Cemaat, Erdoğan'ı sildi; AKP'nin başına yeni isim

Cemaat, Erdoğan'ı sildi; AKP'nin başına yeni isim

Gülen Cemaati’nin yaptığı, tartışmalara ve “Cemaat, hükümete ‘One minute’ dedi” yorumuna neden olan açıklamanın Erdoğan sonrası döneme hazırlık olduğu ve cemaatin AKP'nin başına kendine yakın bir ismi istediği ileri sürüldü.

Gülen Cemaati'ne yakınlığı ile bilinen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı tarafından yayımlanan, Başbakan Erdoğan’ın,Türkmenistan'a giderken “Böyle şeyler medya üzerinden yapılmaz” diyerek, konuşmaktan kaçındığı ve cemaate “Gelin baş başa görüşelim” mesajını verip yeni bir pazarlığı sürecini açtığı 11 maddelik açıklamayı BirGün’e değerlendiren Mehmet Bekaroğlu, ilginç yorumlarda bulundu.

BirGün’den Can Uğur’un haberine göre; islamcı camianın tanınmış isimlerinden Mehmet Bekaoğlu, cemaatin Erdoğan sonrası döneme hazırlık yaptığını belirterek, “Cemaat tarihinde ilk kez açıktan bir siyasi iradenin karşısında tavır takındı. Bu oldukça önemli bir durum. Bu açıdan bakıldığında Cemaat'in artık Erdoğan'sız bir AKP hayal ettiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Açıklamanın da bu bağlamda okunması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

"AKP'NİN BAŞINA BAŞKA İSİM İSTİYOR"

Cemaat'in AKP'nin başına kendilerine daha yakın bir ismin getirilmesi için mücadele ettiğini dile getiren Bekaroğlu“Kamuoyunda tartışılan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı formülü de bununla ilgili. Cemaat artık AKP'nin başında kendilerine daha yakın  bir ismin geçmesini istiyor” diye konuştu. 

Cemaat'le AKP arasındaki tartışmanın ciddi boyutlara ulaştığına vurgu yapan Bekaroğlu, karşılıklı yapılan açıklamaların da bu durumu desteklediğini söyledi.

"YEREL SEÇİMLER KRİTİK"

Bekaroğlu yaşanan bu ayrışmanın yerel seçimler sürecinde açık biçimde kendini göstereceğini söyledi. AKP'nin güçlü olduğu illerde Cemaat'in AKP'nin adaylarını desteklemeyebileceğini belirten Bekaroğlu, “Yerel seçimler bu ayrışmanın gösrülmesi anlamında oldukça kritik. Cemaat AKP tarafından çıkartılan adaylarıı desteklemeyebilir. Farklı adayları öne çıkartabilir. Bu süreçte AKP güçlü olduğu bazı adayları kaybedebilir” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Kamuoyunda MİT krizi olarak bilinen MİT Müsteşarı hakan Fidan'ın görevinden alınmasıyla su yüzüne çıkan Cemaat-AKP ayrışması Gezi direnişinde Cemaat'in AKP'ye yönelik eleştirileriyle birlikte giderek derinleşmişti. Bu süreçte iki taraf da çeşitli eleştirilerde bulunurken önceki gün Cemaat, AKP'nin“eleştirilerine” yanıt veren 11 maddelik bir bildiri yayımlamıştı