CEMAAT OKULLARINDA FLAŞ AÇIKLAMA

CEMAAT OKULLARINDA FLAŞ AÇIKLAMA

Bakan Avcı, Yurt dışındaki okullarla ilgili izlenecek yolun ayrıntıları Bakanlar Kurulu'nda ayrıntıları konuşuldu, vakıf statüsünde olacak. Adı "Maarif Vakfı olacak" dedi.

AKP İktidarının Fethullah Gülen Hareketine operasyonu hız kesmeden devam ediyor. Dün gece yarısı yapılan ani bir operasyon ile el konularak TSMF'na devredilen Bank Asya'nın ardından, yurdışında faliyette bulunna yüzelerce okulda AKP İktidarı tarafından kurulacak bir vakfa devrediliyor. Cumhuriyet'te yer alan habere göre; Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yurt dışındaki eğitim kurumlarına ilişkin kurulacak vakfın adını açıkladı. Bakan Avcı, Yurt dışındaki okullarla ilgili izlenecek yolun ayrıntıları Bakanlar Kurulu'nda ayrıntıları konuşuldu, vakıf statüsünde olacak. Adı "Maarif Vakfı olacak" dedi.

"ANLAMLI BİR İSİMLENDİRME"

Avcı, televizyonda katıldığı bir programda soruları yanıtladı. Avcı, soru üzerine, yurt dışındaki okullara ilişkin oluşturulacak sistemin ayrıntılarının Bakanlar Kurulu'nda konuşulduğunu söyledi. Bunun vakıf olarak yapılandırılacağını ifade eden Avcı, şöyle devam etti:

BÜTÜN DÜNYADA FALİYET GÖSTERECEK

"Bütün dünyada faaliyet gösterebilecek bir vakıf statüsünde çalışacak. Dünyanın her yerinde bu vakfın, oranın sosyal, siyasi, hukuki şartlarına uyum gösterebilecek esneklikte yerel uzantıları da olabilecek bir yapı. Adı Maarif Vakfı. Yani maarif bizim kültürümüzde özellikle komşularımızda, Arapça konuşan ülkelerde, yabancılık çekmeyecek bir isimlendirme olduğu için, yine çok kapsayıcı irfana gönderme yapması itibarıyla da bence çok anlamlı olacak bir isimlendirme."

cemaat-okullari-meb-e-mi-birakiliyor-41045-(1).jpg

KADRO HER KURUMUN ÖZEL ŞARTLARINA GÖRE OLUŞTURULACAK

Kadroyu her kurumun kendi özel şartlarına göre oluşturacaklarını dile getiren Avcı, "Onun için vakıf olması gerekiyor. Çünkü devlet memuru statüsünde ve zihniyetinde yürütülebilecek hizmetler değil bunlar. Daha idealizm gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İSTİHDAM VAKIF ÜZERİNDEN YAPILACAK

Bunun bürokratik atamalardan farklı olacağını dile getiren Avcı, şunları kaydetti:

"Burada aynı zamanda ciddi fedakarlık gerektiren, özel bir ilgi gerektiren, bu konulara gönül vermiş olmayı gerektiren bir alanda çalışacak. En başta bir gurbet şartı var, dolayısıyla bunları bilerek bu işlere talip olacak. İstihdam vakıf üzerinden yapılacak. Böylece yurt dışında pek çok yerde zaman zaman kendi okullarımızla ilgili karşılaştığımız, mesela ücret problemlerini vs. buralarda vakıf üzerinden daha kolay aşabiliriz. Bazı yerlerde de yerelden istihdamın, o ülkelerden de bu amaca hizmet edecek yerel kadrolardan da yararlanmayı sağlar vakıf yapılanması."

gulen_cemaat_okul.jpg

ARINÇ İSİM VERMEMİŞTİ

Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yurtdışındaki okulların vakıf haline dönüştürülmesine ilişkin, "Kuracağımız sistem mutlaka vakıf olacaktır, ismini de tespit ettik. Mahkeme tescil edecek, mutlaka kamu desteğinde ama sivil bir yapılanma olacak. Kamu desteğinin bulunmadığı böyle bir ciddi vakfın ayakta durması mümkün değildir. Yüzde 70 sivil, yüzde 30 kamu desteğiyle olabilir" demiş ancak vakfın adını açıklamamıştı.

MAARİF KELİMESİ MİLLİ EĞİTİMDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Türk Dil Kurumu'nda "Öğretim ve eğitim sistemi" olarak tanımlanan maarif kelimesi, Milli Eğitim'de önemli bir yere sahip. Milli Eğitim Bakanlığı; 1923'ten 27 Aralık 1935 tarihine kadar "Maarif Vekaleti", 28 Aralık 1935'den 21 Eylül 1941 tarihîne kadar "Kültür Bakanlığı", 22 Eylül 1941'den 9 Ekim 1946 tarihine kadar "Maarif Vekilliği", 10 Ekim 1946'dan sonra "Millî Eğitim Bakanlığı", 1950'den sonra "Maarif Vekaleti", 27 Mayıs 1960 tarihinden sonra "Millî Eğitim Bakanlığı" adıyla çalışmalarını sürdürmüştür.

Kaynak:Haber Kaynağı