Cemaat Rengini Belli Etti

Cemaat Rengini Belli Etti

Şike operasyonundan bu yana Gülen Cemaati ve Fenerbahçe arasında olan gerginlik, ilk kez somutlaştı. Cemaat’in proje takımı Kasımpaşaspor, Fenerbahçe’nin UEFA Tahkim Kurulu’ndaki duruşmasına katılan Orhan Şam’ın sözleşmesini fesh etti.

Şike operasyonundan bu yana Gülen Cemaati ve Fenerbahçe arasında olan gerginlik, ilk kez somutlaştı. Cemaat’in proje takımı Kasımpaşaspor, Fenerbahçe’nin UEFA Tahkim Kurulu’ndaki duruşmasına katılan Orhan Şam’ın sözleşmesini fesh etti.Gülen Cemaati ve Fenerbahçe arasında 3 Temmuz’dan bu yana var olduğu sayılan fakat kanıtlanamayan gerginlik ilk kez somut bir boyuta ulaştı.

Fenerbahçe’nin UEFA Tahkim Kurulu’ndaki soruşturması kapsamında yurt dışına giden, geçtiğimiz aylarda Kasımpaşaspor ile üç yıllık sözleşme imzalayan Orhan Şam’ın bizzat kulüp yöneticisi Turgay Ciner’in talimatıyla kadro dışı bırakıldığı ve fesih işlemlerinin yürürlüğe konulmasının gündeme getirildiği iddia edildi. Kasımpaşa’nın yönetim kurulu düşünüldüğünde, talimatın okyanus ötesine hoş gözükmek için olduğu ihtimali güç kazanıyor.

Kasımpaşaspor, işadamlarından oluşan yeni yönetimiyle 2012-2013 sezonunda Süper Lig’de mücadele etmeye başlamıştı. Yönetimde Cemaat’e yakın Beşiktaşlı işadamı İhsan Kalkavan gibi isimler dikkat çekiyordu.

1995 yılında Nişantaşıspor kulübünün Fethullah Gülen’e satışında aracılık eden İhsan Kalkavan’ın kulübe destekleri bununla da bitmez. Kalkavan’ın yönetimine girdiği kulübe maddi yardımlarının yağmur gibi aktığı Nişantaşıspor; iki kez şikeyle anılır. İlki, 3. Lig’de 2000-2001 sezonunun son haftasındaki Edirne maçıdır.

Kümede kalma yolunda 5-0 mağlup götürdüğü maçta son on dakikada dört gol atıp averajla kümede kalan Nişantaşıspor, bir sonraki sezon amatöre düşer ama adı sonraki sezonda da şikeye karışacaktır. Kümede kalma savaşı veren kulüplerin arasında aynı saatte oynanma kuralı Edirnespor-Nişantaşıspor maçının ikinci yarısı kasıtlı olarak on dakika geç başlatılarak ihlal edilecek, Vefa’nın 1-1 berabere kalmasıyla son on dakikada averaj olarak öne geçmek için gerekli koşulu 5-0’dan 5-4’e getirerek tutturacaktır Nişantaşıspor. Mevzubahis maç için TBMM 2005’te kurduğu şike komisyonunda yoğun bir incelemeye giriştiyse de yollar tıkalı çıkar...

Bir sonraki sezonda ise Bilecikspor maçında Nişantaşı kulübünün Bilecik’in şampiyonluk yolundaki rakibi Eyüpspor’dan 10 milyar teşvik primi aldığı Şike Tahkik Kurulu’ndan onaylanan Nişantaşı’nın bu onama vesilesiyle aldığı ceza, TFF tarafından kaldırılacaktı.

Bütün bu hadiselerden yıllar sonra, bir dergiye verdiği açıklamada İhsan Kalkavan Beşiktaş dönemlerinde Fenerbahçe ve Galatasaray’ın rakiplerine forma reklamı yoluyla teşvik yolladığını itiraf edecekti.