Çapulcular gitti ‘Kemirgenler’ geldi

Çapulcular gitti ‘Kemirgenler’ geldi

Başbakan Erdoğan, Gezi Parkı eylemcilerine yönelik başta 'çapulcular' olmak üzere yaptığı benzetmelere bir yenisini ekledi ve bu kez 'kemirgenler' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nu (TESK) tarafından Vilayetler Evi’nde verilen iftarda konuştu


Esnafa yönelik övgü dolu bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, “Esnaf bizim tarihimizde 12. Yüzyıldan bugüne kadar ahlakın, disiplinin, dayanışmanın adeta yapı taşıdır. Biz de esnaf gönül yapmayı, kar etmeye tercih eder. Biz de esnaf, insanların kalbinde edindiği mertebeyi, kasa defterinin önünde tutar. Bizim esnafımız, akşam ne kadar para kazandığından çok, ne kadar gönül kazandığının muhasebesini yapan kişidir.Esnaf,sosyal dayanışmanın öncüsüdür.Esnaf toplum içinde edebin, adabın, terbiyenin koruyucusu, yaşatıcısıdır. Esnaf Ahi’dir yani kardeştir, cömerttir. Bizim kadim medeniyetimizde Ahilik teşkilatımızda esnaf olmak öyle kolay değildir. Dükkan açan, alım satım yapan öyle kolay kolay esnaf olamaz. Esnaf olmanın uzun bir listesi var. Güzel ahlaklı olacak.Sözünde sevgisinde vefalı olacak. içi dışı sözü bir olacak. Her zaman her yerde Allah’a güvenecek. Alimlere dost olacak. Yolda, sokakta Ahili’ğin kurallarına harfiyen uyacak” şeklinde konuştu.


“BAZI DÜKKAN SAHİPLERİ TEHDİT EDİLDİ”


Haram yemenin esnafın felaketi olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, “Esnaf yani Ahi, Ahilik’in üç açık şartını yerine getirecek. Elini, kapını, sofranı açık tut. Aynı zamanda esnaf, Ahilik’in üç kapalı şartını da yerine getirecek. Nedir onlar: dilini, gözünü, belini bağlı tut. İşte biz böyle bir teşkilata sahip bir milletiz. İstanbul başta olmak üzere, yapılan hukuksuz eylemlerde, esnafımıza çok zararlar verildi. Esnafımız malesef hedef alındı. Sokakların terörize edilmesinden dolayı çok sayıda esnafımızın işleri bozulurken, bazı sokaklarda dükkanlara saldırdılar. Masa çerçeve kırıldı. Dükkanlar yağmalandı. Bazı dükkan sahipleri tehdit edildi. Esnafın son derece duyarlı, aklı selime davet eden uyarıları ne yazık ki dinlenmedi. Hatta hakaretlerle, şiddetle karşılık buldu. Türkiye’nin esnafı, tarihi boyunca, vandallığın, barbarlığın, yağmacılığın şiddetin karşısında durmuştur.Çünkü esnaf öngörü sahibidir.Son olaylarda da esnaf Türkiye’nin hedef alındığını, güçlenen ekonomisinin hedef alındığını görmüş bu eylemlere karşı net bir şekilde tavrını almıştır” diye konuştu.
 

“DEVLET MİLLETİ İLE ELE ELE”


Güvenlik ve asayişin toplum ile birlikte sağlanması gerektiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, “Bizim vazifemiz, güvenliği, asayişi, istikararı tesis etmektir. Esnaf, tüccar, girimci hükümetten güvenli ve istikrarlı bir ülke inşaa etmesini bekler. Ama bunu sadece biz mi yapacağız. Hep beraber yapacağız. Devlet milleti ile el ele yapacak” dedi.


“ZAVALLI KEMİRGENLER”


Esnafa zarar verilmesine izin verilemeyeceğini kaydeden Başbakan Erdoğan şöyle konuştu: “Bizim üzüldüğümüz şey şu: Sokakların sistemli bir şekilde terörize edilerek, esnafa, benim zanaatkar kardeşime, tüccara zarar verilmesine biz asla göz yumamayız. İstanbul’da olaylar çıktığında birileri çıktı, ’6 ay tüketmeyelim’ dediler. Ekonomiyi durduralım çağrısı yaptılar. Nasıl gözlerinin döndüğünü görüyorsunuz. Esnafı çökertirsek, hükümeti deviririz anlayışı tek kelimeyle barbarcadır. Bu ülkenin kazanımlarına, her bir ferdine nasıl bir düşmanlık ve garez içinde olduklarını görüyorsunuz. Hükümet ile olan meselesini Türkiye ekonomisini çökermek suretiyle halletmek isteyenlerin, 76 milyonun içinde bulunduğu geminin tabanına delik açmaya çalışan zavallı kemirgenlerden hiç bir farkı yoktur. Sandıktan umudu olmayan insan, işte bu şekilde kendi ülkesini çökertmek için çağrılar yapıyor. Türkiye bunların kirli girişimlerine boyun eğmeyecek kadar büyük bir ülkedir.”


ACABA BU İKTİDAR KİMİN YAŞAM TARZINA KARIŞTI


Gezi eylemlerinin Türkiye’ye olan zararlarını açıklayan Başbakan Erdoğan, “Başta esnafımız olmak üzere, milletimizin sağduyuları bu tür saldırıları etkisiz hale getirecek. Milletimiz de esnafımız da kimin neyin peşinde olduğunu çok net bir şekilde görmüştür. Özellikle istanbul, Ankara gibi şehirlerde, Allah aşkına şu inen esnafımızın cam çerçevesini, şu güzelim şehrimizin o seramikleri, duraklar, kamu araç gereçleri bunlar yakılıp yıkılırken acaba bunlarda gerçek bir milliyetperverlik, vatanseverlik duygusu olabilir mi? Elinde molotoflarla saldıran, şiddet eğilimi ile saldıranlara acaba biz insan nazarı ile bakabilir miyiz? Bunların talebi ne? Ne istediler? Siz birşey anlayabildiniz mi? Talepleri neydi? İkide bir yaşam tarzımıza karışılmasın diye laflar ediliyor. Acaba bu iktidar kimin yaşam tarzına karıştı. Acaba kimin giyimine kuşamına karıştı. İstanbul’da biz de iftar soframızı kurduk. Türkiye’nin bütün renkleri oradaydı. Ama dert başka, Burada sizlerin ve milletimizin desteği ile hem bunların hem de bunların arkalarındaki çetelerin oyunlarını bozacak, Türkiye’yi her alanda özellikle de ekonomi de istikrarlı bir şekilde büyütmeye devam edeceğiz. Bizim birliğe, kardeşliğe, dayanışmaya ihtiyacımız var. Bunu halletmemiz lazım” diye konuştu.


“BU TOPRAKLARIN HAMURUNDA AHİLİK VARDIR”


Esnafların Ahilik geleneğine sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, “Bu toprakların hamurunda, Ahilik vardır. Yani kardeşlik vardır. Yüzyıllar boyunca esnaf, bu kardeşliği nasıl koruyup yüceltiyse, bu gün de Ahiler’den, bu kardeşliği korumalarını özelikle rica ediyorum.Hangi partiye oy verirse versin, hangi inançtan olursa olsun,her bir esnafımız Ahilik kültürüne sahip çıkıp, bunu yaşatmak için gayret göstersin. Biz eğer Ahilik geleneğini bu topraklarda yeniden hakim kılarsak emin olun hiç bir meselemiz kalmaz” dedi.


“AYLARDIR DOĞU VE GÜNEYDOĞU İLLERİNDE KEPENKLER KAPANMIYOR”


Çözüm sürecine esnafın da katkı sağladığını belirten Başbakan Erdoğan, “Aylardır, Doğu ve Güneydoğu illerinde kepenkler kapanmıyor kapatılmıyor. Esnaf nihayet güven içinde dükkanını açıp kapatıyor. Bu noktada hepimiz sorumluyuz. Van’daki bir dükkanda ne kadar bereket olursa, emin olun Edirne’dekinde de bu bereket olur.Kredi limiti 125 bin liraya kadar çıktı” diye konştu.
Başbakan Erdoğan, Kasım ayında yapılacak olan esnaf şurası ile ilgili olarak “Esnaf ve sanatkarımızın tüm sorunlarını çok kapsamlı şekilde ele alacak şurayı 15 yıl aradan sonra yeniden toplamak için çalışmalara başladık. Şurayı Kasım ayında toplamayı hedefliyoruz” dedi.