ÇERKEZLERDEN SÜRGÜN PROTESTOSU

ÇERKEZLERDEN SÜRGÜN PROTESTOSU

Çerkesler, sürgün edilişlerinin 150'inci yıldönümünde bayrak ve pankartlarla yürüyüş yaparak, protesto etti

HATAY'ın Reyhanlı İlçesi'nde yaşayan Çerkesler, sürgün edilişlerinin 150'inci yıldönümünde bayrak ve pankartlarla yürüyüş yaparak, protesto etti.

İlk olarak Yenişehir Mahallesi'ndeki Reyhanlı Çerkes Derneği (Adige Khasa) binasında toplanan yaklaşık 200 Çerkes, daha sonra ellerinde Çerkesya Bayrağı ve pankartlarla yürüyüşe geçti. 'İntikam değil adalet istiyoruz', 'Yaşın Çerkes hakları', 'Soykırım, sürgün insanlık suçudur' şeklinde sloganlar atan Çerkesler, yaklaşık 1 kilometrelik yürüyüşün ardından Bağlar Mahallesi'ndeki alana geldi.

'KARADENİZİN BALIKLARINI YEMİYORUZ'

Burada, Soma'daki maden faciasında yaşamını yitirenler ile Reyhanlı'daki patlamalar ve sürgünde ölen Çerkesler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra bir açıklama yapan Dernek Başkanı Uğur Pihava, Çerkeslerin 150 yıl önce, anavatanı Kuzey Kafkasya'dan Ruslar tarafından sürgün edildiğini belirterek şunları söyledi:

"Uzun süren savaşta milyonlarca insan öldü. Savaşın bittiği 21 Mayıs 1864 günü Soçi'de Ruslar büyük bir zafer kutlaması yaparken, Çerkesler ise yıkılmış, haklarını kaybetmiş ve binlerce yıl yaşamış oldukları anavatanlarından hiç tanımadıkları bir başka coğrafyaya ölüme gönderilmiştir. 150 yıl önce sürgün edilen halk olarak Balkanlarda, Türkiye, Suriye, Ürdün, İsrail ile dünyanın 50 ülkesinde yaşamaya mahkum edildik. Çerkesler, sürgün yolunda nüfuslarının yarısını kaybetti. Karadeniz'deki balıkları atalarımızın eti ve kanı ile beslendiği için yemiyoruz. Sürgünde rol oynayan imparatorlukların bugünkü mirasçıları olan Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya'ya sesleniyoruz; uğradığımız bu tarihi haksızlığı sona erdirin. Anavatanımızla yeniden kucaklaşmak için önümüzü açın, dönüşümüzü kolaylaştırın. Bize çifte vatandaşlık verin. Kafkasya'da barış ve istikrar içerisinde yaşamımıza fırsat tanıyın."

Açıklamanın ardından Çerkesler, olaysız dağıldı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı