CHP'DEN "AKP'YE ZORLA OY" AÇIKLAMASI"

CHP'DEN "AKP'YE ZORLA OY" AÇIKLAMASI"

Süngüyle dürtülüp kamerayla görüntülenen vatandaşların AKPye oy vermek için zorlanmasını da kabul edecek değiliz.

 

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Ak Parti'nin sandıklarda güvenlik kamerası kullanılması teklifini değerlendirdi.

SEÇİM GÜVENLİĞİ YOK

AKPhükümetleri öncesi ülkede sandık güvenliği sorununun bulunmadığını söyleyen Özel, "Herkes Türkiye'nin dört bir yanında gitti, güven içinde oyunu kullandı. AKP yüzde 37 ile iktidar oldu. Ertesi gün de iktidarı aldı, sıkıntı olmadı. Bugün bir seçim güvenliğinin olmadığı iddia ediliyor. Şunu söyleyelim: Siz geldiğiniz gün güvenli olan sandıklar bugün güvensizse, burada birinci sorumlu AKP'dir. Onun başında uzun süre Başbakan olarak duran Recep Tayyip Erdoğan'dır" dedi.

FIRINDAN EKMEK ALMAK BİLE GÜVENLİ DEĞİL

Sandık güvenliği bir yana bugün Cizre'de, Silopi'de, Hakkari'de fırına gidip ekmek almanın bile güvenli olmadığını belirten Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama güya 'Biz çatışmaları bitireceğiz, biz barış süreci başlattık' diyenlerin, kamu otoritesini nasıl zayıflattıklarını; Doğu ve Güneydoğu'da oy kullanmaya gidecek güvenliğinin olmadığını bugün kendilerini söylüyorlar. Anayasa içinde, evrensel hukuk normları içinde her türlü tedbiri savunuruz. Ancak bütün Türkiye'de kuralları dört parti tarafından ortak olarak benimsenmiş, sandığa gidenlerin güvenliğine ve sandık çevresinin güvenliğini sağlayacak her türlü elektronik tedbir belki düşünebilir.

TEDBİRLERE EVET AMA

Ama bugün sadece AKP'nin oy alamadığı yerlerde baskı amaçlı kurulma şüphesi olan kameralar ve süngüyle dürtülüp kamerayla görüntülenen vatandaşların AKPye oy vermek için zorlanmasını da kabul edecek değiliz. Bütün Türkiye'de uygulanacak şeffaf, seçim mahremiyetini ihlal etmeyen ve herkes açısından kabul görünebilecek tedbirlere evet. Ama sadece belirli bir yerde AKP'nin oy alamadığını düşündüğü sandıklarda bir ucunda süngüyle dürtülen, bir ucunda videoyla kayda alınan seçmenin, seçim mahremiyetinin korunabileceğini de düşünmüyoruz. Bu konunun tüm partilerin uzlaşıyla değerlendirilebilecek ciddi bir konu olduğunu değerlendiriyoruz."

MECLİSTE YAŞANAN 'BAKANLARIN YEMİN' GERGİNLİĞİ

Bağımsız bakanların önceki gün Meclis'teki yemin töreninde yaşanan gerilimle ilgili de konuşan Özgür Özel, "Bu hafta meclis Adalet ve Kalkınma Partisi'nin isteğiyle toplandı. Biz de orada bulunduk. 11 yeni bakanın yeminleriyle ilgili bir usul tartışması açtık. Üçüne itiraz etmedik ama sekizinin açıkça AKP'li olduğunu ortaya koyduk. Biz, eğer yemin edeceklerse önce AKP'li olmadıklarına yemin etsinler. Çünkü anayasa 'bağımsızlardan atanıyor' diyor. Bunu yapamadılar" dedi.

Özgür Özel, elektronik cihazların çökmesi, defalarca oylama ve sayımlar sonucunda MHP'den belirli sayıda milletvekilinin dışarıda yer almasıyla sayının Ak Parti'nin altına düştüğünü ve bakanların yemin etmesi mümkün olduğunu anlattı.

"GÜÇLÜ BİR CUMHURİYET HÜKÜMETİNE İHTİYAÇ VAR"

Seçimlerden sonra çok güçlü bir Cumhuriyet hükümetine ihtiyacın oluştuğunu söyleyen CHP'li Özel, "Bunu zorlayacağız. Vatandaşlarımızın bunu gördüğüne, kimin hükümeti kuramadığını, kimin kurmak için çaba sarf ettiğini, hangi muhalefet partisinde her şeye hayır demek sureti ile bütün çözüm olanaklarını da tıkadığını da hep beraber gördük. Ama mecliste yapılan oylamada üç partinin oylarının toplamı AKP'den fazla olduğu halde, ilk başta bu yönde görüş bildirip, daha sonra önemli sayıda milletvekilini dışarıda tutanların da tarih karşısında bir sorumlulukları oluşmuştur" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı