ÇEKİRGE VE HAMAM BÖCEĞİ SATIŞLARI PATLADI

ÇEKİRGE VE HAMAM BÖCEĞİ SATIŞLARI PATLADI

Antalyalı girişimci Selami Gökgöl gelen talebe yetişemiyor.

Canlı yem üreticisi Selami Gökgöl'ün evcil hayvanlara yem olarak ürettiği çekirge, hamam böceği ve un kurdu "yok" satıyor.

Mira Canlı Hayvan Böcek Turizm İnşaat Tarım Ticaret Limited Şirketi sahibi Selami Gökgöl, Antalya'da yaklaşık 9 yıldır faaliyet gösteren çiftliğinde çekirge, hamam böceği (shelfordella tartara) ve morio kurdu, un kurdu ve cırcır böceği üretiyor. Tanesi 25 kuruş ile 10 lira arasında değişen fiyatlardan satışa sunulan canlıların yüzde 90'ı canlı yem olarak iç piyasada tüketiliyor, yüzde 10'u da Almanya ve Avusturya'ya ihraç ediliyor.

Selami Gökgöl, akvaryumda beslediği balıklarına canlı yem bulmakta zorlanması üzerine çekirge beslemeye başladığını söyledi.

Yılda 1 milyon çekirge

Yaklaşık 5 dönümlük çiftlikteki 900 metrekare kapalı alanda yılda 1 milyon çekirge ürettiklerini kaydeden Gökgöl, şöyle konuştu:

"Çekirge çabuk üreyen, ancak çabuk da ölebilen bir hayvan. Üretimi çok kolay değil. Doğal ortamlarını yaratmak için iklimlendirmeyi çok iyi yapmak mecburiyetindesiniz. Üreme döneminde nem oranı yüksek olacak, yetişme döneminde ise nemli bölgeden alacaksınız. Ayrıca beslenmeleri çok önemli, onlar için özel bitkiler ekiyoruz. Pazardan gelen taleplere göre üretimi ayarlıyoruz. Hayvanat bahçeleri, akvaryum sahipleri, kedi, köpek ve vahşi hayvan sahipleri müşterimiz. Yani her türlü etçil hayvan tüketiyor bunları. Ürettiğimiz çekirgeler doğada bulunanlara göre biraz daha farklı. Doğadaki çekirgeler elinizi, ayağınızı oynattığınızda sağa sola sıçrar. Bizim çekirgelerimiz daha uysal, rahatlıkla elinize alabilirsiniz, kaçmazlar. İkinci avantajları ise arka bacaklarındaki tırtırlar. Doğadaki çekirgelere tırtırları daha yumuşak. Bu nedenle bu çekirgeleri tüketen hayvanların boğazları tahriş olmuyor. Ayrıca protein oranı çok yüksek, yüzde 62."

Hayvanlar için canlı yem

Üretimde çeşitlilik yaratmak amacıyla çekirgenin ardından hamam böceği ve un kurdu üretimine başladıklarını anlatan Gökgöl, halen üç çeşit hamam böceği, iki çeşit cırcır böceği, un kurdu ve morio kurdu üretimleri bulunduğunu söyledi.

Gökgöl, hamam böceği üretiminin çekirgeye göre daha kolay olduğuna işaret ederek, kurtların daha çok, kuş besleyenler ve balıkçılara satıldığını, çekirge ve hamam böceğinin ise sürüngen, örümcek ve kedi, köpek gibi hayvanlar tarafından tüketildiğini söyledi.

Önümüzdeki yıllardaki hedefinin uğur böceği gibi yararlı böcek üretmek olduğunu açıklayan Gökgöl, "Yatırım kolay değil. Buraya 350 bin liralık yatırımla başladık, Ar-Ge çalışmalarıyla 1 milyon lirayı buldu" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı