ÇARŞI İDDİANAMESİ TAMAMLANDI, İŞTE O İDDİANAME

ÇARŞI İDDİANAMESİ TAMAMLANDI, İŞTE O İDDİANAME

35 kişi hükümeti devirmekle suçlanıyor

Beşiktaş taraftar grubu Çarşı hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı. T24’ün haberine göre; İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adem Meral'in hazırladığı ve 35 kişinin yargılanacağı Çarşı davasındaki suçlamalar arasında, hükümeti devirmek, kaos ve otorite boşluğu oluşturmaya çalışmak, ülkedeki zaafiyeti dış destek alarak servis etmek bulunuyor.

İddianamede Çarşı grubu üyelerinin evlerinde yapılan aramalarda otomatik tabanca, kalaşnikof silah, şarşör ve kelepçeler bulunduğu öne sürülüyor.

İşte Çarşı davası iddianamesi

Suç Tarihi: 16 Haziran 2013

Suç Yeri: Taksim Gezi Parkı

Sanık: Beşiktaş JK” taraftar grubu “Çarşı” üyeleri

“Koray Yalnız, Rüştü Aytan, Arda Mutlu Doğan, Sezgin Gülnar, Kaan Kabaş, Cem Yakışkan, Sarp Dağ, Barış Karaca, Atay Kesik, Mahmut İli, Numan Bülent Ergenç, Erdener Karataş, Volkan Eroğlu, Ant Erbirsin, Yusuf Demirci, Burak Bulut, Hüseyin Fidan, Ayhan Güner, Tuncer Gençer, Erdem Işık, Hakan Bora, Halil İbrahim Erol, Emre Işık, Engin Sarar, Serkan Sevim, Savaş Yeşiltepe, Aykan Uyanıktürk, Murat Eroğlu, Erol Özdil, İbrahim Aydın, Musa Fırat, Güray Sözmen, Mustafa Uysal, İbrahim Halilullah Turan, Hakan Tezel.”

Adli kontrol ve yurtdışı yasağı: Numan Bülent Erginç, Kaan Kabaş, Güray Sözmen, Erol Özdil, Emre Işık, Tuncel Gençer.

Suç: Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, toplantı ve gösteri yürüyüşünde görevlendirilenlerin görevlerini yapmalarına engel Olma, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme yönetme bunların hareketlerine katılma, ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, görevi yaptırmamak için direnme, terör örgütü kurmak veya yönetmek.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adem Meral: “Şüphelilerin eylemlerdeki asıl amacının Taksim Gezi Parkı’na yapılması için ağaçların kesilmesini engellemek olmadığı, bir kısım şüphelilerin telefon kayıtlarından da anlaşılacağı üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin yasal olarak kurulmuş hükümetini gayrı yasal yollardan devirmeyi amaçladıkları bu sonucu kolaylaştırmak içinde ülkede kaos ve otorite boşluğu oluşturmaya çalıştıkları özellikle eş güdümlü olarak Ankara ve İstanbul’daki Başbakanlık ofisini ele geçirerek yabancı basın organlarına da ülkedeki zafiyet görünümü görüntüleri servis etmek sureti ile dış destek alarak amaçlarına ulaşmaya çalıştıkları, şüphelilerin savunmalarının tamamen suçtan kurtulmaya yönelmiş olduğu bu şekilde şüphelilerin üzerlerine atılı suçu işledikleri soruşturma evrakı kapsamında anlaşılmakta.”

Deliller: Olay yeri görüntüleri, baz istasyonu tespitleri, telefon görüşmeleri, emanet eşyaları.

Sanıkların evlerine baskın yapan polisin ele geçirdiği sözde suç aletleri: “Gaz maskeleri, koruyucu gözlük, cep telefonları, fişek, otomatik tabanca, şarjör, sis bombası, meşale, bıçak, mermi, metal kelepçe, plastik kelepçe, kelepçe anahtarı, bilgisayar, flaş bellek, esrar, muşta, Kalaşnikof tüfek, kılıç, CD, hard disk, imaj hard disk, baret, bez maske.”

'FORZA BEŞİKTAŞ OĞLUM ÇARŞI GELDİ'

Taksim Gezi Parkı olayları sırasında sanıkların söyledikleri sözler, sloganlar, söylemler, telefon görüşmeleri ve mesajlar da iddianameye girdi.

İşte bunlardan bazıları;

'Biz Taksim’e savaşmaya gidiyoruz', 'Forza Beşiktaş oğlum Çarşı geldi', 'Gezi sadece ağaç meselesi değildir', 'Tayyip pabucu yarım çık dışarıya oynayalım', 'Baktık polis gelmiyor şişeleri aldık polise saldırdık polisi deli ettik', 'Omuz omuza verip Ak Parti’ye şey yapacağız', 'Artık benim bir davam var ya orada öleceğim ya da hayatta kalıp direneceğim', 'Tamam hükümeti düşüreceğiz merak etme arkamda olduğunu biliyorum dostum sağol, bugün yaralıyım dinleniyorum akşama kadar akşam devam', 'Çarşı nerede biz oradayız Gezi Parkı’na çıkacağız', 'Zamanı gelince emin olun bizimde elimizde emanetler olacak bakalım o zaman ne yapacaksınız', 'Biz Taksim’e şey için gittik her türlü gittik yani'.

31 Mayıs 2013 tarihinde Taksim Gezi Parkı’nda başlayan olaylara katıldıkları iddiasıyla Beşiktaş Jimnastik Kulübü taraftar grubu Çarşı için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bir iddianame hazırladı. Darbe iddiasıyla Çarşı Grubu’ndan yaklaşık 35 kişi yargılanacak.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, 20 ile 40 yaşları arasında olan Çarşı Grubu üyelerinin yaşadığı adreslere eş zamanlı baskın düzenledi. Ele geçirilen çok sayıda mühimmat iddianameye suç aleti olarak kaydedildi. 

Taksim Gezi Parkı’nın yerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan alışveriş merkezi projesine karşı başlayan barışçıl gösterilerde onlarca kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı ve çok sayıda gösterici işkence edilerek gözaltına alındı.

Ağaçların kesilmesini önlemek isteyenler parkın içinde çadır kurarak adalet nöbetine başlamış ancak 31 Mayıs 2013 sabahı polis ani bir şafak baskını ile göstericilerin üzerine kimyasal katkılı tazyikli su, gaz ve plastik mermi kullanarak müdahale etmişti. Polis baskınının ardından binlerce kişi sokaklara çıkarak polis şiddetini protesto etmiş ve bu olaylar 15 gün sürmüştü.

Davanın ilk duruşması 16 Aralık 2014 günü saat 09:30’da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Duruşmaya çok sayıda avukatın katılması bekleniyor.  Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Özgürlükçü Avukatlar Grubu (ÖDAV) avukatları gönüllü olarak sanıkların savunmasını üstlenecek.

Kaynak:Haber Kaynağı