Cansız'ın annesi: Ben asker ölse de ağlarım

Cansız'ın annesi: Ben asker ölse de ağlarım

Paris'te uğradığı suikast sonucu yaşamını yitiren PKK'nın kurucularından Sakine Cansız'ın ölümünün ardından hemen hemen herkes konuştu. Ama annesi Zeynep Cansız, 'başka bir dilden' konuştu. Zeynep Cansız, "Ben asker ölse de ağlarım, ben anayım. Bu meselel

Anne Zeynep Cansız, kızı Zeynep Cansız ile Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in cenazelerini taşıyan uçağın İstanbul'a hareketinden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sakine Cansız, Kürdistan Ulusal Kongresi Paris temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt aktivist Leyla Söylemez’in cenazeleri bu akşam üzeri THY’ye ait bir uçakla saat 16.20’de Paris’ten İstanbul’a getirildi. 

THY’nin saat 16.20’de Atatürk Havalimanı’na inen uçağı apronda bulunduğu alana park ettikten sonra cenazeler kargo görevlileri tarafından uçaktan indirildi. Bir konteyner içinde olan cenazeler daha sonra Diyarbakır seferini yapacak olan ve Paris’ten gelen uçağın yanına park ettirilen Türk Hava Yolları’na ait bir başka yolcu uçağına yüklendi. 

BABA: LANET OLSUN SAVAŞA

Cenazelerle birlikte İstanbul’a gelen BDP Milletvekili Nazmi Gür, Sabahat Tuncel ve Aysel Tuğluk cenaze yakınlarıyla birlikte dış hatlar geliş salonundan çıktılar. Buradan iç hatlara geçen Sakine Cansız’ın annesi Zeynep Cansız ve Babası İsmail Cansız kendilerini bekleyenlerle bir araya geldi. Daha sonra Diyarbakır uçağına binmek için salona geçen anne ve baba Cansızları kalabalık bir grup yolcu etti. Baba İsmail Cansız burada gazetecilerin sorularına cevap olarak ,” Bu memlekette barış istiyorum, barış, barış, barış. Lanet olsun savaşa “ diye haykırdı. 

'BEN ASKER ÖLSE DE AĞLARIM, BEN ANAYIM' 
Anne Cansız, "Artık barış gelsin, artık analar ağlamasın. Barış istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz" ifadelerini kullandı. Gözyaşları içinde konuşan Cansız, "Ben asker ölse de ağlarım, ben anayım. Bu meseleler dursun artık" diye konuştu. Eşi İsmail Cansız'la birlikte İstanbul'a hareket edecek olan Zeynep Cansız, "Artık barış istiyoruz. Barış olsun, kızım görmemiş, başkaları görsün" dedi.

APRONDA KUŞ UÇMADI

İstanbul Vaililiği tarafından güvenlik nedeniyle cenazeleri Paris’ten getiren uçağın iniş saati olan saat 16.00 ‘dan itibaren Diyarbakır uçağının kalkış saat olan 18.45’e kadar Atatürk Havalimanı Apronu’na görevlilerin dışında kimsenin girmesine izin verilmedi.
Cenazelerin Türkiye’ye gönderilmesi için Adli Tıp kurumundan “serbestlik belgesi”, Fransız Kamu Düzeni Dairesi’nden ise “ölü nakil raporu” alındığı ve bu belgelere ek olarak da ölenlerin pasaportları, kimlik kartları, uçak nakil bilgileri ve Türkiye’de defnedilecekleri mezarlıkla ilgili bilgilerle birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin Paris Başkonsolosluğu’na başvuru yapıldığı ve son nakil onayının da alındığı bildirildi.

Bir cenaze nakil firması tarafından gerçekleştirilen bu işlemlerden sonra üç kadının cenazeleri bu sabah Paris- Roissy havalimanından İstanbul aktarmalı olarak Diyarbakır’a gönderilmek üzere uçağa bindirildi.

Ölenler için yarın Diyarbakır Bağlar ilçesinde bulunan Bayramoğlu Camiinde cenaze namazı kılındıktan sonra, Batıkent meydanında bir tören düzenlenecek. Törenin ardından cenazeler defnedilmek üzere memleketlerine gönderilecek. Sakine Cansız’ın Tunceli’de, Fidan Doğan’ın Kahramanmaraş-Elibistan’da, Leyla Söylemez’in ise Mersin’de defnedileceği bildirildi.