü liderinin fotoğraflarının taşınması ile diğer eylemler de kanuna uygun bir toplantının göstergeleri midir? Bir yandan 'teröristbaşı' olarak ifade ettiğiniz şahısla yine Başbakanlığa bağlı MİT Müsteşarı üzerinden görüşme yürütmek tutarlı mıdır? Bu konudaki 'samimiyetinizi' mi göstermektedir? 

Yukarıda yer verilen toplantının hayata geçmesi için, çok hassas olduğunuzu defaten söylediğiniz, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu çerçevesinde gereken başvurular yapılmış mıdır, ilgili ilin mülki amirliği ve emniyet birimleri bu durumu incelemiş midir, gereken güvenlik tedbirleri önceden alınmış mıdır? Herhangi bir ilimizde, Türkiye çapında kurulmuş Emniyet Teşkilatı varken farklı bir asayiş teşkilatının kurulması hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmakta mıdır, bu eylemleri yapanlar hakkında hangi adli veya idari soruşturma açılmıştır? Gezi Parkı protestolarında bazı grupların terör örgüt lehinde propaganda yapması karşısında eleştirdiğiniz oluşumla, terör örgütü temsilcileriyle görüşmeler yürütmeniz çelişki değil midir?"



Şırnak Valiliği'de görüntüleri araştırıyor:

Şırnak Valiliği, geçen Pazar akşam saatlerinde Cizre İlçesi'nin Nuh Mahallesi'nde kendilerine Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi (YDG-H) adını veren yüzleri puşi ile kapalı yaklaşık 100 kişinin öz savunma gücü oluşturduklarını açıklaması ve 'PKK asayiş' adı altında araçları durdurup kimlik kontrolü yapması, askeri düzende diploma töreni düzenlemesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Valiliğin, "Cizre ilçemizde huzur ortamını bozmaya yönelik eylemler" başlığıyla yaptığı açıklamada, "23.06.2013 günü Cizre ilçemizde, PKK/KCK terör örgütünün gençlik yapılanmasına ilişkin bazı basın yayın organlarında yer alan görüntülerin niteliği ve olayla ilgili gerekli çalışmalar etkin bir şekilde başlatılmıştır. Normalleşme sürecini ve huzur ortamını bozmak amacıyla karanlık odaklarca yürütülen bu tür eylemlere yönelik mücadelemiz kararlılıkla sürdürülecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.


İşte O Görüntüler...