CHP'DEN AKP'YE 5 ŞART

CHP'DEN AKP'YE 5 ŞART

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP ile görüşmeleri yürüten heyetten, görüşmeler hakkında bilgi aldıktan sonra MYK toplantısına katıldı.

AKP ile koalisyon görüşmelerine 14 ilke ile başlayan CHP  "olmazsa olmaz" 5 yeni hedef belirledi. Eğitim, dış politika, kürt sorunu, yeni anayasa ve ekonomide kökten değişim isteyen CHP'nin, bunların kabul edilmemesi halinde AK Parti ile koalisyon kurmayacağı öne sürülüyor.

5 YENİ HEDEF

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün haberine göre, CHP, AKP ile görüşmeler sürerken, olası bir koalisyonda, gerçekleşmesini istediği hedefleri güncelledi. 5 yeni hedef belirleyen CHP yönetimi bu hedeflerin gerçekleşmesinde ısrarlı olma kararı aldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP ile görüşmeleri yürüten heyetten, görüşmeler hakkında bilgi aldıktan sonra MYK toplantısına katıldı. Kılıçdaroğlu, CHP'nin yeni 5 ilkesi konusunda CHP yöneticilerini bilgilendirdi.

ÇÖZÜM MECLİS'TE

Edinilen bilgilere göre, Kılıçdaroğlu 5 hedefi, "Eğitim, dış politika, Kürt sorunu, anayasa ve ekonomi" diye saydı. Kılıçdaroğlu, bu konularda CHP'nin görüşleri çerçevesinde bir uzlaşma sağlanmaması durumunda koalisyonda olmayacağını söyledi. Kılıçdaroğlu "eğitim" başlığı altında 4+4+4'e son verilmesini, tüketen ekonomiden üreten ekonomi modeline geçilmesini ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesini yeni hedefler olarak sıraladı.

Kılıçdaroğlu özellikle son gelişmeler nedeniyle Türkiye'nin dış politika ihtiyacının aciliyet kazandığını vurguladı. Türkiye'nin Suriye, Mısır, Libya, AB ve dünyanın bütün güç merkezlerine yeni ve barış odaklı bir dış politika ile yaklaşması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, çözüm sürecindeki sorun ve HDP'lilerin dokunulmazlıkları ile ilgili tartışma nedeniyle bir kez daha gözlerin çevrildiği Kürt sorununu da acil hedefler arasında saydı.

"ÇÖZÜM MUTLAKA SAĞLANMALI"

Kılıçdaroğlu, "Kürt sorununun çözümü mutlaka sağlanmalıdır. Çözümün adresi de TBMM olmalıdır. Birinci sınıf bir demokrasi. Daha çok özgürlük ve siyaset yoluyla çözüm sağlanmalıdır." ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu ayrıca, özgürlükçü yeni bir anayasaya da ihtiyaç olduğunu ifade etti.

"AKP OYALIYOR"

CHP yöneticileri de iki kez gerçekleşen koalisyon görüşmelerini değerlendirirken AKP'nin tutumunu eleştirdi. MYK üyeleri "AKP oyalıyor. Amaçlarının koalisyon değil erken seçim olduğu anlaşılıyor." değerlendirmesini yaptı.

CHP'NİN KOALİSYON İÇİN 14 MADDESİ ŞÖYLEYDİ

1. Hukukun üstünlüğü:

Can ve mal güvenliğimizin garanti altına alınması, yargının tarafsızlığının ve bağımsızlığının sağlanması.

2. Güçler ayrılığının temini:

12 Eylül hukukunun ortadan kaldırılması. Yüzde 10'luk seçim barajı, ve YÖK'ün kaldırılması, Siyasi Partiler Yasası'nın değişmesi, milli iradeye saygının tesisi.

3. Siyasi Ahlak Yasası:

Siyaset bir zenginleşme aracı haline gelmemeli, kirlilikten arınmalı. Bu nedenle Siyasi Ahlak Yasası en kısa zamanda çıkmalı.

4. Güçlü Sosyal Devlet:

Güçlü Sosyal devlet yolunda emeklilere dini bayramlarda iki maaş ikramiye ödenmesi, asgari ücretin bin 500 lira olması, taşeron uygulamasına son verilmesi, yoksulluğa karşı aile sigortası ve çiftçiye bir buçuk liraya mazot verilmesi sağlanmalı.

5. Cumhurbaşkanı'nın anayasal sınırlara çekilmesi:

Cumhurbaşkanı koalisyon görüşmelerinin bir aktörü haline gelemez, siyasi parti liderlerine çağrısı anlamsızdır. Cumhurbaşkanlığı her şeye maydanoz olma makamı değildir.

6. Örtülü ödenek iki başlı olmaz:

Örtülü ödeneği bir kişi kullanır, örtülü ödenek Başbakan'ın namusuna emanet edilmiştir, iki başlılık olmaz. Cumhurbaşkanı, Başbakan'dan gizli, hangi amaçla örtülü ödeneği kullanacaktır?

7. Yeni dış politika zorunludur:

Yeni ve ekseni barış üzerine kurulu bir dış politika ihtiyacı ortadadır.

8. Gençlere her meydan özgür olmalı:

Bu ülke nüfusunun yarısı genç. Gençler potansiyel suçlu olarak görülmemeli, düşüncelerinden ötürü hiç kimse yargılanmamalı, tüm kentlerin meydanları özgürlüğe açık olmalı.

9. Yasaksız Türkiye:

Yasaklarından kurtulmuş, düşünen, üreten, hakça paylaşan ve özgürce konuşan bir Türkiye istiyoruz.

10. Medya özgür olmalı:

Medya tam özgür olmadan demokrasi işlemez. TRT iktidar borazanı olmaktan çıkmalı, Genel Müdür atamaları siyasetten etkilenmemeli. İktidarın sopası olan bir RTÜK modelini biz kabul etmiyoruz.

11. Vergi denetimi adil olmalı:

Vergi denetimi siyasi amaçlı kullanılmamalı, fikrini açıklayan işadamının kapısına ertesi gün denetim elemanı dayanmamalı.

12. Kesin Hesap Komisyonu:

TBMM'de Kesin Hesap Komisyonu kurulmalı. Vatandaştan toplanan vergilerin hesabı kuruşuna kadar verilmesi demokrasinin gereğidir.

13. Anayasa değişikliği:

Anayasa değişikliği öncelikle yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığını sağlayacak şekilde ele alınmalı.

14. Yolsuzlukla Mücadele:

Yolsuzlukların üzerine mutlaka ve sonuna kadar gidilmeli.

Kaynak:Haber Kaynağı