Çankaya Belediyesinden Örnek Davranış!

Çankaya Belediyesinden Örnek Davranış!

Çankaya Belediyesi kadın sığınma evinde, kadınların ve çocukların sosyal hayata kazandırılma çabaları ile birlikte, giyecek ve eşya yardımı da yapılıyor.

ÇANKAYA BELEDİYESİ, ŞİDDETE MARUZ KALAN KADINLARA KUCAK AÇTI
 
ANKARA, (DHA) - ÇANKAYA Belediyesi Kadın Danışma ve Sığınma Merkezi, şiddete maruz kalan kadınlara, 2012 yılında da kapılarını açtı. Çankaya Belediyesi Kadın Danışma ve Sığınma Merkezi, 2012 yılında , fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kalan 18 yaş üzeri 160 kadına ve bu kadınların 79 çocuğuna ev sahipliği yaptı. Kadın Danışma ve Sığınma Merkezi, 188 kadına da danışmanlık yaptı.
 
Eşinden veya ailesinden şiddet gören kadınların 3 aylık geçici sürelerle konakladığı Çankaya Belediyesi Kadın Sığınma evi, kadınların yeniden hayata tutunmaları konusunda yardımcı olmasının yanı sıra çocukları ile birlikte gelen kadınların çocuklarına da güvenli bir ortam sağlıyor. Sığınma evinde kalan ve hala tehdit altında olan kadınlara, uzmanlarca, yaşadıkları ruhsal durumu iyileştirmeye yönelik program da uygulanıyor. Kadınların tamamına psikolojik ve yeni yaşamlarını idame ettirecek destek sağlanırken, çocuklarına da yaş grubuna göre eğitim olanakları sunuluyor.
 
Zaman zaman sivil toplum kuruluşları ve kamu kuruluşları ile işbirliğinde yürütülen çalışmalarla, kadınların İŞKUR destekli kurslara katılmaları sağlanarak meslek sahibi olmalarına öncülük ediliyor. Kadınların meslek sahibi olmaları, onlara istihdam yolunu açarak gelir elde etme imkanı sağlamış oluyor. 25 kadın ve çocuğunun kalabileceği şekilde dizayn edilen sığınma evi, yurt içi ve yurt dışından gelen heyetlerce beğeni ve takdir topluyor.
 
KADINLAR GELECEĞİN MİMARLARIDIDR
 
'Yeni Toplumcu BelediyeciliK' şiarıyla, her platformda kadınların geleceğin mimarları olduğunu, korunması ve gözetilmesi gereken kıymetli varlıklar olduğunu vurgulayan Çankaya Belediye Başkan Bülent Tanık, "Yerel yönetimler kadınların istihdamı, özgürleştirilmesi ve sosyal hayatın içerisinde yer almasında önemli bir sorumluluğa sahiptir. Biz üstlendiğimiz bu rolle gelecek nesillerimizi yetiştirecek kadınlarımızı, karşı karşıya kaldıkları şiddete karşı korumayı da önemli bir görev olarak görüyoruz. Toplumun bütününü ilgilendiren 'kadına uygulanan şiddet' konusunun ulusal bütünlükte ele alınması gerekliliğine inanıyor ve atılacak her adımda üzerimize düşeni yerine getireceğimizi ifade etmek istiyorum" dedi.
 
ÇOCUKLAR DA ANNELERİ GİBİ MAĞDUR
 
Şiddete doğrudan maruz kalmasa bile yaşadığı sıkıntılı ortam nedeniyle zarar gören çocuklara da kucak açan Çankaya Belediyesi Kadın Sığınmaevi, çocuklara psikolojik destek vermenin yanı sıra onlara, sinema, tiyatro, konser, gezi gibi etkinlikler düzenleyerek yaşadıkları kötü günlerin ağırlığını bir nebze olsun azaltmayı amaçlıyor. Çankaya Belediyesi Kadın Sığınmaevi'nde kadınların el becerilerini geliştirip üretim yapabilecekleri çalışma odaları ve atölyeler bulunuyor. Kadınlar buralarda birlikte üretim yaparak hem bir işle meşgul olup sıkıntılarını unutuyorlar hem de gelir elde etmiş oluyorlar. Çocuklar içinse oyun odalarının bulunduğu kadın sığınma evinde çocuklar, eğitmenler eşliğinde resim, müzik ve drama gibi sanatsal etkinlikte bulunma imkanına kavuşuyorlar.
 
YENİ YAŞAMA DESTEK
 
Hem anne hem de çocukları için çift yönlü iyileştirmenin amaçlandığı, kadın sığınma evinde, kadınların ve çocukların sosyal hayata kazandırılma çabaları ile birlikte, giyecek ve eşya yardımı da yapılıyor. Kadın sığınma evinde geçici sürelerle konaklayan kimi kadınlar, buradan ayrıldıklarında, kendilerine yeni bir yaşam kurma fırsatını da yakalıyorlar. Ev kurabilecek düzeye gelen kadınlara, belediye ve hayırseverler işbirliği ile yatak, kanepe, çamaşır makinesi, buzdolabı gibi yardımlar yapılıyor.