CHP'DE KRİTİK YARIŞ

CHP'DE KRİTİK YARIŞ

CHP'de yaklaşan seçimli kurultayda Yeni genel başkanı belirlemede büyük etken olacak 3 büyük ili seçim heyecanı sardı.

CHP'de kurultay delegelerinin önemli bölümünü oluşturan İstanbul, İzmir ve Ankara'da il başkanlığı için çok sayıda aday üç koltuktan birine oturmak için yarışıyor.

BU AY İÇİNDE TÜM İLLERDE BİTECEK

CHP’de 16-17 Ocak’ta yapılacak 35. Olağan Kurultay öncesi gözler kurultay delegelerini de belirleyecek il kongrelerine çevrildi. Radikal'den Ercan Sarıkaya'nın haberine göre, bu ay içinde tüm illerde kongrelerin bitirilmesi bekleniyor. Ancak gözler yaklaşık 300 kurultay delegesi bulunan İstanbul, Ankara ve İzmir’deki yarışlarda olacak. İzmir 20 Aralık, Ankara 26, İstanbul ise 27 Aralık’ta il başkanını seçecek.

KARAYALÇIN ADAY DEĞİL AMA...

En çok delegeye ve siyasi ağırlığa sahip il olan İstanbul’da ilçe kongreleri tamamlandı. İl başkanı seçimi ise 26-27 Aralık tarihlerinde Bostancı Gösteri Merkezi’nde düzenlenecek kongrede yapılacak. Mevcut İl Başkanı Murat Karayalçın aday olmayacağını açıkladı. CHP'de Genel Merkez'in hangi adaydan yana tavır alacağı merak konusu. Genel Merkez’in herhangi bir adaydan yana “tavır” almaması ise aday enflasyona yaşanmasına neden oldu. 

İŞTE İSTANBUL ADAYLARI

Adaylık için 15’e yakın ismin çalışma yaptığı belirtiliyor. Genel Merkez’in genç ve partiyi diri tutacak bir başkan istediği konuşuluyor. Kenan Sönmez, Ali Fatinoğlu ve Necdet Saraç adaylıklarını açıkladı. Aday olabileceği söylenen isimler arasında eski vekiller Kadir Gökmen Öğüt, Çetin Soysal, Süleyman Çelebi, Berhan Şimşek, Müslim Sarı, mevcut il yöneticileri Oğuz Soydan, Şerdil Odabaşı ile Yüksel Mansur Kılıç, Cemal Canpolat konuşuluyor. CHP kulislerinde Genel Merkez’in son anda yine 'Murat Abi formülü'nü ortaya atabileceği konuşuluyor.  Ankara’ya dönmek için hazırlık yaptığı bilinen Karayalçın’ın da Kılıçdaroğlu’ndan böyle bir talep gelmesi durumunda 'hayır' yanıtı vermeyeceği dillendiriliyor. Karayalçın’ın aday olmaması halinde, yarışın Cemal Canpolat, Çetin Soysal, Oğuz Soydan ve Kadir Gökmen Öğüt arasında geçebileceği iddia ediliyor. 

İZMİR’DE ÇIKMAZ

CHP İzmir İl Başkanlığı seçim ise bu hafta sonu yapılacak. İstanbul gibi İzmir’de de aday enflasyonu var. Çok sayıda isim konuşuluyor. Ancak İzmir’de Genel Merkez ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun tavrı belirleyici olacak. İzmir İl Başkanı Bedri Serter yeniden aday olduğunu açıkladı. Adaylık için eski vekil Alaattin Yüksel’in de adı ön plana çıkıyor. Yüksel’i, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun desteklediği öne sürülüyor. Kocaoğlu'nun da en büyük kozunun bir süredir Çeşme’de ‘Özgürlükçü Sol Grup’ adıyla toplantılar düzenleyen oluşum olduğu dile getiriliyor. Grubun, Yüksel’in başkan olması için Kocaoğlu’yla birlikte kulis yaptığı iddia ediliyor. 1 Kasım seçimlerinden sonra "CHP nasıl kurtulur?" sorusuna Çeşme'de bir otelde düzenlenen toplantıda yanıt arayan bu oluşumda, PM üyeleri ve belediye başkanları da var. Adaylık için CHP eski İzmir İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, Karşıyaka Belediyesi eski Başkanı Cevat Durak eski Konak İlçe Başkanı Sinan Karamustafaoğlu’nun da adı geçiyor. Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin'in de adaylık için nabız yokladığı belirtiliyor.

KESKİN GARANTİLEDİ GİBİ...

CHP'nin Ankara İl Kongresi de 26 Aralık'ta Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonun'da yapılacak. 7 ilçe başkanının değiştiği Ankara’da diğer iki il gibi aday enflasyonu yaşanmıyor. Mevcut İl Başkanı Adnan Keskin'in aday olacağı ve Genel Merkez’in de desteğini alarak başkanlığı büyük oranda garantilediği konuşuluyor. Eski Çankaya İlçe Başkanı Mehmet Perçin’in de yarışa girebileceği dillendiriliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı