ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENİYOR! İHA'LAR BAĞDAT SEMALARINDA!

ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENİYOR! İHA'LAR BAĞDAT SEMALARINDA!

İnsansız Hava Araçları Bağdat semalarında uçmaya başladı.

ABD yönetimi, İnsansız Hava Araçları’nın ‘gerektiği takdirde vatandaşlarını korumak amacıyla’ Irak’ın başkenti üzerinde uçtuğunu duyurdu. Washington İHA'ların IŞİD'e operasyon düzenlemeyeceğini de açıkladı.

AFP haber ajansında yer alan bilgiye göre üst düzey bir ABD’li yetkili, İHA uçuşlarının Bağdat’taki Amerikan askerleri ve diplomatlarını korumak amacıyla yapıldığını açıkladı.

Yetkili, İHA’ların Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı bir operasyon ya da saldırı niyetinde olmadığını ifade etti.

ABD yönetimi, IŞİD saldırılarının ardından birçok bölgeden çekilmek zorunda kalan Irak ordusuna eğitim vermek amacıyla yaklaşık 200 askeri danışmanı başkent Bağdat’a gönderdi.

Ülkenin güneyindeki Basra Körfezi’nde de ABD’ye ait uçak gemileri güvenliği artırmak ve olası bir operasyona destek vermek amacıyla hazır bulunuyor.

ABD Başkanı Barack Obama geçtiğimiz hafta muharip askerlerin Irak’a gönderilmesinin söz konusu olmadığını açıklamıştı.

Samarra'da şiddetli çatışmalar

Öte yandan IŞİD'in Bağdat'ın kuzeyindeki Samarra kentine havan bombalarıyla gerçekleştirdiği saldırılara Irak ordusu hava operasyonuyla karşılık veriyor. Tikrit kentinde de yoğun çatışmalar var. IŞİD orduya karşı savunma pozisyonuna geçti.

Samarra'daki çatışmalarda Irak ordusundan ve emniyet güçlerinden 19 kişi öldü ve yaralandı.

Irak ordusu Tikrit ve Beyci'deki hava saldırılarını da yoğunlaştırdı. Perşembe günü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) elinde bulunan Tikrit'e asker takviyesi yapan ordu güçleri kenti havadan da bombalamaya devam ediyor.

Reuters haber ajansına göre, Irak ordusuna bağlı askerler Tikrit Üniversitesi'nin bulunduğu bölgeye iniş yaptı. Helikopterlerden en az biri silahlı gruplar tarafından düşürüldü.

Irak resmi televizyonuna göre, Irak ordusu Tikrit'i iki günde IŞİD'den temizleyeceğini açıkladı ve Tikrit'teki sivilleri evlerinden çıkmamaları konusunda uyardı.

Tikrit Üniversitesi'nde görev yapan öğretim üyesi Ahmed Cubbur üniversiteye tarım ve spor yüksekokullarında üç Irak helikopterinin inişinin ardından çatışmaların yaşandığını söyledi.

Ancak Al Jazeera'nin ulaştığı yerel kaynaklara göre, bölgede herhangi bir silahlı grup bulunmuyordu ve askerler ayrım gözetmeden ateş ettiler.

Al Jazeera'ye konuşan bir Tikritli "Buraya varil bombası attılar, evdeydik ve arka arkaya iki patlama meydana geldi. Burada kimse yok, bölgede hiçbir silahlı grup yok" diye konuştu.

Başkent Bağdat'ın 160 kilometre kuzeyindeki Tikrit, ülkenin eski lideri Saddam Hüseyin'in doğup büyüdüğü kent. İsyancıların kentte etkin olmaya çalıştıkları biliniyor.

'Beyci rafinerisi ordunun elinde'

Irak ordu sözcüsü Kasım Ata, Irak ordusunun Beyci petrol rafinerisini ele geçirdiğini söylemiş ve söz konusu gelişmeyle ilgili video yayınlamıştı.

Ata, rafinerideki tüm IŞİD güçlerinin öldürüldüğünü ve kontrolün Irak ordusunda olduğunu söylemişti.

Beyci rafinerisi daha önce IŞİD'in eline geçmiş ve bölgedeki çatışmaların artması üzerine binlerce rafineri çalışanı tahliye edilmiş ve ham petrolün rafine edilme işlemi durdurulmuştu.

Beyci'de rafinerinin dışında kalan bölge ise hâlâ IŞİD'in elinde.

Kaynak:Haber Kaynağı