CANINI ALDILAR BEDELİNİ TAKSİTLE ÖDEYECEKLER

CANINI ALDILAR BEDELİNİ TAKSİTLE ÖDEYECEKLER

Bir Canın bedelini 10 taksitle ödeyecek


EDİRNE’de 2011 yılı Mayıs ayında cipiyle refüjü aşıp karşı şeride geçerek, çarptığı hafif ticari araç sürücüsü 61 yaşındaki İsmail Yarar’ın ölümüne neden olan üniversite öğrencisi 25 yaşındaki Derya Altınbaş, 10 taksitte ödemek üzere 31 bin 200 lira para cezasına çarptırıldı.

REFÜJÜ AŞIP SUÇSUZ İSMAİL YARAR'I ÖLDÜRDÜ

Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencisi 25 yaşındaki Derya Altınbaş, 2011 yılı Mayıs ayında ailesinin aldığı 22 DF 560 plakalı cipe arkadaşı 21 yaşındaki Büşra Kılıç’ı da alarak okuldan kent merkezine doğru yola çıktı. Cip, Altınbaş'ın direksiyon kontrolünü yitirmesi sonucu orta refüjü aşıp, karşı şeritte giden İsmail Yarar yönetimindeki 22 ED 889 plakalı hafif ticari araca çarptı. Ağır yaralanan İsmail Yarar hastanede yaşamını yitirirken, Altınbaş ve arkadaşı kazadan hafif yaralı kurtuldu.

HAPİS CEZASINI YARGITAY BOZDU

Kazanın ardından yaklaşık bir yıl süren davalara tutuksuz olarak katılan Derya Altınbaş’a 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıyla yargılandığı Edirne 3’ncü Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 4 yıl 2 ay hapis cezası ve ehliyetine 3 yıllığına el konulması kararı verildi. Sanık Derya Altınbaş’ın avukatı kararı temyiz etti. Yargıtay’da 2 yıl bekleyen dosya geçen Nisan ayında 12’nci Ceza Dairesi’nde karara bağlandı.

SABIKASI YOK HAPSE ATMAYALIM

Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi, 6 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanan sanığa, yerel mahkemenin iyi hal indirimiyle verdiği 4 yıl 2 ay hapis cezasının paraya çevrilmemesinin kanuna aykırı olduğuna hükmederek kararı bozdu. Edirne 3’ncü Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilen bozma ilamında şu ifadelere yer verildi:

"Dosya içeriğine göre, sanığın sabıkası ve dosyaya yansıyan olumsuz bir davranışlarının bulunmadığı, iyi hali nedeniyle cezasında TCK’nın 62’nci maddesi gereğince indirim yapıldığı halde TCK’nın 50/4. Maddesinde belirtilen paraya çevirme hükümlerinin uygulanmamasına karar verilmesi kanuna aykırı olup, sanık müdafiinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden hükmün bu sebeple 5320 sayılı kanunun 8’nci maddesi uyarınca, halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK’un 321. Maddesi gereğince isteme aykırı olarak bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.”

10 TAKSİTLE ÖDEYECEK

Yargıtay’ın bozma ilamının yerel mahkemeye ulaşmasının ardından, dava 9 Eylül tarihinde 3’ncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde yeniden görüldü. Duruşmaya Ölen İsmail Yarar’ın eşi Saadet Yarar, avukatı Mümin İriş ile Derya Altınbaş’ın avukatı Levent Dinçeli katıldı. Edirne 3’ncü Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Suzan Yalçın Kutlu, 'taksirle adam öldürmek' suçundan Derya Altınbaş’a yeniden 4 yıl 2 ay hapis cezası verirken, bu kez paraya çevirip 31 bin 200 lira ödemesine hükmetti. Ayrıca sanığın adli para cezasını da 10 eşit taksitle ödeyebileceği belirtildi.

'BİR GÜN BİLE CEZAEVİNE GİRMEDİ'

Saadet Yarar ise, eşi İsmail Yarar’ın hiç kusuru olmadığı halde hayatını kaybetmesine rağmen sanığın bir gün bile cezaevinde kalmadan para cezası almasına tepki gösterdi. 3’ncü Asliye Ceza Mahkemesi’nin verdiği para cezasına itiraz edeceklerini velirten Yarar şöyle dedi:

"Benim eşim araçla yolda giderken, karşıdan gelen biri çarptı ve hiç kusuru olmadığı halde eşim hayatını kaybetti. Sanık bir gün bile tutuklanmadan, cezaevinden yatmadan para vererek bu olaydan kurtulacak. Buna insan nasıl dayanır? İnsan öldüren biri 31 bin lira verip nasıl kurtulur? Benim eşimin değeri 31 bin 200 lira mı? Bu mahkeme kararına itiraz edeceğiz. İki kızımla birlikte bu olayın peşini bırakmayacağım. Kimse bana adaletten bahsetmesin, eşimin adaleti asla bu olamaz."

Edirne 3’ncü Asliye Ceza Mahkemesi, 2012 yılı Mart ayında verdiği hapis cezasını, 8’de 8 hatalı olan sanık Derya Altınbaş’ın kusurunun yoğunluğunu göz önüne alarak para cezasına çevirmemişti.

Kaynak:Haber Kaynağı